Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Δήμος Θερμαϊκού: Υστέρηση στα έσοδα με προσδοκίες για θερινή βελτίωση


Η συζήτηση για τα οικονομικά του δήμου Θερμαϊκού, κυριάρχησε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και έντονη ήταν η αγωνία των δημοτικών συμβούλων από όλες τις παρατάξεις για την πορεία του Δήμου, καθώς αφενός μεν η άσχημη οικονομικά συγκυρία και αφετέρου τα υπέρογκα χρέη, δημιουργούν έναν ασφυκτικό κλοιό, εμποδίζοντας την ομαλή πορεία της δημοτικής αρχής.

Οι δυσκολίες που υπάρχουν, φάνηκαν και από τη σχετική υστέρηση στα έσοδα του Δήμου Θερμαϊκού, καθώς στο πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με τον απολογισμό που παρουσίασε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών, Κωστής Κούτουκας, τα έσοδα ανήλθαν στο ποσό των 5.665.106 ευρώ, ενώ τα έξοδα στα 2.797.124 ευρώ.
Από τα έσοδα αυτά, τα 1.834.156 ευρώ ήταν τακτικά έσοδα, 1.220.713 ήταν έσοδα από επιχορηγήσεις, 1.263.708 ήταν έσοδα παρελθόντων ετών, 381.544 ήταν έσοδα από ανταποδοτικά τέλη κλπ.
Από τα έξοδα, οι 960.882 ήταν για αμοιβές και έξοδα προσωπικού, 374.870 ευρώ ήταν έξοδα της Οικονομικής και διοικητικής υπηρεσίας, 85.280 έξοδα της υπηρεσίας Πολιτισμού, Αθλητισμού και Κοινωνικής Πολιτικής, 212.955 έξοδα της υπηρεσίας καθαριότητας-ηλεκτροφωτισμού, 370.914 έξοδα της υπηρεσίας τεχνικών έργων, 39.950 έξοδα της Δημοτικής Αστυνομίας κλπ.
Το ύψος αυτό των εσόδων, η παράταξη του Γιάννη Μαυρομάτη το θεώρησε μικρό, και όπως επιχειρηματολόγησε ο επικεφαλής της, «είναι αποτέλεσμα του πλασματικού προϋπολογισμού της διοίκησης». Για να προσθέσει ότι με βάση τον προϋπολογισμό, που αναμένει έσοδα 40 εκατομμυρίων ευρώ για το 2011, θα έπρεπε στο τρίμηνο να είχαν εισπραχθεί το ¼, δηλαδή 10 εκατ., ενώ εισέπραξε η διοίκηση μόλις το 35% των προϋπολογισθέντων.
Για το ίδιο θέμα ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Αυτοδιοίκηση», Γρηγόρης Παραδείσης, δήλωσε ότι η εισήγηση του αντιδημάρχου δίνει μια θολή εικόνα, προέβλεψε ότι διαρκώς θα δημιουργούνται νέα ελλείμματα, τονίζοντας ότι χρειάζονται αποφασιστικές κινήσεις για την  μείωση των ελλειμμάτων.
Απαντώντας ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Κούτουκας, επισήμανε ότι οι οικονομικές υπηρεσίες του δήμου, το πρώτο τρίμηνο «προσπαθούσαν να βρουν κάποιο βηματισμό για να περπατήσουν». Δηλώνοντας ότι η διοίκηση του δήμου το επόμενο διάστημα «θα κάνει όσα έχει υποχρέωση να κάνει» για τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης του Δήμου. Για να προσθέσει:
«Ζητάμε τη βοήθεια του δημοτικού συμβουλίου, τη βοήθεια όλων σας για να πάνε καλά τα οικονομικά του Δήμου μας.  Λέμε εδώ στο δημοτικό συμβούλιο ότι χρειάζονται κονδύλια για δρόμους, για σχολεία, για τη βελτίωση της καθαριότητας, αλλά όταν έρθει η ώρα να ψηφίσουμε τις σχετικές πιστώσεις, εμείς τις καταψηφίζουμε. Είναι δυνατόν όμως έτσι να λειτουργήσει ο Δήμος;»
Παρεμβαίνοντας για το ίδιο θέμα ο δημοτικός σύμβουλος κ. Παναγιώτης Μήλιος σημείωσε ότι τα εισπραχθέντα έσοδα ανέρχονται μόλις στο 36% των προϋπολογισθέντων. Αυτό όμως προκάλεσε την παρέμβαση της συμβούλου της συμπολίτευσης, κυρίας Ευτυχίας Ζαριφέ, η οποία υπενθύμισε σε όλους ότι «ο δήμος μας είναι καλοκαιρινός, καθώς το καλοκαίρι αυξάνει πάντα σημαντικά τα έσοδά του από τους επισκέπτες και τους τουρίστες που καταφθάνουν στην περιοχή.
Ιδιαίτερα καυστικός, όμως ήταν και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γιάννης Τσακμάκας, ο οποίος απαντώντας στον κ. Μαυρομάτη ανέφερε: «Μας λέει ότι είναι εξωπραγματικός και πλασματικός ο προϋπολογισμός. Θέλω όμως να του θυμίσω ότι στα 8 χρόνια της δημαρχίας του δεν μπόρεσε να υλοποιήσει κανέναν προϋπολογισμό πάνω από 43%».

Ερώτηση για την απογραφή
Σχετική με την οικονομική κατάσταση του δήμου Θερμαϊκού ήταν και η ερώτηση που υπέβαλε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Μπροστά Μαζί», κ.Βαγγέλης Κουκουρίγκος ζητώντας να ενημερωθεί το σώμα εάν ολοκληρώθηκε η διενεργούμενη απογραφή και ποια ήταν στις 31 Δεκεμβρίου 2010 η οικονομική κατάσταση του κάθε πρώην δήμου από τους τρεις που συναποτέλεσαν τον δήμο Θερμαϊκού       .
Απαντώντας ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών, Κωστής Κούτουκας ανέφερε ότι όντως, ολοκληρώθηκε η απογραφή και αφού τις επόμενες ημέρες περάσει από την Οικονομική Επιτροπή του δήμου, θα παρουσιαστεί στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.
Σχετικά με την οικονομική κατάσταση του δήμου και την πρόσφατη απόφαση του υπουργού Εσωτερικών κ. Ραγκούση να κατατάξει τον δήμο Θερμαϊκού στους «πορτοκαλί δήμους», δηλαδή αυτούς που τα χρέη τους βρίσκονται μεταξύ 100%-120% των εσόδων τους, ο δήμαρχος κ. Γιάννης Αλεξανδρής επισήμανε στο δημοτικό συμβούλιο ότι εάν το κράτος ήταν συνεπές στις υποχρεώσεις του προς την τοπική αυτοδιοίκηση, τότε οι δήμοι δεν θα έφταναν σε αυτή τη δυσχερή θέση.  Σημειώνοντας παράλληλα ότι τα χρέη του δήμου Θερμαϊκού οφείλονται στα δάνεια που είχαν ληφθεί για τις απαλλοτριώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου