Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Στην αρχαιολογία "κόλλησε" η απομάκρυνση κεραιών της Μηχανιώνας


Στην αρχαιολογική υπηρεσία και τις γραφειοκρατικές διατυπώσεις, «κόλλησε» η απομάκρυνση και μετεγκατάσταση των κεραιών βάσης κινητής τηλεφωνίας από τη Νέα Μηχανιώνα, καθώς η Επιτροπή Αγώνα που είχε δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό, συνεχίζει τις προσπάθειές της.

Αυτό προκύπτει από μία απόλυτα κατατοπιστική επιστολή, που απέστειλαν στα «Μηχανιώτικα Νέα» δύο από τα μέλη της Επιτροπής, οι κ. Συμεών Διαμαντίδης και Γιώργος Χατζησωτηρίου. Αναφέροντας τις δραστηριότητες της Επιτροπής, τα συνεχή πήγαινε-έλα στην Αθήνα προκειμένου να πεισθούν οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας για την αναγκαιότητα της μετεγκατάστασης, την εξεύρεση νέου χώρου στην περιοχή Τουμπαρλή, αλλά και την εμπλοκή του θέματος όταν κώλυσε στη γραφειοκρατία της αρχαιολογικής υπηρεσίας.
Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, η νέα διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού προσπαθεί να ξεκολλήσει το θέμα από την αρχαιολογία. Και κάτι σημαντικό: Υπάρχει η δέσμευση ότι τα χρήματα που θα πληρώνουν οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας για την ενοικίαση του χώρου που θα χρησιμοποιούν προκειμένου να εγκατασταθούν οι κεραίες, θα διοχετεύονται μέσω ενός φιλανθρωπικού ιδρύματος που θα ιδρυθεί, στους κατοίκους του πρώην Δήμου Μηχανιώνας, που έχουν ανάγκη.
Η επιστολή έχει ως εξής:
«Αγαπητέ Κε Κουζινόπουλε ,
Είμαι μέλος της επιτροπής που έχει αναλάβει την απομάκρυνση των κεραιών από τη Μηχανιώνα και για την αποκατάσταση της αλήθειας θέλω να επισημάνω τα παρακάτω: Η επιτροπή μέχρι σήμερα που σας γράφω δεν έχει ατονήσει ούτε έχει σταματήσει το έργο της. Κατ αρχήν πρέπει να επισημάνω ότι είχαν τεθεί τρεις προϋποθέσεις για την απομάκρυνση των κεραιών από τις σημερινές θέσεις που βρίσκονται στη Μηχανιώνα. Και αυτές ήταν:
1. Να μην βρίσκονται κοντά σε κατοικημένες περιοχές.(πάνω από 600 μέτρα)
2. Να υπάρχει ικανοποιητικό σήμα καλλίτερο από το σημερινό.
3.Ολες οι κεραίες να βρίσκονται πάνω σε ένα ιστό.
Έχοντας λοιπόν αυτές τις τρεις προϋποθέσεις υπόψη μας ξεκινήσαμε τον τιτάνιο αγώνα για την απομάκρυνση των κεραιών. Ήρθαμε σε επαφή με όλες τις εταιρείες της κινητής τηλεφωνίας και τους επισκεφθήκαμε στην Αθήνα πολλές φορές με σκοπό να τους πείσουμε για την αναγκαιότητα της μετεγκατάστασης. Σε συνεργασία μαζί τους βρήκαμε την κατάλληλη περιοχή για την εγκατάσταση ενός ιστού που θα έχει πάνω του τις κεραίες. Αυτός ο χώρος, είναι στην περιοχή του Τουμπαρλή.
Αφού λοιπόν συμφώνησαν οι εταιρείες και έγιναν τα κατάλληλα έγγραφα από τον Δήμο Μηχανιώνας προχωρήσαμε στο δεύτερο βήμα που ήταν να έρθουμε σε επαφή με την αρχαιολογία η οποία έπρεπε να δώσει την συγκατάθεση της για την περιοχή που επιλέχθηκε. Η αρχαιολογία έστειλε δύο υπαλλήλους της στην Μηχανιώνα και μαζί τους ψάξαμε στην περιοχή Τουμπαρλή και συμφωνήσαμε στο ακριβές σημείο που μας επέδειξε η αρχαιολογία. Οπότε η διαδικασία προχωρούσε κανονικά και είχαμε συμφωνήσει όλοι.
Όμως, ενώ είχαμε συμφωνήσει, η αρχαιολογία κατά ανεξήγητο τρόπο έστειλε αρνητική εισήγηση στο Συμβούλιο για να πάρουμε την τελική έγκριση της και να προχωρήσουμε στην μετεγκατάσταση των κεραιών. Μετά μεσολάβησαν οι εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σταμάτησαν οι ενέργειες.
Περιμέναμε λοιπόν την νέα Διοίκηση και αφού αφήσαμε ένα εύλογο διάστημα για να αναλάβει, τους εξηγήσαμε την όλη κατάσταση και ότι το ζήτημα είχε κολλήσει στην αρχαιολογία. Η νέα Διοίκηση του Δήμου Θερμαικού έχει αναλάβει να έρθει σε επαφή με την αρχαιολογία για την λύση του ζητήματος.
Θέλω να σας τονίσω ότι αν ξεπεραστεί το ζήτημα της αρχαιολογίας είναι έτοιμη να γίνει η μετεγκατάστση. Ακόμη έχουμε δεσμευτεί ότι τα χρήματα της ενοικίασης των κεραιών θα διοχετεύονται μέσω ενός φιλανθρωπικού ιδρύματος που θα ιδρύσουμε στους ανθρώπους του Παλαιού Δήμου Μηχανιώνας, που έχουν ανάγκη.
Τέλος είμαστε στη διάθεση σας για περαιτέρω διευκρινήσεις και να ξέρετε ότι αυτά που σας γράφω έγιναν δύσκολα μετά απο πολλές συναντήσεις με όλους τους αρμόδιους έχοντας αντιπάλους την γραφειοκρατία, την πολιτική, την κακή διάθεση κάποιων, την καχυποψία πολλών και πολλά άλλα.
Σας ευχαριστώ
Εκ μέρους της επιτροπής
Συμεών Διαμαντίδης
Γιώργος Χατζησωτηρίου».


3 σχόλια:

  1. Σε ποιόν ανήκει το αγροτεμάχιο που θα γίνει η μετεγκατάσταση των κεραιών;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τσακμάκας Γιάννης20 Απριλίου 2011 στις 11:37 π.μ.

    Αυτά που οι κ.Διαμαντίδης και Χατζησωτηρίου με ιδιαίτερη σεμνότητα δεν αναφέρουν, και νιώθω την ανάγκη να κάνω εγώ, είναι η τεράστια προσπάθεια που κατέβαλαν για να βρεθεί λύση στο μεγάλο αυτό θέμα, και ότι προσφέρθηκαν ακόμη και να αγοράσουν έκταση γής προκειμένου να μετεγκατασταθούν οι κεραίες σε ασφαλές για τον τόπο σημείο και τα έσοδα των ενοικίων να παραχωρούνται σε φιλανθρωπικό ίδρυμα του Δήμου μας. Όλα αυτά, αντιμετωπίζοντας την καχυποψία κάποιων, γνωστών μικρόψυχων, που ακόμα και σήμερα, αντί να ευχαριστούν, ρίχνουν χολή και υπονοούμενα, αδυνατώντας να δεχτούν ότι δεν είναι όλοι σαν την αφεντιά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σε απάντηση του Ανώνυμου "σε ποιον ανήκει το ακίνητο;" τον πληροφορούμε ότι είναι θα είναι σε δημόσια γη και το ακριβές σημείο έχει επιλεγεί η θα ξαναεκτιμηθεί από την αρχαιολογία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή