Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Φιμώνονται οριστικά εφημερίδες της αντιπολίτευσης στα Σκόπια

Σε οριστικό κλείσιμο οδηγούνται τρεις αντιπολιτευόμενες ημερήσιες εφημερίδες των Σκοπίων, η «Βρέμε», η «Σπιτς» και η «Κόχα ε Ρε», οι οποίες ανήκουν στον όμιλο του επιχειρηματία Βέλια Ράμκοφσκι, λόγω αδυναμίας να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις.

Όπως ανακοίνωσε η εργοδοσία των τριών αυτών εφημερίδων, σήμερα Σάββατο 2 Ιουλίου θα είναι η τελευταία ημέρα κυκλοφορίας τους.
Ο αριθμός των εργαζομένων στις τρεις αυτές εφημερίδες ανέρχεται στους 150.
Η διεύθυνση των τριών εφημερίδων καταγγέλλει την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι ως υπεύθυνη για την οικονομική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε αυτές τις εφημερίδες, μετά την πρόσφατη επιβολή προστίμου ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ από την υπηρεσία δημοσίων εσόδων της ΠΓΔΜ.
Σοβαρά οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζει και η «ναυαρχίδα» του ομίλου Ράμκοφσκι, ο τηλεοπτικός σταθμός «Α1», σε βάρος του οποίου επιδικάστηκε πρόστιμο 8,5 εκατομμυρίων ευρώ. Ο συγκεκριμένος σταθμός έχει τη μεγαλύτερη τηλεθέαση στην ΠΓΔΜ και οι υπεύθυνοι του αναφέρουν ότι είναι αμφίβολη η περαιτέρω λειτουργία του, καθώς αδυνατεί να πληρώσει το πρόστιμο και η υπηρεσία δημοσίων εσόδων δεν δέχεται διακανονισμό.

Ασκεί έντονη κριτική
Τα πρόστιμα επιβλήθηκαν από τις αρμόδιες Αρχές της ΠΓΔΜ, μετά από φορολογικούς ελέγχους στα ΜΜΕ του ομίλου του Ράμκοφσκι, κατά τους οποίους, σύμφωνα πάντα με τις Αρχές, διαπιστώθηκε εκτεταμένη φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Επισημαίνεται ότι ο Β. Ράμκοφσκι και ορισμένοι συνεργάτες και μέλη της οικογένειας του συνελήφθησαν στα τέλη Δεκεμβρίου 2010 και από τότε βρίσκονται υπό κράτηση σε φυλακή των Σκοπίων.
Η δίκη κατά του Ράμκοφσκι και των συνεργατών του ξεκίνησε τον προηγούμενο μήνα σε δικαστήριο των Σκοπίων και βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ο ίδιος ο Β. Ράμκοφσκι αρνείται τις κατηγορίες και αναφέρει ότι η δίωξή του έχει καθαρά πολιτικά κίνητρα, λόγω της έντονης κριτικής που ασκεί ο «Α1» και οι τρεις ημερήσιες εφημερίδες του ομίλου στην κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι.
Η δίωξη κατά του Ράμκοφσκι και των ΜΜΕ του ομίλου του στάθηκε αφορμή για την αποχώρηση της αντιπολίτευσης από τη Βουλή, τον περασμένο Ιανουάριο, γεγονός που οδήγησε την ΠΓΔΜ στα πρόθυρα πολιτικής κρίσης και στη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 5 Ιουνίου από τις οποίες νικητής αναδείχτηκε και πάλι το κόμμα του Γκρούεφσκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου