Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Κυοφορούνται πολιτικές εξελίξεις


Tον πρόεδρο της Δημοκρατίας,  Κάρολο Παπούλια, θα επισκεφτεί το μεσημέρι σήμερα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και όπως σημείωναν στενοί του συνεργάτες θα τον ενημερώσει για τη συνάντηση του Λουξεμβούργου, αλλά και τις προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει στην υπογραφή «νέου μνημονίου», ενώ απέκλειαν κάθε ενδεχόμενο προώρων εκλογών.
Αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου θα εξεταστεί συνολικά το «μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα», αλλά και οι αλλαγές που ετοιμάζεται να εντάξει η κυβέρνηση μέσα σε αυτό.
Παράγοντες της κυβέρνησης σημείωναν με νόημα ότι πρέπει να αντληθούν «πολύτιμες εμπειρίες»από τις εξελίξεις στην Πορτογαλία. Θύμιζαν ότι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, επειδή η κεντροδεξιά αντιπολίτευση δεν ψήφισε τη λήψη των μέτρων του μνημονίου, οδήγησε στη συνέχεια την τρόικα να θέσει σαν βασική προϋπόθεση την αποδοχή του μνημονίου και από τα δύο κόμματα, για να γίνει δεκτή η υπαγωγή της χώρας στο μηχανισμό στήριξης.
Κυοφορούνται εξελίξεις
Οι συγκεκριμένες αναφορές προετοιμάζουν το έδαφος για γενικότερες εξελίξεις, αφού στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός θέσει θέμα διευρυμένης πλειοψηφίας, η ΝΔ ή θα συναινέσει και θα ψηφίσει το «νέο μνημόνιο» ή θα υπάρξουν πρόωρες εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αν. Λοβέρδος είχε ενημερώσει στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού για το περιεχόμενο των χτεσινών δηλώσεών του και για την πρόταση να ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα από διευρυμένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, με κυβερνητικούς παράγοντες να σημειώνουν ότι ο πρωθυπουργός και «γνώριζε» και δεν είχε «καμία ένσταση».
«Για να σταλεί το κατάλληλο μήνυμα, πρέπει το σχετικό σχέδιο νόμου να ψηφιστεί μέσα από μία δημιουργική κοινοβουλευτική διαδικασία, όπου θα κατατεθούν στους βουλευτές όλα τα στοιχεία που αφορούν την οικονομική κατάσταση της χώρας. Και που για την ψήφισή του όμως, θα πρέπει να ζητήσουμε αυξημένη πλειοψηφία. Τα 3/5 ή τα 2/3 της Βουλής, μπορούν να αποτελέσουν όχι βέβαια τη συνταγματική, αλλά τη διευρυμένη πολιτική νομιμοποίηση του σχεδίου νόμου. Αυτό επιβάλλει το συμφέρον της χώρας», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι είναι «στρατιώτης» στο πλευρό του πρωθυπουργού και ανέφερε ότι «σε νεφελώδεις και αντιφατικές πολιτικές δεν έχω θέση», θέτοντας επιδεικτικά τον εαυτό του «στη διάθεση του πρωθυπουργού».
Πλήρη κάλυψη στον Αν. Λοβέρδο - αποδεικνύοντας ότι η κίνησή του είναι τμήμα γενικότερου σχεδιασμού - πρόσφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, ο οποίος, αφού αρχικά εγκωμίασε το έργο του, στη συνέχεια, αναφερόμενος στη πρότασή του να εγκριθεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα με αυξημένη πλειοψηφία και τις αποφάσεις με την τρόικα να τις εγκρίνει το υπουργικό συμβούλιο, ανέφερε: «Οι υπουργοί είναι γόνιμο να καταθέτουν τις προτάσεις και απόψεις τους και να υπάρχει διάλογος, οι αποφάσεις όμως λαμβάνονται στο Υπουργικό Συμβούλιο όπου διαμορφώνεται κοινή συνισταμένη».
Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό της κυβέρνησης συντηρείται το αποπροσανατολιστικό παιχνίδι περί «αδυναμίας» δήθεν κάποιων υπουργών να προωθήσουν τις αποφάσεις και γίνεται αναφορά για «αρρυθμία» στο «κυβερνητικό έργο».
Η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, μιλώντας χτες στο συνέδριο για τη διαφάνεια, ισχυρίστηκε ότι «δεν μπορεί να αντεπεξέλθει μόνος του στο τιμόνι ο πρωθυπουργός και δίπλα το πλήρωμα να σπαράσσεται» και σημείωσε: «Η κυβέρνηση πρέπει να επιδείξει ενιαία και σιδηρά πειθαρχία σ' αυτά που κάνει και η αντιπολίτευση να αναλογιστεί τις ευθύνες της και να καταλάβει ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει και δεν χωράει λαϊκισμός».
Η ίδια τάχτηκε κατά των πρόωρων εκλογών, αλλά ισχυρίστηκε ότι «η ΝΔ, ο Τσίπρας και το μισό ΠΑΣΟΚ στέκονται απέναντι στα μέτρα και δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει να μην πάρουμε την επόμενη δόση», ενισχύοντας την προπαγάνδα για «εθνική συμπόρευση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου