Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Ένα αθώο τηλεφώνημα οδήγησε στο κρησφύγετο του Μπιν Λάντεν


Ένα αθώο τηλεφώνημα μεταξύ του αγγελιοφόρου του Οσάμα Μπιν Λάντεν και ενός φίλου του, ήταν το στοιχείο που έπεισε τους αξιωματούχους των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ότι πλησίαζαν στον ηγέτη της αλ Κάιντα, υποστηρίζει σε σημερινό της άρθρο η εφημερίδα Washington Post .
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, ένας φίλος πήρε τηλέφωνο τον Αμπού Αχμέντ αλ Κουάιτι, τον άνθρωπο που θεωρείτο από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ως ο βασικός αγγελιοφόρος του ηγέτη της αλ Κάιντα.
Όταν ο φίλος του τον ρώτησε τί κάνει και πού βρίσκεται τώρα ο αλ Κουάιτι φέρεται να απάντησε: «Έχω επιστρέψει στους ανθρώπους με τους οποίους ήμουν πριν». Έπειτα από μία παύση ο φίλος του απάντησε: «Ο θεός να σας διευκολύνει».
Όταν άκουσαν αυτή τη συνομιλία οι άνδρες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών κατάλαβαν ότι έχουν βρει ένα στοιχείο, αναφέρει η Washington Post. Αυτό το τηλεφώνημα τους οδήγησε στο κτιριακό συγκρότημα στην πόλη Αμποταμπάντ, όπου βρέθηκε και σκοτώθηκε ο Μπιν Λάντεν.
«Από εδώ πρέπει να ξεκινήσει η ταινία για το κυνηγητό του Μπιν Λάντεν», φέρεται να δήλωσε ένας αμερικανός αξιωματούχος στην εφημερίδα.
Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες αναζητούσαν τον αλ Κουάιτι επί τέσσερα χρόνια και μέσω αυτού του τηλεφωνήματος απέκτησαν τον αριθμό τηλεφώνου του αγγελιοφόρου του Μπιν Λάντεν.
Στο κτιριακό συγκρότημα όπου ζούσε ο ηγέτης της αλ Κάιντα δεν υπήρχαν τηλέφωνα ή πρόσβαση στο διαδίκτυο. Ο αλ Κουάιτι και οι υπόλοιποι ένοικοι έπρεπε να οδηγήσουν επί 90 λεπτά προτού βάλουν μπαταρίες στα κινητά τους τηλέφωνα και να τηλεφωνήσουν προκειμένου να αποφύγουν να τους παρακολουθούν.

Mουσάραφ: «Ο πακιστανικός στρατός δεν προστάτευε τον Μπιν Λάντεν»
Ο πακιστανικός στρατός δεν προστάτευε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, επισήμανε ο πρόεδρος του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε σήμερα στο γερμανικό περιοδικό Focus.
«Είναι εντελώς αδιανόητο ότι ο στρατός μας κάλυπτε τον Μπιν Λάντεν», δήλωσε ο Μουσάραφ, σημειώνοντας ότι δεν υπήρχαν στοιχεία για την παρουσία του στην Αμποταμπάντ.
Κατηγόρησε εξάλλου τις Ηνωμένες Πολιτείες, ότι πραγματοποιώντας την επιχείρηση που κατέληξε στο θάνατο του Μπιν Λάντεν, παραβίασαν την κυριαρχία της χώρας του.
«Ο κόσμος θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή. Είμαι βέβαιος ότι θα αναμένονται αντίποινα», ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Ανακουφισμένη» από τον θάνατο του Μπιν Λάντεν η Μέρκελ
«Ανακουφισμένη» δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ μετά τον θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να ανασκευάσει προηγούμενη δήλωσή της ότι «είναι ευτυχής», η οποία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη χώρα.
«Ο Μπιν Λάντεν ήταν ο αρχηγός ενός διεθνούς τρομοκρατικού δικτύου που διέπραξε τερατώδη εγκλήματα. Μπορούμε και πρέπει να αισθανόμαστε ανακουφισμένοι που πλέον δεν μπορεί να βλάψει κανέναν», δήλωσε σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Passauer Neue Presse.
Μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Μπιν Λάντεν, η Μέρκελ είχε δηλώσει δημόσια ότι είναι ευτυχής για το γεγονός αυτό, έκφραση που κατακρίθηκε στη Γερμανία, ακόμα και από το δικό της κόμμα.
Στην ίδια συνέντευξη, η Μέρκελ δικαιολόγησε την παρουσία γερμανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν. «Ο θάνατος του Μπιν Λάντεν δεν αλλάζει το γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμα απόλυτη ασφάλεια στο Αφγανιστάν. Οι στρατιώτες μας βρίσκονται εκεί για να εμποδίσουν τη χώρα να ξαναγίνει βάση της τρομοκρατίας και να υπάρξει κίνδυνος για την δική μας ασφάλεια», ανέφερε.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στις 4 και 5 Μαΐου από το ινστιτούτο TNS-Emnid για λογαριασμό του περιοδικού Focus, το 59% των ερωτηθέντων επιθυμεί την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.
Η Γερμανία αποφάσισε στα τέλη Ιανουαρίου να παραταθεί για ένα χρόνο η παραμονή των στρατευμάτων της στο πλαίσιο της Isaf στο Αφγανιστάν. Το κοινοβούλιο ενέκρινε την αποστολή ως και 5.350 στρατιωτών στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου