Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου Θερμαϊκού για το 2011


Κατά πλειοψηφία και εν μέσω αντιπαραθέσεων μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων, εγκρίθηκε το βράδυ της Τρίτης από το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θερμαϊκού ο ετήσιος προϋπολογισμός  για το έτος 2011, ύψους  39.726.682 ευρώ.  Υπέρ του προϋπολογισμού ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης, καθώς επίσης και οι σύμβουλοι του συνδυασμού «Μπροστά Μαζί», ενώ κατά ψήφισαν οι σύμβουλοι της παράταξης Μαυρομάτη, και οι επικεφαλής των υπολοίπων παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ.Κωστής Κούτουκας τον χαρακτήρισε ρεαλιστικό και αρκετά συμμαζεμένο σε σύγκριση με τους προϋπολογισμούς του περασμένου έτους στους πρώην δήμους Μηχανιώνας, Επανομής και Θερμαϊκού, το συνολικό ύψος των οποίων ανέρχονταν στα 65 εκατ. ευρώ.
«Θα είναι διαρκής ο αγώνας μας για την περιστολή δαπανών και την είσπραξη των εσόδων», ανέφερε ο κ. Κούτουκας, που σημείωσε ότι στην υλοποίηση του προϋπολογισμού, ιδιαίτερα δε στο θέμα της είσπραξης των εσόδων, θα είναι καθοριστικής σημασίας η στήριξη ολόκληρου του δημοτικού συμβουλίου και του κάθε συμβούλου ξεχωριστά, προκειμένου να υλοποιούνται δίκαια οι αποφάσεις του Δ.Σ. που αφορούν τα έσοδα, προκειμένου να μην επιβαρύνονται οι συνεπείς δημότες, δυσανάλογα με τις δυνάμεις τους.
Προκειμένου να εμφανιστεί ισοσκελισμένος ο προϋπολογισμός, συμπεριλήφθηκε στα έσοδα ένα δάνειο ύψους 2.600.000 ευρώ «το οποίο δεν είμαι βέβαιος εάν θα το πάρουμε», είπε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών.
Από τα έξοδα, τα 8.199.466,82 θα είναι αμοιβές προσωπικού, 1.631.587 αμοιβές αιρετών και τρίτων, 2.544.474,70 παροχές τρίτων, 62.150 φόροι και τέλη, 1.096.236,56 λοιπά γενικά έξοδα, 1.089.250 πληρωμές για την εξυπηρέτηση δημοσίας πίστεως, 1.187.862 δαπάνες προμήθειας αναλωσίμων,  4.194.018,38 πληρωμές-Μεταβιβάσεις σε τρίτους και λοιπά έξοδα 36.000  Στα έξοδα επίσης συμπεριλαμβάνονται 9.964.904,87 που είναι για επενδύσεις και 9.201.244,58 πληρωμές  ΠΟΕ, αποδόσεις και προβλέψεις.

Κριτική Μαυρομάτη
Ασκώντας κριτική στη διοίκηση, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Γιάννης Μαυρομάτης χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό εξωπραγματικό και με υπερβολές. «Προσδοκάτε αύξηση των εσόδων κατά 100% από τη λειτουργία νέων επιχειρήσεων σε μία εποχή που κλείνουν συνεχώς Επιχειρήσεις», είπε ο κ. Μαυρομάτης. Παρατηρώντας ακόμη ότι υπάρχει παντελής απουσία κοινωνικής πολιτικής και καμία αναπτυξιακή διάθεση, για να δηλώσει καταλήγοντας ότι θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό.

Οικονομίδης: «Εύκολη η ανέξοδη κριτική»
Παίρνοντας το λόγο ο επικεφαλής του συνδυασμού «Μπροστά Μαζί», αφού παρατήρησε ότι στα 12 χρόνια που ήταν δήμαρχος Επανομής «φάγαμε με το κουτάλι τους προϋπολογισμούς», αναρωτήθηκε: «Ποιος δημοτικός σύμβουλος είναι ποιο χρήσιμος; Αυτός που διατυπώνει εποικοδομητικές προτάσεις για το καλό του δήμου του ή αυτός που λέει όχι σε όλα, για να τον ακούει το ακροατήριο στο δημοτικό συμβούλιο;». Για να προσθέσει ότι ο προϋπολογισμός είναι ένα χρήσιμο εργαλείο και όσο καλύτερα τον χρησιμοποιεί κανείς, τόσο καλύτερα αποδίδει.

Κριτική Παράσχου στον Μαυρομάτη
Κριτική στον κ. Μαυρομάτη, άσκησε και ο επικεφαλής της «Κοινωνίας Πολιτών» Νίκος Παράσχου,  κατηγορώντας τον ότι στην κριτική που άσκησε στη διοίκηση για τον προϋπολογισμό, «ακολούθησε την οδό της στείρας αντιπολίτευσης που δεν οδηγεί πουθενά». Προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να γίνεται αντιπολίτευση για καθαρά παραταξιακά οφέλη και σε βάρος της ποιότητας ζωής».  Ενώ κατηγόρησε και τη διοίκηση του δήμου, ότι στην αγωνία της να ψηφιστεί αυτός ο προϋπολογισμός, διέπραξε πολλά λάθη. Γιαυτό δήλωσε ότι καταψηφίζει τον προϋπολογισμό με εξαίρεση τα κονδύλια που αφορούν το τεχνικό πρόγραμμα και τη μισθοδοσία του προσωπικού.

Παραδείσης: «Μην φοβάστε το πολιτικό κόστος»
Με τη σειρά του ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Αυτοδιοίκηση», Γρηγόρης Παραδείσης χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό  «εκτός τόπου και χρόνου»,  καθώς, όπως είπε, δεν δίνει απαντήσεις στην υπερνίκηση των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο δήμος Θερμαϊκού και προέβλεψε ότι λόγω της κρίσης, θα υπάρξει μεγάλη υστέρηση στα έσοδα.  Στο σημείο αυτό τόνισε ότι χρειάζεται να υπάρξει μία «θεραπεία-σοκ», ζητώντας από τη διοίκηση του δήμου να αγνοήσει το πολιτικό κόστος και να προχωρήσει σε εκποίηση δημοτικής ακίνητης περιουσίας για την αποπληρωμή των χρεών. Καθώς, όπως πρόβλεψε, «διαφορετικά θα πάμε σε επιτήρηση στο δήμο Θερμαϊκού με ολέθριες συνέπειες».

Μώραλη: « Η στάση της κυβέρνησης φταίει για τα χρέη των δήμων»
Η επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Ντίνα Μώραλη, αναφέρθηκε στις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. που οδήγησαν την τοπική αυτοδιοίκηση στη σημερινή κατάντια. Για να επισημάνει ότι η αυθαίρετη παρακράτηση από την κυβέρνηση των πόρων προς τους δήμους και τις περιφέρειες, ύψους 12 δις, είναι που οδήγησε τα τεράστια ελλείμματα στην αυτοδιοίκηση. Ενώ τέλος ζήτησε να υπάρχει διαφορετική μεταχείριση των δημοτών από αυτή των τραπεζών και των εμπορικών κέντρων.

Από τους υπόλοιπους δημοτικούς συμβούλους που πήραν τον λόγο, ο κ.Θανάσης Μπαλασάς κατηγόρησε τη διοίκηση ότι καθυστέρησε έναν μήνα να φέρει  τον προϋπολογισμό, ο οποίος «απλώς κάνει διαχείριση της φτώχειας». Δηλώνοντας ότι τον καταψηφίζει καθώς δεν διαθέτει αναπτυξιακό στόχο
Ο κ. Βασίλης Αθανασιάδης επισήμανε ότι στους στόχους του προϋπολογισμού είναι το χρέος ύψους 8 εκατ. ευρώ που έχει σήμερα ο δήμος να μειωθεί κατά 50% στα 4 εκατ. στο τέλος της τετραετίας.
Ο κ. Θέμις Ασθενίδης ζήτησε σε κάθε συνεδρίαση του Δ.Σ. να έρχεται για συζήτηση ένα κομμάτι του προϋπολογισμού π.χ. το κόστος και ο προγραμματισμός της καθαριότητας.
Η αντιπρόεδρος του Δ.Σ. κ. Ειρήνη Παπαμιχαήλ προέτρεψε τη διοίκηση του δήμου να δείξει δυναμισμό στην είσπραξη των εσόδων.  
Ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας κ. Γιάννης Τσακμάκας,  παρατήρησε ότι η διοίκηση του δήμου προσπαθεί να μειώσει τα έξοδα κατά 33% συγκριτικά με τους τρεις πρώην δήμους για να προσθέσει: «Εγκαλούμαστε σαν διοίκηση από κάποιους, οι οποίοι στη θητεία τους ως δήμαρχοι ποτέ δεν κατάφεραν να υλοποιήσουν έναν προϋπολογισμό πάνω από το 40%.  Εάν αυτό δεν είναι λαϊκισμός, τότε τι είναι;»

Ο δήμαρχος κ. Αλεξανδρής
Λαμβάνοντας τον λόγο λίγο πριν την ψηφοφορία ο δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Γιάννης Αλεξανδρής δήλωσε ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι καλούνται να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό ενός νέου δήμου με πολλά προβλήματα. Για να επισημάνει ότι δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ολοκλήρωση έργων που είχαν αρχίσει οι τρεις πρώην δήμοι. Ενώ απευθυνόμενος εμμέσως πλην σαφώς προς τον κ. Μαυρομάτη, ανέφερε:
«Ας μην ξεχνάνε κάποιοι που τώρα χαρακτηρίζουν εξωπραγματικό τον προϋπολογισμό την κληρονομιά του πρώην δήμου Μηχανιώνας. Όπου αντί των 3 εκατ. ευρώ προίκα, που μας έλεγαν προεκλογικά, βρήκαμε μαύρη τρύπα χρεών, προστίμων, άδεια ταμεία λόγω της κατάχρησης αλλά και την απώλεια των 39 δημοτικών οικοπέδων στο Αγγελοχώρι».
Ο δήμαρχος Θερμαϊκού έδωσε συγχαρητήρια στον κ.Οικονομίδη για την ειλικρίνειά του, λέγοντας ότι «εάν θέλει να κάνει κανείς αντιπολίτευση, μπορεί να αντιπαρατεθεί στα πάντα. Το ζητούμενο είναι πόσο συμβάλει με την στάση του στην εύρυθμη λειτουργία και την ανάπτυξη του δήμου».  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου