Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Αμηχανία στην κυβέρνηση από τις δηλώσεις Α.Λοβέρδου


Στη διάθεση του Πρωθυπουργού έθεσε εαυτόν ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, άφησε αιχμές για τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης. «Σε νεφελώδεις και αντιφατικές πολιτικές δεν νομίζω πως έχω θέση», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως σε κάθε περίπτωση «είναι στη διάθεση του Πρωθυπουργού».

Ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για «ενοχικές στάσεις και αμφισημίες» που δεν αρμόζουν στις περιστάσεις, ενώ εξέφρασε την άποψη πως ό,τι αφορά στην επικαιροποίηση του μνημονίου πρέπει να προσυπογράφεται από όλους τους υπουργούς και όχι μόνο από τον υπουργό Οικονομικών, όπως γίνεται σήμερα.
Επικαλούμενος την φράση του Γ. Παπανδρέου, πως θα συνεχίσει την μάχη με όσους έχουν πάρει την απόφαση να παλέψουν μαζί του, τόνισε ότι ο επαναπροσδιορισμός των μαχητών που βρίσκονται στην πρωτη γραμμή πρέπει να γίνει σήμερα, αφού, όπως είπε, δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος.
Δήλωσε πάντως πως ο ίδιος είναι «στρατιώτης» στο πλευρό του Πρωθυπουργού και στην προσπάθεια που γίνεται για την ανάκαμψη της χώρας.
Ερωτηθείς εάν θα επιθυμούσε να παραιτηθεί από την κυβέρνηση ξεκαθάρισε ωστόσο ότι εάν ήθελε να το πράξει «θα το έλεγα ανοιχτά και καθαρά όπως μιλώ πάντα για όλα τα θέματα».
Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να αρθούν οι «λανθασμένες εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί εκτός συνόρων» και να εμπεδωθεί εντός συνόρων πως «πολλές και βασικές μάχες είναι ακόμη προ των πυλών και μία από τις πιο κρίσιμες δίνεται αυτές τις μέρες».
Στην κατεύθυνση αυτή και για να σταλεί το απαραίτητο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, σημείωσε πως το σχέδιο νόμου για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα θα πρέπει να ψηφιστεί μέσα από δημιουργική κοινοβουλευτική διαδικασία, όπου θα κατατεθούν στους βουλευτές όλα τα στοιχεία που αφορούν την οικονομική κατάσταση της χώρας και «που για την ψήφιση του, όμως, θα πρέπει να ζητήσουμε αυξημένη πλειοψηφία».
«Τα 3/5 ή τα 2/3 της Βουλής μπορούν να αποτελέσουν όχι βέβαια τη συνταγματική -τέτοιο ζήτημα δεν τίθεται-, αλλά τη διευρυμένη πολιτική νομιμοποίηση του σχεδίου νόμου», ανέφερε.
Επισήμανε παράλληλα ότι με τα «περί δήθεν απροθυμίας» να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της χώρας που υποστηρίζουν ορισμένοι εκτός συνόρων, αλλά και κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης, αποκρύπτεται, όπως είπε, το ότι ο ελληνικός λαός στήριξε με τον πιο σαφή τρόπο τις προσπάθειες της κυβέρνησης για τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές.
Γ. Πεταλωτής: Δεν υπάρχει θέμα παραίτησης του υπουργού Υγείας
Δεν υπάρχει ζήτημα παραίτησης του υπουργού Υγείας, ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι η δράση του κ. Λοβέρδου «κάθε άλλο παρά παραίτηση μαρτυρεί».
Ερωτηθείς με αφορμή τις επίμαχες δηλώσεις του υπουργού, ο κ. Πεταλωτής σχολίασε ότι ο κ. Λοβέρδος «κάνει μια πολύ σημαντική δουλειά με άμεσα αποτελέσματα», επισημαίνοντας παράλληλα το θετικό έργο που επετέλεσε όταν ήταν στο υπουργείο Εργασίας.
Αναφορικά με την πρόταση του υπουργού Υγείας να εγκριθεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα με αυξημένη πλειοψηφία και οι απόφασεις για την επικαιροποίηση του μνημονίου από όλο το Υπουργικό Συμβούλιο, ο σημείωσε ότι «οι υπουργοί είναι γόνιμο να καταθέτουν τις προτάσεις και απόψεις τους και να υπάρχει διάλογος. Διευκρίνισε πάντως ότι οι αποφάσεις «λαμβάνονται στο Υπουργικό Συμβούλιο όπου διαμορφώνεται κοινή συνισταμένη».
ΝΔ: Κυβερνητικό σκορποχώρι
Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης. Όπως ανέφερε, «ο υπουργός Υγείας κ. Α. Λοβέρδος, σε μια προσπάθεια να διαχωρίσει τη θέση του, ομολογεί την πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης στην οποία και ο ίδιος μετέχει».
«Παραδέχεται “ανεπάρκειες”, “αμηχανία”, “νεφελώδεις και αντιφατικές πολιτικές”. Δηλώνει ότι ο ίδιος δεν έχει θέση στις πολιτικές αυτές και, εμμέσως πλην σαφώς, θέτει θέμα παραμονής του στην κυβέρνηση, αναφέροντας ότι είναι “στη διάθεση του Πρωθυπουργού”» πρόσθεσε.
Καταλήγοντας κλιμάκωσε την επίθεσή του: «Οι αντιπαραθέσεις και οι συγκρούσεις στο κυβερνητικό σκορποχώρι παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας, σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα. Και αυτό καταδεικνύει την ανευθυνότητά τους».
ΚΚΕ: Περιθώρια για άλλες αυταπάτες δεν υπάρχουν
«Οι δηλώσεις Λοβέρδου αντανακλούν τα αδιέξοδα διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης και την απαίτηση κυβέρνησης - πλουτοκρατίας - τρόικας, να γίνει ακόμα πιο επιθετική η συναίνεση που ήδη υπάρχει στο αστικό πολιτικό σύστημα, προκειμένου να τσακιστεί κυριολεκτικά ο λαός», παρατηρεί το ΚΚΕ
«Περιθώρια για άλλες αυταπάτες δεν υπάρχουν. Λαϊκή συμπόρευση τώρα με το ΚΚΕ, στην οργάνωση, στην αντεπίθεση, για λαϊκή εξουσία», καταλήγει.
Γ. Καρατζαφέρης: Εμπιστεύομαι το μυαλό και την εντιμότητα του Κ. Λοβέρδου
«Εγώ έχω εμπιστοσύνη και στο μυαλό και στην εντιμότητα του κ. Λοβέρδου», σχολίασε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.
«Η αβεβαιότητα είναι ο καλύτερος σύμμαχος του πανικού», πρόσθεσε, τονίζοντας ακόμη ότι «σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, η χώρα διαπιστώνει ότι η πολιτική ηγεσία διακατέχεται από ένα "μούδιασμα».
«Πρέπει να ξεπεράσουμε εαυτούς, να νικήσουμε τις δουλείες μας και τον αυταρχισμό των συμμάχων μας», κατέληξε ο κ. Καρατζαφέρης.
Τελευταίες συσκέψεις για το μεσόπροθεσμο πρόγραμμα
Σήμερα εν τω μεταξύ, ο Πρωθυπουργός είχε τις τελευταίες επαφές του με υπουργούς στo πλαίσιο των προετοιμασιών για το μεσοπρόθεσμο σχέδιο.
Συγκεκριμένα, στη σύσκεψη εργασίας με την υπουργό Εργασίας Λούκα Κατσέλη τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Κουτρουμάνη και τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, εξετάστηκαν οι βασικές αρχές και οι εναπομείνασες εκκρεμότητες του υπουργείου Εργασίας σε σχέση με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Πρώτος στόχος, η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης από τα 4,2 δισ. ευρώ στα 2,6 δισ. ευρώ την τριετία 2012-2015.
Ακολούθησε συνάντηση του Πρωθυπουργού με την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη, παρουσία του υπουργού Οικονομικών. Στην ατζέντα, σύμφωνα με πληροφορίες, η μεταρρύθμιση για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, το ζήτημα της τακτοποίησης των αυθαιρέτων κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου