Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

"Λαϊκή Συσπείρωση": Δικαίωση στο θέμα του "Καλλικράτη"


Για δικαίωσή της στο θέμα των αντιρρήσεων που προέβαλε σχετικά με τις συνέπειες που θα έχει για την τοπική αυτοδιοίκηση και τους δημότες η πολιτική του «Καλλικράτη», κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο δήμο Θερμαϊκού, με επικεφαλής την κ. Ντίνα Μώραλη. Που επιτίθεται ταυτόχρονα στη δημοτική αρχή και τις άλλες παρατάξεις, κατηγορώντας ότι ψεύδονταν όταν παρουσίαζαν το νομοσχέδιο αυτό ως «πανάκεια».

Η ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» έχει ως εξής:
«Αγαπητοί συνδημότες
Μέρα με τη μέρα γινόμαστε μάρτυρες της προεκλογικής παραπλάνησης και πολιτικής εξαπάτησης από τη σημερινή διοίκηση του Δήμου και από  τις υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Όταν εμείς αποκαλύπταμε το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο θα περιέλθουν οι δήμοι όλης της χώρας εξαιτίας της εφαρμογής του Καλλικράτη, όταν ξεσκεπάζαμε τον εργασιακό μεσαίωνα που επιφυλάσσει, μιλούσαν για τη δήθεν λύτρωση που θα επιφέρει η εφαρμογή του.
Διανύουμε μόλις το πρώτο εξάμηνο της διοίκησης από τη σημερινή δημοτική αρχή και ήδη βιώνουμε την πλήρη δικαίωση -δυστυχώς- όσων προβάλαμε προεκλογικά. Και το εννοούμε το «δυστυχώς». Σαφώς και δε μας χαροποιούν τα δεινά που συνεχόμενα μας επιβάλλει και στο επίπεδο της τοπικής διοίκησης η πολιτική της υποτέλειας και του μνημονίου που εφαρμογή της αποτελεί ο Καλλικράτης. Ας αναλάβουν την ευθύνη τους η σημερινή δημοτική αρχή και οι υπόλοιπες παρατάξεις και ας μας απαντήσουν γατί ψεύδονταν και παρουσίαζαν το εν λόγω νομοσχέδιο ως πανάκεια.
Τα πράγματα είναι καθαρά. Οι δήμοι όλης της χώρας έχουν επιφορτιστεί με αρμοδιότητες για τις οποίες δε χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, καλούνται να εφαρμόσουν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και τελικά να φορτώσουν στους δημότες και άλλα οικονομικά βάρη και να υποβαθμίσουν τις υπηρεσίες προς αυτούς. Αυτό είναι και το περιεχόμενο των συνεδριάσεων του  δημοτικού  συμβουλίου του Δήμου Θερμαϊκού που έχουν λάβει χώρα ως τώρα. Η διοίκηση και οι υπόλοιπες παρατάξεις στο σύνολό τους, όχι μόνο δεν προβάλουν αντίσταση αλλά συναινούν σε αυτή την κατεύθυνση. Στο όνομα της εξοικονόμησης πόρων πέφτει χαράτσι στο λαό. Στο όνομα της μείωσης των δαπανών την πληρώνουν όπως πάντα οι εργαζόμενοι. Αναφέρουμε ενδεικτικά μέρος της θεματολογίας και των αποφάσεων της δημοτικής αρχής, στις πρόσφατες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου και τη δική μας θέση σε αυτά:
·                     Αύξηση των ανταποδοτικών τελών κατά 24% στον ,προ Καλλικράτη, Δήμο Θερμαϊκού και κατά 17% στον αντίστοιχο της  Μηχανιώνας. Ψηφίσαμε κατά, γιατί εξομοιώνονται οι υποχρεώσεις του νοικοκυριού και των μικροεπαγγελματιών με αυτές των μεγαλοεπιχειρηματιών (π.χ. μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες).
·                     Πρόσληψη συμβασιούχων δίμηνης διάρκειας. Ψηφίσαμε κατά, γιατί αγωνιζόμαστε για προσλήψεις σε οργανικές θέσεις που να καλύπτουν τις διαρκείς ανάγκες με μόνιμη και σταθερή εργασία.
·                     Συγχώνευση δημοτικών επιχειρήσεων. Εναντιωθήκαμε γιατί οδηγεί σε κατάργηση θέσεων εργασίας και σε υποβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών. Εμείς υποστηρίζουμε την κατάργηση των δημοτικών επιχειρήσεων και το αντικείμενό τους να αναληφθεί από νομικά πρόσωπα που θα υπάγονται στο δήμο.
·                     Τα τεχνικά προγράμματα (δαπάνες υποδομών κ..α.) στηρίζονται στη χρηματοδότηση από ίδιους πόρους (πληρώνει ο λαός) και από το ΕΣΠΑ, στο οποίο έχουν ουσιαστική πρόσβαση μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις. Εμείς λέμε πως η χρηματοδότηση του συνόλου των δράσεων κάθε δήμου θα πρέπει να εκπορεύεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δηλαδή ο δήμος να αποτελεί φορέα επιστροφής χρημάτων στον πολίτη μέσω υπηρεσιών και υποδομών και όχι φορομπηχτικό μηχανισμό.
  Αγαπητοί συνδημότες
Δεν είμαστε εκ πεποιθήσεως διαμαρτυρόμενοι, ούτε λαϊκιστές, όπως θέλουν να μας παρουσιάζουν. Ως Λαϊκή Συσπείρωση, στηρίζουμε τη ρεαλιστική και φιλολαϊκή πολιτική πρόταση του Κ.Κ.Ε. Βασικός της άξονας είναι η αλλαγή των δομών του σημερινού κράτους, η λειτουργία λαϊκών θεσμών σε επίπεδο αυτοδιοίκησης και κεντρικής διοίκησης της χώρας. Ο κεντρικός σχεδιασμός της οικονομίας και της διοίκησης ώστε να καταγράφονται και να ικανοποιούνται οι πραγματικές λαϊκές ανάγκες.
Ελάτε μαζί μας να αντιπαλέψουμε τον Καλλικράτη και την προαποφασισμένη μνημονιακή πολιτική που τον επέβαλε. Να αλλάξουμε με τους αγώνες μας τους συσχετισμούς και να επιβάλλουμε τη λαϊκή θέληση. Μην ακούτε τα παραμύθια τους περί δήθεν σταδιακής ανάκαμψης. Θέλουν να πληρώσουμε τη ρεμούλα του πολιτικοοικονομικού κατεστημένου, για να τρώνε πάλι με χρυσά κουτάλια. Μη μασάς την καραμέλα τους ότι είμαστε αντιπαραγωγικοί. Δουλεύουμε πολύ, πληρωνόμαστε λίγα και  πληρώνουμε τα πάντα εμείς.
Αυτά που δίνουμε, θα έφταναν για να ζούμε αξιοπρεπώς εάν δεν τα μοιράζονταν οι ίδιοι μεταξύ τους και με τα ελληνικά και ξένα μονοπώλια. Συμπαραταχτείτε μαζί μας για να οργανώσουμε την καθημερινή αντίστασή μας σε αυτή την άθλια πολιτική, είτε είναι του δήμου, είτε της κεντρικής εξουσίας. Έχουμε τη δύναμη να ορίσουμε τις τύχες μας, να διεκδικήσουμε το πραγματικό τίμημα από τη δουλειά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου