Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Θέμα Δημοκρατίας, η λειτουργία των μηχανισμών κατά της φοροδιαφυγής


Ένα πολύ σοβαρό θέμα, αυτό της λειτουργίας των μηχανισμών του κράτους για την πάταξη της φοροδιαφυγής, επισημαίνει σε κύριο άρθρο της η εφημερίδα «Τα Νέα». Υπογραμμίζοντας ότι είναι θέμα Δημοκρατίας να σταματήσουν οι ασθενέστεροι να επωμίζονται τα βάρη της κρίσης, τη στιγμή που τα μεγάλα «ψάρια» φοροδιαφεύγουν, λόγω της αδυναμίας του κράτους.

Στο άρθρο υπογραμμίζονται τα ακόλουθα:
«Περί τους δώδεκα μήνες πριν δόθηκαν στη δημοσιότητα ονόματα «γιατρών του Κολωνακίου» που κατηγορούνταν για μεγάλη φοροδιαφυγή. 
Υποτίθεται ότι η έμφαση
 στη δημοσιότητα είχε συμβολική διάσταση. Εκτοτε, θα έπρεπε να το σκεφθούν σοβαρά όσοι συνέχιζαν να φοροδιαφεύγουν διότι οι Αρχές δεν θα αστειεύονταν... 
Αλλά στην πολιτική δεν αρκεί να θέλεις, πρέπει
 και να μπορείς. Κι όπως έδειξε ο καιρός που πέρασε, η αδυναμία πάταξης της φοροδιαφυγής συνεχίζεται. Παρ΄ ότι ψηφίστηκαν από τότε δύο νέοι νόμοι, παρ΄ ότι η τρόικα πιέζει, παρ΄ ότι και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης γνωρίζει ότι η υστέρηση των φορολογικών εσόδων ισοδυναµεί µε υστέρηση στους στρατηγικούς στόχους που έχουν τεθεί, η αδυναµία πάταξης της φοροδιαφυγής παραµένει. 
Το κράτος συνεχίζει να αναζητεί
 εισροές στους συνήθεις φορολογουµένους, αν και όλοι γνωρίζουν ότι δεν πάει άλλο. 
Υπάρχουν περιθώρια αναστροφής
 της κατάστασης; Θα µπορέσουν, έστω και στο παρά πέντε, να λειτουργήσουν µηχανισµοί που ώς σήµερα στην καλύτερη περίπτωση αδράνησαν; 
Η απάντηση δεν µπορεί παρά να είναι µία και µόνη: είναι καθήκον
 της κυβέρνησης να κάνει τους µηχανισµούς να λειτουργήσουν. Είναι προϋπόθεση σωτηρίας της χώρας. Και επίσης είναι ζήτηµα δηµοκρατίας. 
Το τριετές σχέδιο, που σύµφωνα
 µε πληροφορίες θα ανακοινωθεί µεθαύριο, για την πάταξη της φοροδιαφυγής, περιλαµβάνει εξειδικευµένες προτάσεις για τον έλεγχο του πόθεν έσχες, για αποτελεσµατικότερη διαδικασία είσπραξης του ΦΠΑ και για πάταξη του λαθρεµπορίου. Το σχέδιο αυτό, αφού εξειδικευθεί και οριστικοποιηθεί, δεν πρέπει να µείνει στα χαρτιά. 
Η κυβέρνηση φαίνεται ότι το έχει συνειδητοποιήσει, γι’ αυτό άλλωστε συνεργάζονται οι υπηρεσίες τεσσάρων υπουργείων– Οικονοµικών, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, ∆ικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη. 
Έστω και αν κηρυχθεί πανστρατιά,
 για να υπάρξει αποτέλεσµα, πρέπει η βούληση (που όλοι διατείνονται ότι υπάρχει) να αποδειχθεί. Χρειάζεται το κράτος να ξυπνήσει. Χρειάζεται οι εν υπνώσει µηχανισµοί να κινηθούν και, στη συνέχεια, να ελέγχονται συνεχώς. 
Το Σ∆ΟΕ, οι ράµπο της Αστυνοµίας που έχουν επωµισθεί µε την έρευνα
 της ειλικρίνειας των πόθεν έσχες, τα δικαστήρια όπου συνήθως  βαλτώνουν πολλές υποθέσεις πρέπει να επισπεύσουν. 
∆εν υπάρχουν άλλα περιθώρια». 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου