Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Οι υποψήφιοι για την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας

Μέσα στο καλοκαίρι, πιθανότατα, θα δημιουργηθούν τα νέα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης και κυρίως η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (πρώην ΚΕΔΚΕ), η Ένωση των Περιφερειακών Διοικήσεων Ελλάδος, με τη συμμετοχή των 13 εκλεγμένων περιφερειαρχών της χώρας, ενώ ενδιαφέρον για την Βόρεια Ελλάδα παρουσιάζει η συγκρότηση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ).
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» σε δημοσίευμά της, τα σχετικά διατάγματα για τη συγκρότηση των νέων οργάνων είχαν ολοκληρωθεί από τον τέως υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση και επρόκειτο να δημοσιευτούν από μέρα σε μέρα στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως. Αυτό θα καθυστερήσει πλέον για λίγες ημέρες λόγω του ανασχηματισμού, καθώς πρέπει να υπογραφούν από το νέο υπουργό Χάρη Καστανίδη. Στη συνέχεια δήμαρχοι και αιρετοί περιφερειάρχες θα ορίσουν εκείνοι τις ημερομηνίες των εκλογών για την ανάδειξη νέων διοικήσεων στις Ενώσεις τους.

Διακόσιοι εκλέκτορες
Την πρώτη διοίκηση της ΠΕΔΚΜ θα κληθούν να εκλέξουν 200 εκλέκτορες από τους συνολικά 38 δήμους της περιφέρειας, συμπεριλαμβανομένων και των δημάρχων. Ο αριθμός των εκλεκτόρων κάθε δήμου προέκυψε με πληθυσμιακά κριτήρια βάσει των στοιχείων της απογραφής του 2001. Τους περισσότερους εκπροσώπους διαθέτει φυσικά ο δήμος Θεσσαλονίκης (33, 20 η συμπολίτευση και 13 η αντιπολίτευση) και ακολουθούν με εννέα η Καλαμαριά, με οκτώ οι δήμοι Νεάπολης-Συκεών, Π. Μελά, Κατερίνης και Σερρών, με επτά οι δήμοι Βέροιας, Κορδελιού-Ευόσμου και Πέλλας. Ο δήμος Θερμαϊκού διαθέτει πέντε εκλέκτορες. Στον αντίποδα, με μόλις δύο εκλέκτορες βρίσκονται οι δήμοι Κασσάνδρας, Σιθωνίας, Νέας Ζίχνης και Ηράκλειας.
Με την οριστικοποίηση του εκλεκτορικού σώματος τα κομπιουτεράκια στα επιτελεία των δύο μεγαλύτερων αυτοδιοικητικών παρατάξεων, οι οποίες πρόσκεινται σε ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, πήραν φωτιά. Παράλληλα εξελίσσεται έντονο παρασκήνιο για τον προσεταιρισμό εκλεκτόρων που ανήκουν σε ανεξάρτητους συνδυασμούς.

Οι υποψήφιοι
Από πλευράς ΠΑΣΟΚ υποψήφιος για την προεδρία της ΠΕΔΚΜ θα είναι ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης. Στη Νέα Δημοκρατία οι ενδιαφερόμενοι είναι δύο. Ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου και ο δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης. Φαβορί θεωρείται πάντως ο κ. Κυρίζογλου, στα συν του οποίου είναι το γεγονός ότι προέρχεται από το νομό Θεσσαλονίκης, που διαθέτει περισσότερους από τους μισούς εκλέκτορες (104).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου