Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Κινδυνεύει με "λουκέτο" το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης


Σοβαρά προβλήματα, αντιμετωπίζει το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και ο Σύλλογος των καθηγητών του προχωρά σε 4ωρες στάσεις εργασίας (από τις 4μ.μ. μέχρι 8μ.μ.)  από 3 έως 6 Μαΐου, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα του  Ωδείου, του παλιότερου δημόσιου φορέα πολιτισμού της χώρας μας, καθώς λειτουργεί συνεχώς από το 1914 που ιδρύθηκε.

Τα αιτήματά της στάσης εργασίας είναι τα παρακάτω :
-Καταβολή του συνόλου των οφειλόμενων δεδουλευμένων στο διδακτικό προσωπικό του ωδείου.
-Πλήρης κάλυψη του εγκριθέντος προϋπολογισμού με άμεση καταβολή κρατικής επιχορήγησης.
-Άμεση πλήρωση θέσης Διευθυντή.
-Άμεσος διορισμός νέου Διοικητικού Συμβουλίου.
-Διαβάθμιση των σπουδών στο ωδείο με αντιστοίχησή τους με τις ακαδημαϊκές βαθμίδες της ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης.
-Άμεση κατάρτιση σύγχρονου οργανογράμματος αντίστοιχου με τη σημερινή δομή και λειτουργία του ωδείου.
-Άμεση κάλυψη των υλικοτεχνικών αναγκών του ωδείου.
-Οριστική λύση του κτιριακού με μεταβίβαση του κτιρίου της οδού Φράγκων στην κυριότητα του ωδείου.
Το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (ΚΩΘ) είναι πολιτιστικός, εκπαιδευτικός φορέας ειδικής μουσικής παιδείας. Έχει τμήματα οργανικής μουσικής (πιάνο, βιολί, βιόλα, βιολοντσέλο, κοντραμπάσο, κιθάρα, άρπα, φλάουτο όμποε, κλαρινέτο, φαγκότο, κόρνο, τρομπέτα, τρομπόνι, τούμπα, σαξόφωνο, κρουστά), φωνητικής μουσικής και μελοδραματικής, διεύθυνσης ορχήστρας, ανώτερων θεωρητικών (αρμονία, αντίστιξη, φούγκα, ενοργάνωση) και σύνθεσης καθώς και βυζαντινής μουσικής. Η εγγραφή μαθητών πραγματοποιείται μετά από εισαγωγικές εξετάσεις.
Το ΚΩΘ είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και διοικείται από πενταμελές Δ.Σ. Οι βασικές διατάξεις που διέπουν τη λειτουργία του περιλαμβάνονται στο Ν.Δ. 1445/30.05\20.06.1942 και στο Β.Δ. ΦΕΚ τ. α' / 229 / 11.11.1957 (Κανονισμός του ΚΩΘ).
Το Ωδείο διαθέτει μουσική βιβλιοθήκη (παρτιτούρες, βιβλία, ηχογραφήσεις, DVD), αρχείο (εκδηλώσεων και χειρογράφων ελλήνων συνθετών), συλλογή οργάνων, κοστουμιών όπερας, προσωπογραφιών καθηγητών καθώς και δύο ορχήστρες και μία χορωδία. Διοργανώνει συναυλίες μαθητών, καθηγητών και καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και επιμορφωτικά σεμινάρια. Διοργανώνει τη Θερινή Μουσική Ακαδημία (Masterclasses) τον Ιούλιο στην Άθυτο Χαλκιδικής και τον Πανευρωπαϊκό Διαγωνιμσμό κάθε δύο χρόνια.
Το ΚΩΘ είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μουσικών Πανεπιστημιών και Ωδείων καθώς και της Ένωσης Ωδείων της Μεσογείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου