Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Στα.... συρτάρια πρόταση νόμου για κατάργηση βουλευτικής σύνταξης


Πρόταση νόμου, για την κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης, που κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ πριν από ένα ακριβώς χρόνο, δεν έχει εισαχθεί μέχρι σήμερα για συζήτηση και ακόμα εκκρεμεί, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Ριζοσπάστης».

Η πρόταση, κατατέθηκε στις 3 Μάη 2010 από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ και την ίδια μέρα παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου από την ΓΓ του κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα. Η πρόταση νόμου κωδικοποιεί την πολιτική θέση που έχει το Κομμουνιστικό Κόμμα για το συγκεκριμένο ζήτημα εδώ και χρόνια, καταγράφοντας τη διαφορετική αντίληψη του ΚΚΕ για το ρόλο των εκλεγμένων στα αντιπροσωπευτικά Σώματα, αλλά και την αντίθεσή του στα παιχνίδια εντυπώσεων, στα οποία επιδίδονται τα άλλα κόμματα με τις αποζημιώσεις των βουλευτών.

Η πρόταση νόμου
Στην αιτιολογική έκθεση επί της αρχής της πρότασης νόμου, σημειώνονται μεταξύ άλλων και τα εξής:
«…Πιο συγκεκριμένα, σχετικά με τη βουλευτική σύνταξη, η θέση του ΚΚΕ είναι ότι η βουλευτική σύνταξη πρέπει να καταργηθεί και ο χρόνος βουλευτικής θητείας να λογίζεται χρόνος πραγματικής ασφάλισης στον ασφαλιστικό φορέα που ήταν ασφαλισμένος ο κάθε βουλευτής πριν την εκλογή του. Ως προς το ύψος της σύνταξης, τα όρια συνταξιοδότησης καθώς και τις λοιπές διατάξεις, θα ισχύουν οι κοινές διατάξεις.
Επίσης, το ΚΚΕ υποστηρίζει την κατάργηση της αποζημίωσης των βουλευτών για τη συμμετοχή τους σε συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών, ή σε άλλες δραστηριότητες του Κοινοβουλίου, δεδομένου ότι η συμμετοχή αυτή δε συνιστά υπερωριακή απασχόληση, αλλά είναι μέσα στα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις του βουλευτή».

Τα άρθρα της πρότασης νόμου
Αρθρο 1ο: Καταργείται η βουλευτική σύνταξη και σταματά κάθε συνταξιοδοτική παροχή λόγω βουλευτικής θητείας.
Αρθρο 2ο: Ο χρόνος βουλευτικής θητείας λογίζεται ως χρόνος πραγματικής ασφάλισης στο ασφαλιστικό ταμείο στο οποίο ήταν ασφαλισμένος ο βουλευτής πριν την εκλογή του.
Αρθρο 3ο: Ως προς την ηλικία συνταξιοδότησης και τον καθορισμό του ύψους της σύνταξης, ισχύουν οι κοινές διατάξεις του κάθε ασφαλιστικού φορέα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου