Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Κοκορομαχίες στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Προσωπική επίθεση στον αρχηγό της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στη δευτερολογία του στη βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για την ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, κατηγορώντας τον ότι τορπίλισε την συναίνεση και, ταυτόχρονα, μια ιστορική ευκαιρία να αλλάξει σελίδα η Ελλάδα. Ανέφερε ότι αυτό που του ζήτησε ήταν να παραδώσει η κυβέρνηση τη νωπή λαϊκή εντολή ενώ του καταλόγισε «προσπάθεια εντυπώσεων με κούφιες υποσχέσεις».
Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε με έμφαση ότι αυτή η κυβέρνηση ενωμένη θα σηκώσει το βάρος των αλλαγών για να φτιάξει μια Ελλάδα καλύτερη, ενώ μίλησε για ειλικρινή προσπάθεια από την πλευρά του ώστε να δημιουργηθεί πολιτική σύγκλιση, όχι στο μοίρασμα της εξουσίας αλλά για το που θα πάει η χώρα αυτή τη κρίσιμη στιγμή.
Ο κ. Παπανδρέου μίλησε για αναξιόπιστες προτάσεις του προέδρου της ΝΔ, τις οποίες, όπως είπε, κάνει για ψηφοθηρικούς λόγους και πρόσθεσε ότι το «σωτήριο πρόγραμμα» του, δεν το απορρίπτει η προπαγάνδα του ΠΑΣΟΚ αλλά το έκαναν οι ίδιοι οι ευρωπαίοι με δημόσιες δηλώσεις τους μετά τις συναντήσεις που είχε ο κ. Σαμαράς στην ΕΕ.
«Μην βρίσκετε άλλοθι για να χαϊδεύετε αυτιά με κούφιες υποσχέσεις για ψηφοθηρικούς λόγους . Αυτή είναι η εθνική σας φανέλα. Μάλλον γυρίσατε ξεγυμνωμένος», συμπλήρωσε.
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά ότι ζητάει εκλογές για να σύρει την Ελλάδα σε νέες περιπέτειες και πρόσθεσε ότι «πρέπει να τελειώνει ο ισχυρισμός ότι κάποιοι ξέρουν να διαπραγματεύονται καλύτερα».
«Ας πάψουμε τα εύκολα λόγια και τα πυροτεχνήματα. Κάθε μέρα αυτή η κυβέρνηση διαπραγματεύεται το μνημόνιο με σοβαρότητα, αξιοπιστία και επιχειρήματα. Με τις δικές μας διαπραγματεύσεις οι θυσίες του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο. Δεν πετάμε κουβέντες του καφενείου. Αυτή είναι η πατριωτική υπεύθυνη στάση», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Παπανδρέου επέμεινε στη δημιουργία κλίματος συναίνεσης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια για κοινή λειτουργία των κομμάτων, η οποία θα δώσει νέα αξιοπιστία και θα πείσει και τους εταίρους μας.
«Ήταν στιγμή ιστορικής σημασίας,. Δεν έγινε, επιτεύχθηκε. Αυτό δεν σημαίνει ότι η αναζήτηση δεν πρέπει να είναι διαρκής», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας στις αιχμές του κ Σαμαρά για το ναυάγιο της συναίνεσης, μίλησε για υπέρβαση προσωπική που έκανε όχι για να φυγομαχήσει ή να παραιτηθεί από οποιαδήποτε μάχη αλλά, όπως είπε «για να πω σε όλους ελάτε να δώσουμε τη μάχη όλοι μαζί για την Ελλάδα».
«Η προσπάθεια μου δεν είχε να κάνει με οφίτσια ή γκάλοπ αλλά ήθελα να είμαστε μια φωνή και να δείξουμε ότι θέλουμε να προχωρήσουμε ως Έλληνες. Δυστυχώς, είχαμε αυτή την ιστορική ευκαιρία να αλλάξουμε πολλά, και αυτή τορπιλίστηκε εν τη γενέσει της», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ταυτόχρονα μίλησε για διαρροές που έγιναν με ευθύνη του κ Σαμαρά οι οποίες κλόνισαν το κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο ανδρών.
Ο κ. Παπανδρέου αφού τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ ενωμένο επιδιώκει τη συνεργασία και τη συναίνεση και δεν παίζει με τους θεσμούς υπογράμμισε με έμφαση: «Αναλαμβάνουμε πλήρως τις μεγάλες ευθύνες μας για τη χώρα. Αυτή η κυβερνητική παράταξη θα σηκώσει το βάρος των αλλαγών για να φτιάξουμε μια Ελλάδα καλύτερη. Όσοι πιστοί, είναι ανοιχτές οι αγκάλες. Λέμε όχι όμως στα μικροκομματικά παιχνίδια. Την εποχή της μεγάλης κρίσης είμαι ανοιχτός μέχρι να το πετύχουμε. Μέχρι να γίνει αυτό πραγματικότητα, η κυβέρνηση όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ σηκώνει και θα σηκώσει τις ευθύνες της και θα το κάνει με το μεγαλύτερο δυνατό τρόπο».
Α. Σαμαράς
Το ερώτημα: «Πώς ένας πρωθυπουργός που παραιτείται το πρωί, μπορεί το απόγευμα να ξαναγεννηθεί φέρελπις πρωθυπουργός;» έθεσε στη δευτερολογία του ο Α. Σαμαράς προς τον κ. Παπανδρέου και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι αντί να δώσει πολιτική απάντηση σε αυτό, μιλάει παραπολιτικά.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλόγισε στον κ. Παπανδρέου ότι τώρα έβγαλε το προσωπείο ως προς το θέμα της συναίνεσης και διερωτήθηκε: «Εσείς δεν είσαστε που δεχόσαστε να πορευτούμε μαζί μέσα από πολλά σημεία του «Ζαππείου-2» στην συνδιαπραγμάτευση και δείχνατε τα θετικά σημεία της πρότασής μας;».
«Είπατε ότι έχετε στοιχεία - αλλιώς είναι λόγια - ότι υπάρχουν αντιρρήσεις από τους ξένους ηγέτες, από τον Φιγιόν μέχρι τον Μπαρόζο. Έχετε τέτοια δήλωσή τους;» ρώτησε ρητορικά και τόνισε πως στις δηλώσεις τους αναφέρουν ότι «προτρέπουμε την αξιωματική αντιπολίτευση να πάει μαζί με την κυβέρνηση στην εξέλιξη αυτής της κρίσης, να ψηφίζουν μαζί». Ακούσατε ποτέ, κε Παπανδρέου, ότι διαφωνούν στο συγκεκριμένο μαζί μου, επανήλθε ο πρόεδρος της ΝΔ. Πρόσθεσε: «εκτός αν θεωρείτε ότι επειδή μια εφημερίδα από κάποιο φίλο σας δημοσιογράφο που ήταν κι Έλληνας, είπε ότι το περιβάλλον του Γάλλου πρωθυπουργού ανέφερε κάτι πρέπει να στεκόμαστε σε αυτά τα πράγματα;
«Ήθελα να ψηφίσω μαζί σας. Διαπραγματεύεται κανείς όταν διαφωνεί. Εσείς που διαφωνείτε;» ρώτησε ο κ. Σαμαράς κι επειδή - όπως είπε - θεωρεί η κυβέρνηση ότι υπάρχουν δήθεν στοιχεία ότι διαφωνούν με μένα σε διάφορα θέματα οι ξένοι» ο κ. Σαμαράς επικαλέστηκε την τελευταία έκθεση της τρόικας (από την εφημερίδα το Βήμα) για την 5η δόση, στην οποία διαπιστώνεται, όπως είπε σύγκλιση της κυβέρνησης και των προτάσεων της ΝΔ. Αφού ανέγνωσε τα σχετικά σημεία διερωτήθηκε: «Που διαφωνούν οι ξένοι, εφόσον συμφωνεί η τρόικα;».
Ακόμη ο κ. Σαμαράς επικαλέστηκε πρόσφατες δηλώσεις «των σημερινών υπεύθυνων της κυβερνητικής πολιτικής» για επαναδιαπραγμάτευση, για ανάγκη μείωσης των φόρων, «να βγούμε μια ώρα αρχύτερα από το Μνημόνιο» για να πει: «Μην προσπαθείτε να φτιάχνετε δήθεν διαφορές στα πάντα».
«Η πρότασή μας πρέπει να απασχολήσει όλους. Μιλάτε για λίβελους. Γράφονται στα κυβερνητικά γραφεία. Δεν είναι δύσκολο να γράφετε για πρόσωπα όπως ο Σαμαράς. Εσείς γράψατε για την Ελλάδα περί τιτανικού, σας είναι γνωστό το έργο είπε».
Αναφορικά με την συναίνεση ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι η ΝΔ ζητεί επαναδιαπραγμάτευση προκειμένου να πετύχει η Ελλάδα ενώ όπως εκτίμησε, το ΠΑΣΟΚ εμπόδιζε στο να αποτύχει η κυβέρνηση της ΝΔ.
Ο πρόεδρος της ΝΔ, αφού κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου για «πρύτανη της συκοφαντίας» όταν μιλά για χρέος 125 δισεκ που κληροδότησε η ΝΔ, ανέγνωσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η συμβολή της ΝΔ σε αυτό ήταν μόλις 7 δισεκ. «Αυτό που απομένει πλέον να μάθουμε είναι γιατί οδηγήσατε τη χώρα συνειδητά στο μηχανισμό».
Αναφορικά με το θέμα των «διαρροών» που έθεσε ο κ. Παπανδρέου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφού επισήμανε ότι οι υπουργοί και ο κ. Πεταλωτής εξήραν την «ηρωική πράξη» του πρωθυπουργού ρώτησε τον πρωθυπουργό: «Που εξατμίστηκε αυτή η υπέρβαση. Εγώ την τορπίλισα; Αποφασίσατε συμπόρευση και το ακυρώσατε για πολιτικά κουτσομπολιά και διαρροές; Ακυρώσατε την σωτηρία της χώρας για ένα πολιτικό κους - κους;»
Σχετικά με τον ΛΑΟΣ ο κ. Σαμαράς είπε ότι πρόκειται για το μόνο κόμμα στη Βουλή που κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση ενώ για τον κ. Καρατζαφέρη είπε προς τον κ. Παπανδρέου: «Να τον ακούτε τον σύμβουλό σας. Δικαίως διαμαρτύρεται. Δεν του φερθήκατε καλά. Ενέκρινε την κυβέρνησή σας ανεξάρτητα από το εάν θα την ψηφίσει. Σας είπε να τον κάνετε υπουργό και τον κάνατε κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφερόμενος στην επίκληση της κυβέρνησης περί διαφορετικής πλέον οικονομικής πολιτικής, επικαλέστηκε δήλωση του κ. Παπακωνσταντίνου σύμφωνα με την οποία: «Ακόμη κι αν εγώ φύγω. Τι θα γίνει; Και λοιπόν; Θα υπάρχει άλλη οικονομική πολιτική; Υπάρχει τέτοιο περιθώριο για άλλη οικονομική πολιτική;».
Αναφορικά με το θέμα του δημοψηφίσματος ο κ. Σαμαράς ανέφερε πως στα θέματα των αναγκαίων αλλαγών του Συντάγματος η ΝΔ προετοιμάζει ρηξικέλευθες προτάσεις και μεταρρυθμίσεις και πρόσθεσε πως από κει και πέρα ότι είναι για το καλό του τόπου και συμφωνούμε να συμφωνήσουμε. «Οτιδήποτε σχετίζεται με διχαστικά δημοψηφίσματα με νέες περιπέτειες, πιστεύω ότι θα είναι παιχνίδι με τους θεσμούς και δεν πρέπει να γίνει. Δεν εκτονώνεται ο λαός με αυτό τον τρόπο. Ζητάει άλλη πολιτική. Κι η καλύτερη πολιτική που ζητάει - αν το πάτε με δημοψήφισμα - είναι οι εκλογές με τον ελληνικό λαό» κατέληξε ο κ. Σαμαράς
Α. Παπαρήγα
Την εκτίμηση ότι εξωθεσμικά αλλά και θεσμικά κέντρα έχουν επιλέξει για την Ελλάδα τις κυβερνήσεις συνεργασίας, στην προσπάθεια να ανακόψουν τις θετικές διεργασίες που εξελίσσονται μέσα στο λαό, εξέφρασε με τη δευτερολογία της η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ παρατήρησε επίσης ότι κάθε φορά που γίνεται η καταγγελία των εξωθεσμικών κέντρων από τα δύο μεγάλα κόμματα είναι σε περίοδο που διαπιστώνεται η συρρίκνωση της εκλογικής βάσης που τα στήριζε.
Η κ. Παπαρήγα κατήγγειλε τις «προσχεδιασμένες και προαποφασισμένες ιδιωτικοποιήσεις» που έχουν δρομολογηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να εξασφαλιστούν ξένες επιχειρήσεις που θα εκμεταλλεύονται δημόσια περιουσία και θα καταβάλλουν αισχρούς μισθούς στον εργαζόμενο λαό. Επίσης η κ. Παπαρήγα έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση της ΠΥΡΚΑΛ και αναφέρθηκε σε παλαιότερη περιοδεία του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών Σπύρου Κουβέλη κατά την οποία ο υφυπουργός εκτίμησε ότι πρόκειται για μια περιοχή καταπληκτική που θα μπορούσε να γίνει το δεύτερο Γκάζι της Αθήνας. «Δηλαδή, η αμυντική βιομηχανία της χώρας να γίνει φιλέτο για το δεύτερο Γκάζι της Αθήνας!», σχολίασε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ και απέρριψε την επιχειρηματολογία σύμφωνα με την οποία «το δημόσιο κοστίζει περισσότερο από τον ιδιωτικό τομέα», επιχειρηματολογία την οποία απέδωσε στην προσπάθεια να συμπιεστούν οι μισθοί και να συρρικνωθούν τα εργασιακά δικαιώματα.
Η κ. Παπαρήγα αναρωτήθηκε επίσης «ποια άραγε έργα εννοούσε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Σαμάρας» με την πρότασή του να δοθεί ξεχωριστή βοήθεια στην Ελλάδα χωρίς καμία άλλη δέσμευση «για να ολοκληρωθούν έργα που ξέμειναν από το κράτος»;
Ταυτόχρονα η γενική γραμματέας του ΚΚΕ έσπευσε να προειδοποιήσει για τις αλλαγές που προωθούνται στο πλαίσιο της νέας δομής του ΝΑΤΟ. «Μας απασχολεί ασφαλώς πολύ η ανεργία, οι χαμηλοί μισθοί. Αλλά πρέπει ταυτόχρονα να επισημάνουμε ότι αυτή την περίοδο είναι η προώθηση της νέας δομής του ΝΑΤΟ. Θα έχουμε μικρές ευέλικτες μονάδες και από Γερμανία και Ιταλία. Θα κάνει κουμάντο το ΝΑΤΟ που έχει καταργήσει τους λεγόμενους εθνικούς χώρους» είπε η κ. Παπαρήγα και προειδοποίησε:
« Όπου η πλευρά του κεφαλαίου δεν ανοίγει δρόμο με την ειρήνη ανοίγει με τα όπλα».
Γ. Καρατζαφέρης
«Σας παρέσυρα κε Παπανδρέου επειδή μου διέφυγε μια αραβική παροιμία: Άπαξ προδότης, πάντα προδότης» ανέφερε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, αφιερώνοντας μεγάλο μέρος της δευτερολογίας του στην στάση του Αντώνη Σαμαρά.
«Από την Κρήτη ζήτησε να με κάνει το ΠΑΣΟΚ υπουργό και τώρα, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο. Αυτή είναι η σοβαρότητα του ανδρός μπροστά στα θέματα που έχουμε (…) Κάποιοι εξύβριζαν απ’ αυτό το βήμα την ΝΔ, την τριετία 1993-96, και σήμερα έχουμε λογική Πολιτικής Άνοιξης, σε μια εποχή που δεν επιτρέπονται αυτά τα πειράματα (…) Έφτιαξα κέντρο Τύπου που δεν χρωστά στο Δημόσιο και επέστρεψα 1 εκ. ευρώ στο κράτος απ’ το κόμμα μου. Έχω δώσει εξετάσεις. Κάποιοι άλλοι έμειναν ανεπάγγελτοι τα χρόνια που ήταν στην άγονη γραμμή (…) Εγώ τον συμπαθώ τον κο Αντώνη Σαμαρά και θα του κάνω ένα δώρο που θα το διαβάσει: Ένα μυθιστόρημα που έχει γράψει η γιαγιά του, η Πηνελόπη Δέλτα, ο «Τρελαντώνης»» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κος Καρατζαφέρης.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, παρατήρησε πως «σαφέστατα δεν είναι η καλύτερη κυβέρνηση για τον τόπο ο κος Παπανδρέου και μόνον ένα οικουμενικό σχήμα θα μπορούσε να προχωρήσει. Εν πάση περιπτώσει όμως, μετά απ’ όσα έχει πάθει αυτός ο άνθρωπος, κάνει μια έκκληση για «ανοιχτή αγκαλιά», γιατί έχει συνειδητοποιήσει πού είναι τα πράγματα. Και πάμε να τον μουτζώσουμε; Ο υπουργός Οικονομικών χωρίς να πάρει μια ψήφο πάει να δώσει μια μάχη. Τι θέλουμε; Να γυρίσει άπρακτος, να του κλείσουν την πόρτα, ή να πετύχει; Ισχυρίζεστε πως ο τρόπος χειρισμού των πραγμάτων είναι η πατητή;» ανέφερε απευθυνόμενος προς την ΝΔ, ο κος Καρατζαφέρης.
Τέλος, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, πρότεινε μεταξύ άλλων, να απειλήσει ο Πρωθυπουργός τους εταίρους με επιβολή δασμών στις εισαγωγές, «όπως έσωσε ο Ομπάμα τις ΗΠΑ με τους δασμούς στο Χάλυβα», και οι ένοπλες δυνάμεις να αγοράζουν μόνον ελληνικά προϊόντα «και όχι φασόλια απ’ την Κίνα και στολές απ’ την Τουρκία».
Α. Τσίπρας
Την ανάγκη άμεσης προσφυγής στις κάλπες υποστηρίζοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει ούτε τη λαϊκή ούτε την κοινοβουλευτική νομιμοποίηση για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος, ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην δευτερολογία του.
Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι χρησιμοποιούνται οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα ως «εργαλείο εκβιασμού του λαού», κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει το μεσοπρόθεσμο και τόνισε ότι «η μοναδική δημοκρατική διέξοδος είναι άμεση προσφυγή στις κάλπες και η συνταγματική αναθεώρηση με ένα αναλογικό εκλογικό σύστημα».
Κατηγόρησε ακόμα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ότι διαγκωνίζονται για το ποιος είναι ο πιο αγαπημένος της Τρόικας προσθέτοντας ότι και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ Καρατζαφέρης είναι ένας από αυτούς αλλά και όλοι όσοι εφαρμόζουν την πολιτική των Μνημονίων .
«Θα ήταν εξόχως διασκεδαστικό θέαμα, αν όμως δεν υπήρχαν οι σημερινές δυσμενείς συνθήκες με τα μαγαζιά να κλείνουν το ένα μετά το άλλο τους νέους να φεύγουν από την χώρα μαζικά και την ανεργία στο ένα εκατομμύριο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
Στη συνέχεια, χαρακτήρισε έγκλημα την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, ενώ αμφισβήτησε ότι η κυβέρνηση μπορεί να διεκδικήσει να έχει ανθρώπινο πρόσωπο η εφαρμογή του, προσθέτοντας ότι «ο λαός δεν μπορεί να βάλει τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα».
«Αν με αυτές τις συνθήκες μπορείτε να δημιουργήσετε ανάπτυξη μάλλον θα είστε οι νέοι Χάρυ Πότερ», ανέφερε ο κ Τσίπρας ενώ απευθυνόμενος στους κυβερνητικούς βουλευτές, υποστήριξε ότι αλλάζουν άποψη μέσα σε 24 ώρες. «Το πρωί κάποιοι είναι αρχι-αποστάτες και το βράδυ συγκυβερνήτες», πρόσθεσε.
Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι ο νέος υπουργός οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, τους τελευταίους μήνες υποστήριζε ως διαπρεπής καθηγητής Συνταγματολόγος, ότι χρειάζονται 180 βουλευτές και όχι 150 για την επικύρωση της σύμβασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου