Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Πρόσθετα μέτρα 3 δις φέρνει η αναθεώρηση του ελλείμματος στο 10,5%


Πακέτο πρόσθετων μέτρων για το 2011, υψηλότερα από τα 3 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκαν πριν το Πάσχα, αναμένεται να επιβληθεί από την κυβέρνηση, μετά την  αναθεώρηση του ελλείμματος του 2010 στο 10,5% του ΑΕΠ από 9,4% που ήταν η αρχική εκτίμηση, σε συνδυασμό με την «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού στο πρώτο φετινό τρίμηνο.
Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, αναθεώρησε σήμερα Τρίτη του Πάσχα το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας για το 2010 στο 10,5% του ΑΕΠ,  ενώ αναπροσάρμοσε το περυσινό δημόσιο χρέος στο 142,8% του ΑΕΠ. Σε σχέση με τα αρχικά στοιχεία το έλλειμμα του 2010 αναθεωρήθηκε κατά 1,1% (2,3 δισ. ευρώ). Ο προϋπολογισμός προέβλεπε ότι θα διαμορφωθεί στο 9,4% ή 21,9 δισ. ευρώ.
Το Φεβρουάριο η Κομισιόν εκτιμούσε το έλλειμμα στο 9,6% του ΑΕΠ για το 2010 και στο 7,6% για το 2011.
Το ελληνικό έλλειμμα ήταν το δεύτερο υψηλότερο μετά την Ιρλανδία (32,4%), ενώ το χρέος ήταν το υψηλότερο, με δεύτερη την Ιταλία (119% του ΑΕΠ).
«Η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την επίτευξη των στόχων του δημοσιονομικού της προγράμματος», τόνισε το υπουργείο Οικονομικών την Τρίτη, προσθέτοντας ότι η απόκλιση είναι κυρίως αποτέλεσμα της βαθύτερης από το αναμενόμενο ύφεσης.

Τα «επικαιροποιημένα» στοιχεία
Η Eurostat αναθεώρησε προς τα πάνω και το έλλειμμα του 2008 στο 9,8% (από 9,4%), κυρίως λόγω των «επικαιροποιημένων στοιχείων για τις οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία». Το χρέος του 2008 αυξήθηκε επίσης στο 110,7% του ΑΕΠ, από 110,3%.
Η διαφορά σε απόλυτα μεγέθη σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση του ελλείμματος είναι 2,3 δισ. ευρώ και αυτό σημαίνει ότι για να μειωθεί το έλλειμμα φέτος στο 7,4% του ΑΕΠ απαιτούνται επιπλέον ισόποσα μέτρα.
Πριν το Πάσχα, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι το ύψος των πρόσθετων μέτρων για φέτος θα διαμορφωθεί σε 3 δισ. ευρώ. Ωστόσο, από την τρόικα εκτιμούν ότι αυτό το ποσό δεν φτάνει και πιέζουν για μέτρα κοντά στα 4 δισ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού, η «μαύρη τρύπα» στο πρώτο τρίμηνο ανέρχεται στο 1,5 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι ορισμένα από τα μέτρα του 2012 θα επισπευθούν ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν.
Μεταξύ των μέτρων που πρέπει να παρουσιαστούν στην τρόικα που θα έρθει στις αρχές Μαΐου στην Αθήνα, να καταθεθούν στη Βουλή μέχρι τα μέσα του μηνός και να ψηφιστούν ώς τις αρχές Ιουνίου μαζί με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα των 23 δισ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα είναι τα εξής:
Η σύνδεση των κοινωνικών επιδομάτων με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, η μείωση των υπερωριών, των επιχορηγήσεων και των δαπανών στο Δημόσιο, καθώς και η κατάργηση φορέων.
Επίσης, εξετάζεται η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης σε μη αλκολούχα ποτά και στο φυσικό αέριο, η αύξηση των τελών κυκλοφορίας και η μετάταξη αγαθών και υπηρεσιών από τον μεσαίο συντελεστή ΦΠΑ (13%) στον υψηλό (23%).
Ακόμα, θα προχωρήσει η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, ενώ το υπουργείο Οικονομικών προσδοκεί σε υψηλά έσοδα εφόσον προχωρήσει η ρύθμιση για την λεγόμενη τακτοποίηση των αυθαιρέτων.
Πάντως, η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, μιλώντας στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ 99,5 την Τρίτη, τόνισε πως αναμένει την πρόταση του υπουργείου Οικονομικών, ωστόσο ξεκαθάρισε πως «δεν πρόκειται να καλύψει με πολεοδομικό και περιβαλλοντικό μανδύα μια ρύθμιση που έχει μόνο εισπρακτική λογική».
Σε ό,τι αφορά, τέλος, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα των 23 δισ. ευρώ και τις αποκρατικοποιήσεις, ΕΕ και ΔΝΤ ζήτησαν από την κυβέρνηση να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου