Την ώρα που η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ετοιμάζεται να διαθέσει 400 χιλιάδες ευρώ για «ενέργειες ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και εθελοντισμού» σχετικά με τη λίμνη Κορώνεια, δύο επιστήμονες του ΑΠΘ λένε «μην πετάτε τα λεφτά της Κορώνειας άδικα, θα τα κάνουμε τζάμπα», με έγγραφό τους προς τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη.
Μάλιστα, προσφέρονται να υλοποιήσουν με «μηδενικό κόστος» όλες τις απαιτούμενες δράσεις και τονίζουν ότι «μια τέτοια χρηματοδότηση για ενημέρωση είναι σήμερα οξύμωρη και οδηγεί σε κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος».
Το έγγραφο που υπογράφουν η καθηγήτρια Βιολογίας Μαρία Μουστάκα -πρωταγωνίστρια στην υπόθεση για τη διάσωση της Κορώνειας- και ο καθηγητής Ψυχολογίας Κώστας Μπαϊρακτάρης, κοινοποιείται στο γραφείο τόσο του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου όσο και της υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη.
Οι «ενέργειες ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και ενίσχυσης εθελοντισμού» αποτελούν το όγδοο υποέργο στο κυρίως έργο για την «αποκατάσταση λίμνης Κορώνειας νομού Θεσσαλονίκης». Τα χρήματα είναι υποχρεωμένη να τα διαθέσει η χώρα μας, όπως προβλέπεται από το πολυσυζητημένο αλλά και αμφισβητούμενο μάστερ πλαν που έχει δεχτεί τις επικρίσεις αρκετών ειδικών επιστημόνων. Αυτό σημαίνει ότι, ανεξαρτήτως της παραπομπής μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη υπόθεση της Κορώνειας, αλλά και της οικονομικής μας κατάστασης, η Ελλάδα θα πρέπει να υλοποιήσει όλα τα έργα αποκατάστασης, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αποτρέψει την επιβολή προστίμου, που ανέρχεται σε περίπου 100 χιλιάδες ευρώ τη μέρα.
Ο διαγωνισμός για το έργο ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης πολιτών και εθελοντών ήδη «τρέχει», καθώς η δημοπράτησή του εγκρίθηκε στις 22/10/2010. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν κιόλας εκδηλώσει ενδιαφέρον τέσσερα μελετητικά γραφεία που επιθυμούν να αναλάβουν την καμπάνια ενημέρωσης για τη λίμνη Κορώνεια και φυσικά... τα χρήματα.
Η πρωτοβουλία
Την ώρα που το Ελληνικό Δημόσιο ετοιμάζεται να... «ξαλαφρώσει» κατά 400 χιλιάδες ευρώ, εκδηλώθηκε η πρωτοβουλία επιστημόνων του ΑΠΘ που τονίζει ότι:
«Στην προσπάθειά της να συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος της οικολογικής καταστροφής της Κορώνειας και στην προστασία της γειτονικής λίμνης Βόλβης, προτείνει στο Περιφερειακό Συμβούλιο να αναλάβει το ΑΠΘ τις ενέργειες ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης και ενίσχυσης εθελοντισμού (Εργο 4.2 του μάστερ πλαν) με μηδενικό κόστος».
Οι δράσεις αυτές ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης θα έχουν στόχο να ενημερωθούν πολίτες και φορείς για:
* Τις αξίες των υδάτινων οικοσυστημάτων και ειδικότερα των λιμνών Κορώνειας και Βόλβης.
* Τη ζωή μιας λίμνης (Κάρλα, Δοϊράνη, Βόλβη, Πρέσπες).
* Τη ζωή της Κορώνειας (τα προβλήματα στην ίδια και στη λεκάνη απορροής της, τα αίτια και η πορεία της οικολογικής καταστροφής της).
* Την οικολογική κατάσταση της νέας Κορώνειας και της λίμνης Βόλβης σήμερα.
* Το μάστερ πλαν.
* Την αποκατάσταση των λειτουργιών μιας λίμνης και την ανασύσταση μιας λίμνης με κατάλληλο σχεδιασμό και κατάλληλες παρεμβάσεις με βάση τη θεμελιώδη γνώση του οικοσυστήματος (της λίμνης Μπάλατον, που είναι η μεγαλύτερη της Κεντρικής Ευρώπης με επιφάνεια 592 τ.χλμ. αλλά μέσο βάθος μόλις 3 μέτρα, της Τρούμεν στη Σουηδία, της Κοστάντσα στη Γερμανία).
Οι προτεινόμενες δράσεις περιλαμβάνουν ημερίδες για την τοπική κοινωνία, μαθητές και εκπαιδευτικούς, παραγωγικές ομάδες, συνάντησης εργασίας με εκπροσώπους των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων, δημιουργία και ενίσχυση ομάδων εθελοντών, προβολή στα ΜΜΕ και διερεύνηση διοργάνωσης διεθνούς συνεδρίου για την αποκατάσταση ευρωπαϊκών λιμνών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου