Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

O εφιάλτης της εξεύρεσης επιπλέον 25 δις ευρώ για το έτος 2012


Έναν αληθινό οικονομικό εφιάλτη, που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα μας για το 2012, είναι ο δανεισμός ύψους 25 δισ. ευρώ, που θα πρέπει να εξασφαλίσει, εκτός των χρημάτων του δανείου των 110 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της, κυρίως για την αποπληρωμή παλαιότερων δανείων.
Αυτό άφησε να εννοηθεί χθες ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, όταν για πολλοστή φορά κλήθηκε να σχολιάσει τη φημολογία που αναπτύσσεται τις τελευταίες ημέρες για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
«Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση στην οποία δεν θα μπει η κυβέρνηση» είπε ο υπουργός για να προσθέσει ότι το ελληνικό χρέος είναι απόλυτα βιώσιμο, αλλά θα πρέπει να προχωρήσουν και οι μεταρρυθμίσεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος αλλά και οι αποκρατικοποιήσεις.
Επί της ουσίας όμως, σχετικά με τις επιλογές που θα έχει η Ελλάδα να δανειστεί για το 2012 ώστε να εξασφαλίσει τα επιπλέον 25 δισ. που χρειάζεται εκτός του μηχανισμού στήριξης από Ε.Ε. και ΔΝΤ ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η Ελλάδα δεν έχει παρά μόνο δύο επιλογές: Το δανεισμό από την αγορά ή την αγορά ομολόγων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
Στην πρώτη περίπτωση ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι με τα σημερινά επιτόκια δεν είναι εφικτός από τις αγορές. Εξέφρασε πάντως την αισιοδοξία του ότι τα επιτόκια θα μειωθούν μέχρι το καλοκαίρι όταν περάσει κάπως η νευρικότητα που υπάρχει σήμερα λόγω της πρόσφατης ένταξης της Πορτογαλίας στο μηχανισμό στήριξης.
Απέφυγε όμως να τοποθετηθεί για το αν τα ελληνικά επιτόκια, που βρέθηκαν κοντά στο 15%, είναι δυνατό να μειωθούν κατά περίπου 10%, για να φτάσουν στα επίπεδα του 5% ώστε να μπορεί η Ελλάδα να δανειστεί από τις αγορές.
Για τη δεύτερη περίπτωση, δηλαδή το δανεισμό από το μηχανισμό χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, ο υπουργός παραδέχθηκε ότι οι όροι και οι προϋποθέσεις για το δανεισμό των κρατών-μελών με κρίση χρέους είναι άγνωστοι. Στο ενδεχόμενο ο μηχανισμός να καλύψει μέρος μόνο των 25 δισ. ευρώ, ο υπουργός ήταν ξεκάθαρος λέγοντας ότι «δεν συμφέρει κανέναν να μην μπορούμε να καλύψουμε τις δανειακές μας ανάγκες».
Ανακοίνωσε παράλληλα ότι μέχρι και τον Ιούνιο θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τα «ομόλογα της διασποράς» αφού τότε αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις με την αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς.
Ο υπουργός επανέλαβε ότι η επιτυχία της οικονομικής πολιτικής τόσο για φέτος όσο και για τα επόμενα χρόνια θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής πολιτικής, που βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της επεξεργασίας.
Ο υπουργός τόνισε ότι τα μέτρα 26 δισ., που περιέχονται σε γενικές γραμμές στο πρόγραμμα, δεν αφορούν οριζόντιες μειώσεις αμοιβών και συντάξεων ή νέους φόρους. Σημείωσε ιδιαίτερα την ύπαρξη μέτρων όπως οι μακροχρόνιες άδειες άνευ αποδοχών για τους δημοσίους υπαλλήλους αλλά και η ρύθμιση για τα αυθαίρετα που θα εξασφαλίσουν πρόσθετους πόρους διατηρώντας και ένα αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης.
Ειδικότερα για το θέμα του μισθολογίου τόνισε ότι μετά το Πάσχα θα παρουσιαστούν τα εναλλακτικά σενάρια που θα στηρίξει το υπουργείο Οικονομικών. Τόνισε όμως ότι η γενική αρχή του νέου μισθολογίου είναι να μην αυξάνει ούτε ένα ευρώ το μισθολογικό κόστος.
Τόνισε επίσης ότι τα μέτρα ύψους 3 δισ., από τα 26 δισ. που περιέχονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, είναι αρκετά για να καλύψουν τις αποκλίσεις από την αύξηση του ελλείμματος το 2010 αλλά και την απόκλιση ύψους 1,3 δισ. ευρώ στα έσοδα για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου. Μάλιστα θέλησε να απαλύνει τις εντυπώσεις για την κακή πορεία των εσόδων σημειώνοντας ότι δεν μπορείς να έχεις καθαρό συμπέρασμα για την πορεία όλου του χρόνου από το πρώτο τρίμηνο.
Μάλιστα απέδωσε την υστέρηση των πρώτων μηνών του χρόνου στη βαθιά ύφεση της οικονομίας η οποία έφτασε στο -6,6% του ΑΕΠ το δ΄ τρίμηνο του 2010. Καταλήγοντας είπε ότι τα μέτρα θα εξειδικευτούν και θα δοθούν στη δημοσιότητα μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Μαΐου, οπότε θα φτάσει στην Ελλάδα και η τρόικα για την τέταρτη αξιολόγηση της πορείας του μνημονίου.
Αποκρατικοποιήσεις
Σε εσωτερικό θέμα ανήγαγε ο υπουργός Οικονομικών την εξασφάλιση των εσόδων ύψους 50 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις. «Υπάρχουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις για το διάστημα μέχρι και το 2013 οπότε και ολοκληρώνεται το μνημόνιο» είπε ο υπουργός για να προσθέσει «από εκεί και πέρα είναι μέτρα που έχουμε εμείς υιοθετήσει».
Συνεχίζοντας στο ίδιο θέμα ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι κανείς δεν θα μας ελέγξει αν δεν συγκεντρωθούν 50 δισ. αλλά κάτι λιγότερο «φτάνει να κάνουμε αυτά που πρέπει», είπε.
Πρόσθεσε ακόμη ότι μαζί με την αποκρατικοποίηση εταιρειών του Δημοσίου θα προχωρήσει και ένα πλαίσιο μέτρων θεσμικών που θα βοηθήσει τις αποκρατικοποιήσεις.
Τέσσερα πιθανά σενάρια
Η Ελλάδα χρειάζεται να αντλήσει 27 δισ. ευρώ από τις αγορές την επόμενη χρονιά, αλλά με δημόσιο χρέος στο 153% του ΑΕΠ, είναι αβέβαιο εάν θα καταφέρει χωρίς να χρειασθεί να πληρώσει ακριβό «τίμημα». Οι αναλυτές του Reuters διακρίνουν τέσσερα πιθανά σενάρια γύρω από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους:
Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο -που έχει μικρές πιθανότητες (10%) να γίνει πραγματικότητα μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο- η Ελλάδα εμμένει στο πρόγραμμα λιτότητας και στο σχέδιο αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας, καταφέρνοντας να «πείσει» τις αγορές και να αντλήσει 27 δισ. ευρώ, αποφεύγοντας την αναδιάρθρωση.
Το δεύτερο σενάριο, που θεωρείται πιο πιθανό, προβλέπει την «εθελοντική» επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής. Παρά τις επίμονες διαψεύσεις περί αναδιάρθρωσης από την ελληνική κυβέρνηση, η χώρα δεν καταφέρνει να αντλήσει χρήματα από τις αγορές με λογικό επιτόκιο και οι φορολογούμενοι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες αντιδρούν σε νέα προγράμματα οικονομικής βοήθειας.
Οι πολιτικοί της Ευρωζώνης ζητούν από τις τράπεζες να επιμηκύνουν το χρόνο αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων που λήγουν το 2012. Με βάση ένα τέτοιο «σενάριο», η Ελλάδα απλώς κερδίζει χρόνο, παραμένει όμως με χρέος πάνω από το 159% του ΑΕΠ στα τέλη του 2012.
Το τρίτο και επικρατέστερο σενάριο (με πιθανότητα υλοποίησης 50% μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο) κάνει λόγο για ευνοϊκή προς τη χώρα αναδιάρθρωση, όπου η κυβέρνηση θα ζητήσει από τους κατόχους ομολόγων να ανταλλάξουν το υπάρχον χρέος με νέα χρεόγραφα, μεγαλύτερης διάρκειας και με μικρότερο κουπόνι.
Οι χώρες της Ευρωζώνης συναινούν, για δεύτερη φορά, την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων, με ακόμη πιο χαμηλό επιτόκιο.
Τέλος, το τέταρτο σενάριο προβλέπει βίαιη αναδιάρθρωση, πτώση της κυβέρνησης, «βουτιά» στις τιμές των ομολόγων και μη βιώσιμο χρέος, με την Ευρωζώνη να αναγκάζεται σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, με «κούρεμα» τουλάχιστον 50% για τους πιστωτές του ιδιωτικού τομέα.
Στα ύψη τα ασφάλιστρα κινδύνου
Σε νέα ιστορικά υψηλά εκτινάχθηκαν χθες τα ασφάλιστρα κινδύνου του ελληνικού κρατικού χρέους εν μέσω συνεχιζόμενων συζητήσεων περί αναδιάρθρωσης, με το spread των 10ετών ελληνικών έναντι των αντίστοιχων γερμανικών να κλείνει σε επίπεδα ρεκόρ, στις 1.135 μονάδες βάσης.
Τα σενάρια για αναδιάρθρωση που τροφοδοτούνται σε καθημερινή πλέον βάση συντηρούν την κούρσα ανόδου των αποδόσεων, οι οποίες άγγιξαν νέο ιστορικό στους ελληνικούς διετούς τίτλους, πάνω από το 22%, ενώ στα 10ετή ομόλογα παρέμειναν στο υψηλό του 14,56%.
Την ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους την προσεχή διετία υπογράμμισε και δημοσκόπηση του Reuters που διενεργήθηκε αυτή την εβδομάδα.
Οι 46 από τους 55 οικονομολόγους που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος της, με το ήμισυ εκ των οποίων να βλέπει την κίνηση αυτή μετά από ένα χρόνο και επτά σε έξι έως 12 μήνες. Οι οικονομολόγοι θεωρούν ως πιθανότερη επιλογή την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, με το haircut να είναι η λιγότερο πιθανή λύση.
Ωστόσο, ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών, Ντιντιέ Ρέιντερς, εμφανίστηκε αντίθετος σε μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, λέγοντας σε συνέντευξή του στη «Le Soir» ότι «το σωστό βήμα είναι ακριβώς το αντίθετο: να βοηθήσουμε την χώρα να φθάσει σε ένα βιώσιμο επίπεδο χρέους».
 (πηγή: εφημερίδα «Ναυτεμπορική»)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου