Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Εκατό ημέρες διοίκησης Αλεξανδρή και της αντιπολίτευσης Μαυρομάτη

Πέρασαν εκατό και πλέον ημέρες, αφότου βρίσκεται στο τιμόνι της διοίκησης του νέου διευρυμένου δήμου Θερμαϊκού η δημοτική αρχή υπό τον δήμαρχο κ. Γιάννη Αλεξανδρή. Επειδή οι 3,5 αυτοί μήνες αποτελούν ορόσημο για κάθε διοίκηση, είτε πρόκειται για κυβέρνηση, είτε για δημοτική αρχή ή έστω για τη διοίκηση ενός σωματείου και συλλόγου, οφείλουμε να κάνουμε ορισμένες επισημάνσεις.

Σχετικά με τους αργούς ρυθμούς που ακολουθεί η δημοτική αρχή, το επισημάναμε αυτό και πριν από 20 ημέρες, σε άρθρο μας την 1η Απριλίου υπό τον τίτλο «Διορθωτική πορεία στο καράβι». Όπου μεταξύ άλλων σημειώναμε: «Δεν είμαστε από τους ανυπόμονους και τους βιαστικούς. Ξέρουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού. Γνωρίζουμε καλά τα προβλήματα όπως επίσης συνειδητοποιήσαμε ότι αυτά δεν μπορούν να ξεπεραστούν από τη μία μέρα στην άλλη. Εξάλλου οι εποχές όπου οι πολιτικοί μας, στην κεντρική πολιτική σκηνή ή στην αυτοδιοίκηση, υπόσχονταν «μαγικά ραβδάκια» και «συνταγές λύσεων», έχουν παρέλθει πλέον ανεπιστρεπτί…. Θα ήμασταν μηδενιστές εάν δεν αναγνωρίζαμε ότι έγιναν κάποια σημαντικά βήματα. Ότι ο δήμαρχος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και οι αντιδήμαρχοι, παρά τις αντιξοότητες, εργάζονται νυχθημερόν. Όμως ο βηματισμός της διοίκησης δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Καθώς θεωρούμε ότι διακρίνεται από ατολμία και αναποφασιστικότητα».
Αυτά γράφαμε πριν τρεις μήνες. Καταλήγοντας δε στο ίδιο άρθρο, χτυπούσαμε το καμπανάκι του κινδύνου,  επισημαίνοντας ότι «απαιτείται αλλαγή πλεύσης και μία διορθωτική πορεία». Κι΄ αυτό, όπως σημειώναμε πρέπει να γίνει «πριν το σκάφος αρχίσει να λοξοδρομεί και πριν αρχίσουν να επιχαίρουν εκείνοι που ήθελαν προεκλογικά να αναλάβουν το πηδάλιό του για να το ρίξουν στα βράχια».   
Δυστυχώς, το εικοσαήμερο αυτό, δεν είδαμε να σημειώνονται κάποια πιο θαρραλέα και πιο αποφασιστικά βήματα, αλλά παραμένει ο ίδιος άτολμος βηματισμός. Με σημαντικές καθυστερήσεις στην ανάπτυξη της πολιτικής της διοίκησης σε όλους τους τομείς. Με την απογραφή να μην έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Με τον προϋπολογισμό να μην έχει κατατεθεί. Με πισωγυρίσματα σε κάποια σημαντικά θέματα. Με δυσλειτουργίες που προέκυψαν λόγω «Καλλικράτη» και τις οποίες όμως ξεπέρασαν άλλοι δήμοι.

Οι «τρικλοποδιές» της μείζονος αντιπολίτευσης
 Η αναποφασιστικότητα αυτή της διοίκησης στο δήμο Θερμαϊκού, έδωσε, όπως αναμένονταν, τη δυνατότητα στον ηττημένο των εκλογών, την παράταξη «Νέα Πορεία», να επιδοθεί σε έναν άνευ προηγουμένου αγώνα υπονόμευσης της δημαρχίας Αλεξανδρή, βάζοντας «τρικλοποδιές» στην ομαλή πορεία του νέου δήμου.
Κραυγαλέα περίπτωση η ένσταση κατά του κύρους των εκλογών της 7ης και 14ης Νοεμβρίου, με τα περιβόητα «ολίγον παχουλά» (κατά το «ολίγον έγκυος») και «ολίγον λευκά» ψηφοδέλτια. Ένα θέμα που κράτησε για ένα τρίμηνο περίπου σε αναστάτωση το δήμο Θερμαϊκού και δίχασε τους δημότες του, εμποδίζοντας παράλληλα την ομαλή πορεία του νέου δήμου, με το όργιο φημών που έσπερναν κάθε τόσο διάφορα «παπαγαλάκια» περί ακύρωσης των εκλογών και προκήρυξης νέων.
Κι όταν το Πρωτοδικείο απέρριψε πανηγυρικά τους ισχυρισμούς της παράταξης Μαυρομάτη, βάζοντας στο αρχείο την σχετική ένσταση, μετά από μία μικρή ανάπαυλα, ο επικεφαλής της  επιχείρησε να δημιουργήσει νέο ζήτημα.  Προσφεύγοντας τη φορά αυτή στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, από την οποία ζήτησε να απορρίψει την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την αύξηση των δημοτικών τελών.
Η απόφαση εκείνη κι εμάς, όπως και πολλούς ακόμη συμπολίτες, δεν μας βρήκε σύμφωνους, ιδιαίτερα σε μία τέτοια εποχή βαριάς οικονομικής κρίσης, καθώς προσθέτει νέα βάρη στις πλάτες των αδύναμων συνδημοτών μας. Από την άλλη όμως, αναλογισθήκαμε με δέος τις συνέπειες που θα προέκυπταν εάν ο καταχρεωμένος με 20 και πλέον εκατομμύρια ευρώ δήμος Θερμαϊκού δεν μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες για την καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό στα οκτώ δημοτικά διαμερίσματα του δήμου μας.   
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, άρχισε τις τελευταίες ημέρες από διαφόρους, νέος γύρος «ψιθυρολογίας». Τη φορά αυτή βάζοντας στο κάδρο τον αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Κωστή Κούτουκα και τον αντιδήμαρχο τοπικής ανάπτυξης κ. Γιώργο Λαζαρίδη. Και να τα σενάρια περί… έκπτωσής τους από το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου και να οι εκδοχές περί… βαριδίων στη δημαρχία Αλεξανδρή.
Πως ακριβώς έχει το θέμα: Όντως ο αντιδήμαρχος Οικονομικών καταδικάστηκε πρωτόδικα σε ποινή φυλάκισης 10 μηνών για συκοφαντική δυσφήμηση του κ. Μαυρομάτη, μια απόφαση που εκδόθηκε παρά την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας, ο οποίος είχε ζητήσει την αθώωση του κ. Κούτουκα. Ο τελευταίος μετά την απόφαση, άσκησε έφεση και αισιοδοξεί ότι θα δικαιωθεί στο Εφετείο. Όσον αφορά τον κ. Λαζαρίδη, του είχε κάνει αγωγή ο κ. Μαυρομάτης, ζητώντας 100.000 ευρώ για δημοσίευμά του. Η εκδίκαση της αγωγής έγινε τον προηγούμενο μήνα και αναμένεται η έκδοση της απόφασης.  

Περιμένουμε τη συγνώμη του κ. Μαυρομάτη
Με την ευκαιρία, μια και αναφερθήκαμε στις 100 ημέρες της διοίκησης Αλεξανδρή, για να αποδώσουμε «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι…», θέλουμε να κάνουμε μία μικρή αναφορά και στις 100 μέρες της μείζονος αντιπολίτευσης. Για να πούμε ότι δυστυχώς, 3,5 μήνες από τότε που άρχισε να λειτουργεί το νέο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θερμαϊκού, στο οποίο ο κ. Γιάννης Μαυρομάτης έχει τον θεσμικό ρόλο του αρχηγού της αντιπολίτευσης και πέντε (5) ακριβώς μήνες από τη διεξαγωγή των εκλογών, δεν βρήκε τη δύναμη να ζητήσει μία συγνώμη από τους συμπολίτες μας.
Δεν αναφερόμαστε στις διάφορες υποσχέσεις που κατά καιρούς έδινε στους Μηχανιώτες τα οκτώ χρόνια που ήταν δήμαρχός τους και οι οποίες φυσικά έμεναν στα χαρτιά. Ούτε στα «μεγάλα έργα» που έταζε ότι θα δημιουργήσει στο νέο δήμο Θερμαϊκού και μάλιστα με λεφτά του Λίβυου δικτάτορα Μουαμάρ Καντάφι. Όπως όλοι σχεδόν οι πολιτικοί, βασίζονταν στο «τάξιμο» για να εισπράττει ψήφους.
Υπάρχει όμως, πέρα από αυτά, μία ηθελημένη ανακρίβεια (κατά την ηπιότερη έκφραση) που εκστόμισε δημόσια και μάλιστα από τηλεοράσεως και για την οποία δεν βρήκε μέχρι σήμερα το θάρρος να ζητήσει συγνώμη από τους κατοίκους του δήμου Θερμαϊκού.
Όπως είναι γνωστό, το θέμα της κατάχρησης ύψους 894.000 ευρώ από το ταμείο του τέως δήμου Μηχανιώνας, κυριάρχησε κατά την προεκλογική περίοδο του περασμένου Νοεμβρίου. Και παρά τα «πυρά» που εκτόξευαν εναντίον του όλοι σχεδόν οι άλλοι συνδυασμοί, για τις σοβαρές παραλείψεις του στην υπόθεση, ο κ. Μαυρομάτης απέδιδε τις εναντίον του κατηγορίες σε «συκοφαντίες».
Όμως, όταν άρχισαν να δημοσιεύονται οι πρώτες πληροφορίες για το πόρισμα που είχαν συντάξει οι επιθεωρητές του υπουργείου Οικονομικών, επιρρίπτοντάς του σημαντικές ευθύνες για πλημμελή έλεγχο των οικονομικών του δήμου, ο κ. Μαυρομάτης δήλωνε άγνοια περί αυτού.
Η πιο κραυγαλέα περίπτωση, ήταν στο ντιμπέϊτ που έγινε στη δημοτική τηλεόραση Θεσσαλονίκης TV-100 τις παραμονές του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών μεταξύ του κ. Μαυρομάτη και του κ. Αλεξανδρή. Κι εκεί, σε ερώτηση του συντονιστή της συζήτησης για το πόρισμα, ο κ. Μαυρομάτης απάντησε: «Δεν το γνωρίζω το πόρισμα. Όταν θα το πάρω στα χέρια μου, τότε θα το δώσω και σε σας τους Δημοσιογράφους»
 Και όμως, όπως προκύπτει επίσημα, ο κ. Μαυρομάτης είχε το πόρισμα στα χέρια του τουλάχιστον δύο μήνες πριν, καθώς του είχε επιδοθεί με δικαστικό κλητήρα στις 28 Σεπτεμβρίου 2010!
Γιαυτό λοιπόν θα πρέπει να ζητήσει συγνώμη από τους συνδημότες του στον δήμο Θερμαϊκού, ιδιαίτερα τους Μηχανιώτες. Εξάλλου, δεν είναι ντροπή, όταν κανείς υποπίπτει σε κάποιο παράπτωμα ή διαπράττει κάποιο λάθος να έχει τη δύναμη της συγνώμης. Αντιθέτως, πιστεύουμε ότι εάν ο κ. Μαυρομάτης έστω καθυστερημένα ζητήσει συγνώμη, τότε θα ανέβει στα μάτια των συμπολιτών μας που τους πλήγωσε με την ανακρίβεια εκείνη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου