Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Πόσο αυξάνει η τιμή των τσιγάρων

Βαθειά το χέρι στην τσέπη, θα χρειαστεί να βάλουν οι καπνιστές, καθώς επίσης και οι περιπτερούχοι και οι καπνοβιομηχανίες, από τη σημαντική επιβάρυνση της τιμής των φθηνών -ενδεχομένως και των στριφτών- τσιγάρων, λόγω της μεγάλης αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που προβλέπει ο εφαρμοστικός νόμος του μεσοπρόθεσμου.


Η λιανική τιμή πώλησης των φθηνών τσιγάρων αυξάνεται στα 2,80-2,90 ευρώ, από 2,40 ευρώ σήμερα, μετά την άνοδο του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα 96,6758 ευρώ από 76,323 ευρώ ανά 1.000 τσιγάρα.
Σύμφωνα με τις διατάξεις που συμπεριλήφθησαν στον εφαρμοστικό νόμο, ο ΕΦΚ αυξήθηκε στο 95% της σταθμισμένης μέσης τιμής λιανικής πώλησης των τσιγάρων αντί του 75% που ίσχυε μέχρι χθες. Από τη νέα ρύθμιση το υπουργείο Οικονομικών αναμένει έσοδα 50 εκατ. ευρώ τον χρόνο, αν και ο στόχος μένει να επιβεβαιωθεί από την αγορά, καθώς ολοένα και περισσότεροι καπνιστές εγκαταλείπουν τη βλαβερή συνήθεια ή στρέφονται στο στριφτό τσιγάρο, το οποίο εμφανίζει αύξηση κατανάλωσης περίπου 30% τον τελευταίο χρόνο, δεδομένου ότι η λιανική τιμή κινείται σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα.
Η σχετική διάταξη προβλέπει ακόμη τη μείωση στο μισό του χρονικού περιθωρίου πίστωσης για την πληρωμή του ΕΦΚ στο δημόσιο.


“Έλεος πια!”
Καταναλωτές και πωλητές εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια για το νέο χαράτσι. “Εδώ και αρκετούς μήνες αναρωτιέμαι αν αξίζει τον κόπο να πουλώ είδη καπνού στο κατάστημά μου, αφού σχεδόν καθημερινά μαθαίνω ότι για λόγους οικονομίας έκοψε το κάπνισμα ακόμη ένας τακτικός πελάτης”, λένε οι ιδιοκτήτες περιπτέρων και μίνι μάρκετ με άδεια πώλησης τσιγάρων,  προσθέτοντας: “Σε κάθε περίπτωση, το περιθώριο κέρδους για τον μικροεπιχειρηματία από τα τσιγάρα είναι πολύ μικρό”.
Αλλά και οι εναπομείναντες στην Ελλάδα καπνιστές είναι αγανακτισμένοι από τις συχνές αυξήσεις στις τιμές των πακέτων. “Σ’ αυτή τη χώρα φθάσαμε στο σημείο να μην μπορούμε να καπνίσουμε τα τσιγάρα που θέλουμε, παρά μονάχα τα φθηνότερα. Αυτό όμως που προσωπικά με ενοχλεί περισσότερο είναι η υποκρισία του κράτους, που κάθε φορά που ανεβάζει τις τιμές προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι αναφέροντας ότι είναι προς όφελος της υγείας μας να κόψουμε οριστικά το κάπνισμα, όταν το μόνο για το οποίο νοιάζονται οι εκάστοτε κυβερνώντες είναι πώς θα μαζέψουν περισσότερα έσοδα”, δήλωσε 25χρονος καπνιστής, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του.

πηγή: εφημερίδα "Μακεδονία"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου