Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Ανασχηματισμός ενόψει


Ποιοί από τους υπουργούς της φωτογραφίας θα αντικατασταθούν;
Αυτό είναι το ερώτημα, αν και η ουσία δεν πρόκειται να αλλάξει

Προς ριζικό ανασχηματισμό, φαίνεται ότι οδηγείται η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και μάλιστα τις αμέσως επόμενες ημέρες, σε μία προσπάθεια να υπερνικηθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στους κόλπους της κυβερνητικής παράταξης αλλά αφετέρου να μετριαστούν οι αντιδράσεις της κοινής γνώμης στη λαίλαπα των αντιλαϊκών μέτρων της «σοσιαλιστικής» κυβέρνησης.

Αυτό συνάγεται μεταξύ των άλλων και από το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Έθνος της Κυριακής» η οποία κάνει λόγο για «γενναίες και τολμηρές πρωτοβουλίες, με πρώτη στη λίστα την ανασύνταξη της κυβέρνησης κατά τη μεταπασχαλινή περίοδο».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρωθυπουργός έχει λάβει τις αποφάσεις του και έχει στείλει τα σχετικά μηνύματα προς τους υπουργούς του. Και όπως σημειώνει η εφημερίδα: «Οι συνθήκες εκτάκτου ανάγκης για την υλοποίηση του μνημονίου και της προώθησης του «Οδικού Χάρτη» έχουν αναλυθεί σε όλες τους τις διαστάσεις από τους συμμετέχοντες σε «κλειστές» συσκέψεις υπό τον Γ. Παπανδρέου, ενώ η «αμήχανη» πορεία της κυβέρνησης τις τελευταίες εβδομάδες, παρά την «πορτοκαλί» προειδοποίηση της τρόικας, οδήγησε το Μέγαρο Μαξίμου στην επιτάχυνση των πρωτοβουλιών για την ανακοπή της κλιμακούμενης φθοράς».
Η κυβέρνηση (των 55 και πλέον στελεχών) που συγκροτήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη με στόχο τον καλύτερο συντονισμό αλλά και με κοντινό ορίζοντα τις αυτοδιοικητικές εκλογές, φαίνεται ότι θα δώσει σύντομα τη θέση της σε ένα τελείως διαφορετικό κυβερνητικό σχήμα.
Σημειώνεται ότι από τις 3 του Μάη -με την έλευση κορυφαίου κλιμακίου της τρόικας για το κρας τεστ πριν από την εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου- και μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, η κυβέρνηση καλείται να πετύχει άθλους για να καλύψει τα κενά της κωλυσιεργίας σε «καυτούς» τομείς. Ο μαγιάτικος έλεγχος των εκπροσώπων των δανειστών μας αναμένεται ότι θα γίνει με ιδιαίτερα αυστηρούς όρους - γεγονός που δεν αποκλείει αρνητικά συμπεράσματα και «αστερίσκους» με παραπομπές προς τη Σύνοδο Κορυφής για «πολιτική λύση».
Μεταξύ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που πρόκειται να αξιοποιηθούν στον ανασχηματισμό, η εφημερίδα αναφέρει τα ονόματα των κ.κ. Φλωρίδη, Καρτάλη, Πρωτόπαπα και της κ. Ελενας Παναρίτη,
Το «Έθνος» που συνήθως απηχεί τις απόψεις των προσκείμενων στον Γιώργο Παπανδρέου κύκλων, σε άρθρο του με τίτλο «Τελευταία ευκαιρία», αναφέρει ότι «αρκετά μέλη της κυβέρνησης αποδείχθηκαν ανεπαρκή για το έργο που τους ανατέθηκε». Για να προσθέσει: «Δεν έχει καμιά σημασία αν ήταν η προσωπική ανεπάρκεια ή η ιδεολογικοπολιτική διαφωνία που προκάλεσε την υστέρηση στην εκπλήρωση των όρων του μνημονίου. Το αποτέλεσμα είναι εκείνο που ενδιαφέρει. Και μαζί μ' αυτό η επιτακτική ανάγκη να απομακρυνθούν όσοι δεν θέλουν ή δεν μπορούν και να έρθουν στη θέση τους στελέχη, τα οποία και θα θέλουν και θα μπορούν να ανταποκριθούν στο δύσκολο και κρίσιμο έργο που τους αναμένει».
Τέλος, το άρθρο της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας καταλήγει με την επισήμανση ότι «χρειάζονται νέοι και αποφασιστικοί άνθρωποι για να προωθήσουν το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και την αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας. Και χρειάζεται και διαφορετική νοοτροπία δράσης. Αν αυτές οι προϋποθέσεις δεν διασφαλιστούν, τότε κανένα μέτρο δεν πρόκειται να αποδώσει, όσο φιλόδοξο ή ρεαλιστικό κι αν είναι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου