Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Ποιός είναι ο Μπασάρ Αλ Άσαντ

Σόϊ πάει το βασίλειο: Επί 41 χρόνια στην εξουσία το δικτατορικό καθεστώς Άσαντ, αρχικά με τον πατέρα και τώρα με το γιo.
Η αιματηρή καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, δεν πτοεί τους χιλιάδες Σύριους που διαμαρτύρονται κατά του καθεστώτος Άσαντ. Ένα στυγνό δικτατορικό καθεστώς, που βρίσκεται στην  εξουσία  σχεδόν μισό αιώνα. Και το οποίο, 41 χρόνια μετά την επικράτησή του, κλωνίζεται κάτω από τις λαϊκές αντιδράσεις, περνώντας μία φοβερή δοκιμασία στην οποία είναι αβέβαιο εάν θα αντέξει.


Μπασάρ Αλ Άσαντ

Η «σοσιαλιστική» όπως παρουσιάζεται δυναστεία της οικογένειας Άσαντ, κυβερνά όπως ακριβώς η δικτατορία της χούντας των συνταγματαρχών που είχε καθίσει στο σβέρκο του ελληνικού λαού για μία επταετία: Εκλεγμένη με «δημοψήφισμα» που έγινε πριν ακριβώς 4 χρόνια, στις 27 Μαίου 2007, και όπου το 97,6% των ψηφισάντων τάχθηκε υπέρ του σημερινού προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ, σε εκλογές όμως στις οποίες δεν υπήρχε αντίπαλος! 
Ο Μπασάρ αλ Άσαντ (Bashar al-Assad στα αραβικά) είναι ο Πρόεδρος της Συρίας από το έτος 2000, όταν διαδέχθηκε στην προεδρία τον επίσης πρόεδρο πατέρα του Χαφέζ Αλ Άσαντ που βρισκόταν στην εξουσία συνεχώς από το 1963.
Ο Μπασάρ, γεννήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου του 1965.Σπούδασε οφθαλμολογία στο Λονδίνο και αρχικά δεν σκόπευε να γίνει Πρόεδρος. Αντί αυτού, για το αξίωμα προαλειφόταν ο έτερος γιος του Χαφέζ, ο Μπάσιλ αλ Άσαντ. Όμως ο τελευταίος σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα, τον Ιανουάριο του 1994 και έτσι διάδοχός του ορίστηκε ο Μπασάρ. Ο νεαρός Μπασάρ έκανε στρατιωτική εκπαίδευση και το 1999 έφθασε στο βαθμό του Συνταγματάρχη.
Στις 10 Ιουνίου 2000, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Πρόεδρο του Λιβάνου Εμίλ Λαχούντ, ο Χαφέζ υπέστη καρδιακή προσβολή και πέθανε. Ο γιος του, Μπασάρ, τον διαδέχθηκε αμέσως στην προεδρία. Το 2006 ο νέος ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ αντιμετώπισε τη σοβαρή κρίση από τον Πόλεμο στο Λίβανο.
Ο Χαφέζ Αλ Άσαντ
Ο πατέρας του Χαφέζ Α΄Άσαντ
Μέλος του εικοσαμελούς Εθνικού Συμβουλίου που τον Μάρτιο 1963 ανέτρεψε με πραξικόπημα το φιλονασερικό καθεστώς της Συρίας, ο Χαφέζ Αλ Άσαντ διοικούσε τη συριακή Αεροπορία στον πόλεμο των Εξι Ημερών, τον Ιούνιο 1967, όταν το Ισραήλ κατέλαβε συριακά εδάφη και τα υψίπεδα του Γκολάν. Τρία χρόνια αργότερα, ηγήθηκε ομάδας αξιωματικών που «απέλυσε» τον πρόεδρο Ατασί, τον οποίο θεωρεί υπεύθυνο για τη σφαγή χιλιάδων παλαιστινίων προσφύγων, καταλαμβάνει την εξουσία και σχηματίζει κυβέρνηση με την αριστερίζουσα πτέρυγα του κόμματος Μπαάθ. Η άλλη πτέρυγα, θα κυβερνήσει ύστερα από δέκα χρόνια το Ιράκ και θα γίνει έκτοτε ο πολιτικός βραχνάς της Συρίας. Ο Ασαντ αναλαμβάνει πρόεδρος ­ και παραμένει στην αρχή ως το θάνατό του, το 2000.
Σε αυτά τα 41 χρόνια «η Συρία του προέδρου Ασαντ» συμμαχεί με την Αίγυπτο και επιτίθενται κατά του Ισραήλ, τον Οκτώβριο 1973, ανακαταλαμβάνει τμήμα του Γκολάν αλλά, τελικώς, υποχωρεί εμπρός στην ποιοτική ανωτερότητα του ισραηλινού στρατού. Το 1975 ξεσπά εμφύλιος (θρησκευτικοπολιτικός) πόλεμος στον Λίβανο και έναν χρόνο αργότερα, με πρόσκληση των εκεί χριστιανών, ο συριακός στρατός εγκαθίσταται στον Λίβανο και παραμένει έκτοτε εκεί. Το συρο-αιγυπτιακό ειδύλλιο διακόπτεται λίγο αργότερα όταν ο πρόεδρος Σαντάτ της Αιγύπτου επισκέπτεται την «ισραηλινή» Ιερουσαλήμ (οι σχέσεις αποκαταστάθηκαν το 1989). Το καλοκαίρι του 1982 το Ισραήλ εισβάλλει στον Λίβανο, ο συριακός στρατός αποφεύγει τη σύγκρουση ­ τότε η Ουάσιγκτον ανεγνώρισε τον Ασαντ ως «μεγάλο τεχνίτη τακτικής» ­ αλλά υποχρεώνονται χιλιάδες Παλαιστίνιοι και η ηγεσία υπό τον Γιάσερ Αραφάτ να εγκαταλείψουν τη χώρα και να εγκατασταθούν στην Τρίπολη της Λιβύης.
Ο λαός της Συρίας είναι στο δρόμο διαδηλώνοντας
Στα χνάρια του πατέρα και ο γιός Μπασάρ
Ο σημερινός πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ Αλ Άσαντ, που διαδέχθηκε τον πατέρα του στην εξουσία πριν από 11 χρόνια, αρχικά θεωρήθηκε ως η ελπίδα για εκδημοκρατισμό και αλλαγές και έγινε ο πρόεδρος που από τη μία ανακοίνωνε μεταρρυθμίσεις και ταυτόχρονα από την άλλη, έδινε οδηγίες στους ανθρώπους του να πυροβολούν διαδηλωτές.
Ποιος είναι όμως ο Μπασάρ αλ Ασάντ; Ο 45χρονος ηγέτης της Συρίας σπούδασε στο Λονδίνο Οφθαλμιατρική. Εκεί γνώρισε και την μετέπειτα σύζυγό του Άσμα. Ο Μπασάρ δεν είχε την πρόθεση να ασχοληθεί με την πολιτική. Ο θάνατος του αδελφού του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα δρομολόγησε αναγκαστικά αυτή την εξέλιξη. και όπως υποστηρίζει ο πολιτικός αναλυτής Σαμίρ Σειφάν: «Υπήρχαν από τότε συζητήσεις για το εάν ο Μπασάρ μπορεί να κυβερνήσει τη χώρα. Ο πρόεδρος Ασάντ διαμόρφωσε τις πολιτικές του εμπειρίες εδώ στην Εγγύς Ανατολή».

Στην κηδεία του Χαφέζ Αλ Άσαντ, κρατούσαν φωτογραφίες
πατέρα και γιού
 «Είχε ταχθεί κατά της κατοχής του Ιράκ και της ισραηλινής εισβολής στη Γάζα»  
 Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο Ασάντ αισθάνεται υπερβολικά βέβαιος για την ισχύ του. Κατάφερε να επιβιώσει της διακυβέρνησης Μπους. Η Γαλλία και η Γερμανία συνεργάστηκαν μαζί του, εκτιμώντας ότι το μεσανατολικό δεν θα μπορούσε να επιλυθεί χωρίς την βοήθεια της Συρίας. Αλλά και στην χώρα του ο Ασάντ χαρακτηρίστηκε «μεταρρυθμιστής», καθώς προσπάθησε να απαλλάξει την οικονομία από τις κρατικιστικές αγκυλώσεις.
Ήταν η εποχή που οι δημοσκοπήσεις τον ήθελαν ως τον πιο δημοφιλή άραβα ηγέτη. «Είχε ταχθεί κατά της κατοχής του Ιράκ και της ισραηλινής εισβολής στη Γάζα. Αυτό ήταν πολύ σημαντικό για τους Άραβες και ήταν ο λόγος που τον θεωρούσαν το νούμερο ένα μεταξύ των αράβων ηγετών», θα πει ο Σαμίρ Σειφάν.  
Ο Ασάντ αρνήθηκε, ωστόσο, να προωθήσει πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Προφανώς επειδή η πιστή στον πατέρα του παλαιά φρουρά τον απέτρεψε. Οι μεταρρυθμίσεις που εξαγγέλλει τώρα ο πρόεδρος της Συρίας θα χαρακτηρίζονταν επαναστατικές πριν από λίγο καιρό. Σήμερα, στα συμφραζόμενα των εξεγέρσεων στον αραβικό κόσμο, αξιολογούνται ως προσπάθεια του καθεστώτος να κερδίσει χρόνο. Και όπως ο ίδιος υπογραμμίζει: «Οι μεταρρυθμίσεις είναι σημαντικές, αλλά επιδρούν πολύ αργά. Θα πρέπει να εργασθούμε από κοινού προκειμένου να ικανοποιήσουμε τις επιθυμίες του λαού».   

«Φταίει ο ξένος παράγοντας, που χρηματοδοτεί και εξοπλίζει την αντιπολίτευση»  
Όταν άρχισαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Συρία, το καθεστώς Άσαντ ακολούθησε την ίδια συνταγή που είχαν εφαρμόσει και οι άλλοι Άραβες δικτάτορες, αποδίδοντας σε … ξένο δάχτυλο τις κινητοποιήσεις. «Φταίει ο ξένος παράγοντας, που χρηματοδοτεί και εξοπλίζει την αντιπολίτευση», ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Δαμασκού. Ξένοι δημοσιογράφοι συλλαμβάνονται και απελαύνονται με συνοπτικές διαδικασίες, ενώ άλλοι καταλήγουν σε φυλακές.
«Δεν είναι μυστικό ότι η Συρία είναι θύμα μια συνωμοσίας του ξένου παράγοντα. Τόσο η κατάσταση όσο και η χρονική συγκυρία σχετίζονται άμεσα με τις εξελίξεις σε όλη την περιοχή», τόνισε πρόσφατα ο σύρος πρόεδρος. Κατηγορίες αντί μεταρρυθμίσεων. Υπάρχει όμως και η άλλη όψη του νομίσματος. Πολλοί Σύριοι ανησυχούν από τις εξελίξεις. Φοβούνται το ενδεχόμενο να ξεσπάσουν στη χώρα τους θρησκευτικές συγκρούσεις, όπως έγινε στο Ιράκ μετά την ανατροπή του Σαντάμ Χουσείν.
«Ο Ασάντ είναι κακή περίπτωση, αλλά τουλάχιστον τον γνωρίζουμε. Η νέα κατάσταση που θα προκύψει μπορεί να είναι χειρότερη», είπε πρόσφατα σύριος καθηγητής. Κανείς, ωστόσο, δεν γνωρίζει σε ποιο βαθμό ο Μπασάρ αλ Ασάντ ελέγχει πραγματικά το σύστημά του. Κανείς δεν γνωρίζει τον βαθμό αυτονομίας των κατασταλτικών μηχανισμών του καθεστώτος. Και ακριβώς το γεγονός αυτό απομακρύνει το ενδεχόμενο μιας ταχείας μεταπολίτευσης στη Συρία. 

Μερικά στοιχεία για τη Συρία

1.Η Δαμασκος: Μια παραμυθενια πολη. 
Είναι απίστευτα όμορφη, ειδικά το βράδυ από το λόφο Κασιόν (το λόφο των ερωτευμένων). Φαίνονται τα πράσινα φώτα που έχει κάθε τζαμί, κυρίως στο μιναρέ και η ατμόσφαιρα είναι μαγική. Και στη Δαμασκό μπορεί να πετύχει κανείς το ωραιότερο ίσως ηλιοβασίλεμα της ζωης του. Ολος ο ουρανός γίνεται αρχικά ανοιχτό, μετά βαθύ πορτοκαλί και τέλος φουξ! Όνειρο...


2.Η Συρια ειναι ενα τεραστιο υπαιθριο μουσειο. 
Εχει απειρα πραγματα να δει κανεις, κυριως επειδη ειναι τοσο διαφορετικη απο μερος σε μερος: ερημος, απεραντες ευφορες καταπρασινες εκτασεις, ποταμια, λιμνουλες, αρχαια, ελληνιστικα, βυζαντινα, μεσαιωνικα αξιοθεατα. Δεν αρκουν μερικες μερες μονο για να τα δει κανεις ολα.

Στην υπαίθρια αγορά της Δαμασκού
βρίσκει κανείς τα πάντα
3.Το φαγητο στη Συρια ειναι υπεροχο. Νοστιμα πιατα, καλομαγειρεμενα κρεατα, σαλατες και αλοιφες σε ποικιλια, γλυκα λαχταριστα που δεν σε λιγωνουν, ρεβυθια σε ολες τις πιθανες και απιθανες παραλαγες, φρεσκα υλικα και βιολογικα λαχανικα.

4. Άσαντ.
 Η φάτσα του προέδρου της Συρίας, ο οποίος εκλέχτηκε το 2007 με ποσοστο 97% σε… απολυτα «δημοκρατικες» εκλογες (δεν ειχε καν αντιπαλο!), διαδεχομενος τον πατερα του, είναι παντου. Σε γιγαντοαφισες, σε φωτογραφιες, σε δρομους, σε καταστηματα, σε σπιτια, σε αυτοκινητα! Να κοιταει το απειρο, να χαμογελαει, να ειναι σοβαρος. Με γυαλια ηλιου αλα Τομ Κρουζ, μονος, με τον πατερα του, με συνθημα "I believe in Syria". Σιχαίνεται κανείς να τον βλεπει! Ο δε πατερας του είναι εκτός απο φωτογραφιες και σε αγαλματα! ‘Όλα αυτά σιχάθηκαν οι Σύριοι και αποφάσισαν να ξεσηκωθούν. Με το δίκιο τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου