Τρίτη 10 Μαΐου 2011

"Έφυγε" από τη ζωή ο φωτορεπόρτερ Βασίλης Μποζίκης


Σε ηλικία 67 χρονών έφυγε από τη ζωή, τα ξημερώματα της Τρίτης, ο γνωστός φωτορεπόρτερ της Θεσσαλονίκης, Βασίλης Μποζίκης. Ο Βασίλης που για δεκαετίες συνεργάστηκε με όλες τις τοπικές και αθηναϊκές εφημερίδες, φωτογράφισε κάθε γωνιά της Θεσσαλονίκης, πήρε μέρος σε δεκάδες εκθέσεις φωτογραφίας.
Ποιος από όσους των γνώριζαν και ήταν πολλοί, δεν τον θυμάται με το "ταλαιπωρημένο"  δίτροχό του να γυρίζει στους δρόμους της Θεσσαλονίκης να φωτογραφίζει κάθε τι που θεωρούσε πολύτιμο για μια πρόσθετη γνωριμία με την πόλη. Ποιος άραγε δεν θυμάται έστω και μια εικόνα  από τις πολλές που δημιούργησε ο Βασίλης.
Ο Βασίλης Μποζίκης που είχε ξεκινήσει το άλλο μεγάλο ταξίδι της δουλειάς του το 1960, έφυγε μετά από μία σύντομη μάχη με τον καρκίνο. 
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, το 1944, έζησε για ένα διάστημα στην Αθήνα, όμως ο μεγάλος του καϋμός να σπουδάσει σκηνοθεσία, δεν ευοδώθηκε και επέστρεψε σύντομα στη Θεσσαλονίκη, από όπου άρχισε να συνεργάζεται με διάφορα περιοδικά. Η μεγάλη ευκαιρία για να μπει στον κόσμο της φωτογραφίας ενεργά, ήρθε όταν τράβηξε κάποιες εικόνες από την παράσταση «Μήδεια» που παρουσίασε στο Θέατρο Δάσους ο Μίνως Βολανάκης. Κάποιος έδειξε τις φωτογραφίες του Μποζίκη στον σκηνοθέτη και έτσι άρχισε η πορεία του φωτορεπόρτερ. Μια διαδρομή που κράτησε τέσσερις περίπου δεκαετίες, κατά τη διάρκεια των οποίων συνεργάστηκε με όλες τις τοπικές και αθηναϊκές εφημερίδες, φωτογράφισε κάθε γωνιά της Θεσσαλονίκης και πήρε μέρος σε δεκάδες εκθέσεις φωτογραφίας. Αεικίνητος, περιδιάβαινε στη Θεσσαλονίκη που τόσο αγάπησε και κατόρθωνε με την καλλιτεχνική του ματιά να αναδεικνύει «κρυμμένες» εικόνες της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου