Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Βοτανικός κήπος γίνεται το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά


Σε έναν βοτανικό κήπο - ανάσα για το πολεοδοµικό συγκρότηµα της Θεσσαλονίκης, έκτασης περίπου 170 στρεµµάτων, φιλοδοξούν να µετατρέψουν οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης το µεγαλύτερο τµήµα των εγκαταστάσεων του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, που παραχωρήθηκαν για εκµετάλλευση, µε απόφαση του Ταµείου Εθνικής Αµυνας (ΤΕΘΑ).
 Όπως ανακοίνωσε ο κ. Βενιζέλος, η παραχώρηση της έκτασης του στρατοπέδου Παύλου Μελά, που ανοίγει ουσιαστικά τον δρόµο για την αξιοποίηση και άλλων παλαιών στρατοπέδων από τις τοπικές κοινωνίες, γίνεται για 30 χρόνια προκειµένου η τοπική αυτοδιοίκηση να αναπτύξει µη κερδοσκοπικές, κοινωνικές και πολιτιστικές χρήσεις προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.
Στις προθέσεις των δηµοτικών αρχών εκτός από τον βοτανικό κήπο είναι η ίδρυση πινακοθήκης, κέντρου µικρασιατικού ελληνισµού, αλλά και η κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ κατά µήκος της οδού Λαγκαδά, προκειµένου να εξυπηρετούνται οι επιβάτες όταν ολοκληρωθεί η επέκταση της γραµµής στο δυτικό τµήµα της πόλης.
Ο ∆ήµος Παύλου Μελά έχει ήδη εκπονήσει σχετική µελέτη για τη δηµιουργία του µεγάλου βοτανικού πάρκου, και όπως είπε στα «ΝΕΑ» ο δήµαρχος ∆ιαµαντής Παπαδόπουλος, ο δήµος θα επιδιώξει να εξασφαλίσει κονδύλια για την αξιοποίηση του στρατοπέδου, µέσω του κοινοτικού προγράµµατος «JESSICA».
Σε ανταπόδοση της παραχώρησης των 365 στρεµµάτων, ο ∆ήµος Παύλου Μελά έχει την υποχρέωση να διαθέσει στο ΤΕΘΑ για αντίστοιχο χρονικό διάστηµα έκταση 30 στρεµµάτων σε άλλη περιοχή, για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του στρατού.
Εκατοντάδες τα ακίνητα του ΥΠΕΘΑ
 Τα ακίνητα – εκτάσεις και κτίρια – που ανήκουν στην αρµοδιότητα του υπουργείου Εθνικής Αµυνας ανέρχονται σε µερικές εκατοντάδες και µέσω διεθνούς εξειδικευµένου συµβούλου θα αξιοποιηθούν όπως και η υπόλοιπη ακίνητη περιουσία του ∆ηµοσίου. Το σύνολο των «χακί» ακινήτων ανέρχεται σε 1.767, συµπερι λαµβανοµένων και µερικών εκτάσεων και εγκαταστάσεων των Ελληνικών Αµυντικών Συστηµάτων (πρώην ΠΥΡΚΑΛ - ΕΒΟ).
Οπως δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Αµυνας, τα στρατόπεδα έχουν ταξινοµηθεί σε τρεις µεγάλες κατηγορίες: η πρώτη περιλαµβάνει αυτά που είναι ενεργά στρατόπεδα, η δεύτερη περιλαµβάνει αυτά που βρίσκονται µέσα στον αστικό ιστό και η τρίτη αφορά εκείνα που θα αξιοποιηθούν στο πλαίσιο της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του ∆ηµοσίου.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει το Πεντάγωνο, ακόµα και όταν αφαιρεθούν τα ενεργά στρατόπεδα, φυλάκια, αποθήκες πυροµαχικών, αεροδρόµια, ναύσταθµοι, πεδία βολών κ.λπ., ο αριθµός των προς αξιοποίηση «χακί» ακινήτων είναι µεγάλος. Ο Στρατός Ξηράς έχει 194 κενά στρατόπεδα – αριθµός που αναµένεται να αυξηθεί αρκετά λόγω της νέας δοµής των Ενόπλων ∆υνάµεων που υλοποιείται. Μικρότερος είναι ο αριθµός των ακινήτων των άλλων κλάδων, ενώ αρκετά από αυτά βρίσκονται σε αστικές περιοχές. Ηδη από τον Μάιο, µόνο από τη µείωση των Κέντρων Νεοσύλλεκτων ελευθερώνονται 4 στρατόπεδα, ενώ τον Αύγουστο θα ακολουθήσουν και άλλα. 

Οικόπεδα και διαµερίσµατα
Στις λίστες µε τα µη χρησιµοποιούµενα από τις ενοπλες Δυνάµεις ακίνητα περιλαµβάνονται επίσης δεκάδες διαµερίσµατα, καταστήµατα, αστικά οικόπεδα, αγροί, ηµιδασικές εκτάσεις, κληροδοτήµατα κ.λπ., ενώ αρκετή περιουσία έχουν και εποπτευόµενοι φορείς.
Παλαιότερα σχέδια επί Ν.Δ., περιελάµβαναν πωλήσεις και µακροχρόνιες µισθώσεις, ενώ σήµερα στο υπουργείο άµυνας µιλούν γενικά για προώθηση «προγραµµάτων ανάπτυξης». Ο διεθνής σύµβουλος – που όπως είπε ο κ. Βενιζέλος «θα µας υποστηρίξει στη δράση αυτή» – θα επιλεγεί από τη Διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων.

(πηγή: εφημερίδα "Τα Νέα")

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου