Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Βολές του δημάρχου Αλεξανδρή για την "προίκα" Μαυρομάτη

Ευθεία βολή κατά του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Θερμαϊκού κ. Γιάννη Μαυρομάτη, για την "προίκα" που εγκατέλειψε, αποχωρώντας από το δημαρχιακό αξίωμα, εκτόξευσε ο δήμαρχος κ. Γιάννης Αλεξανδρής, σε απάντηση των έντονων επικρίσεων του πρώην δημάρχου Μηχανιώνας κατά της διοίκησης του δήμου, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2011.

Στην ομιλία του ο κ. Μαυρομάτης είχε χαρακτηρίσει ως 100% εξωπραγματικό τον προϋπολογισμό και ως μία από τις υπερβολές του ανέφερε το αναγραφόμενο δάνειο ύψους 2.500.000 ευρώ, προκειμένου να ισοσκελισθεί η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού. Επίσης, κατηγόρησε τη διοίκηση ότι προσδοκά αύξηση κατά 100% από τη λειτουργία νέων επιχειρήσεων, σε μία εποχή που κλείνουν συνεχώς νέες επιχειρήσεις, ενώ της καταλόγισε ότι υπάρχει στον προϋπολογισμό παντελής απουσία κοινωνικής πολιτικής, καθώς δεν υπάρχει πρόβλεψη για κατασκηνώσεις και άλλες δραστηριότητες.
Ακόμη, ο επικεφαλής του συνδυασμού «Νέα πορεία» επιτέθηκε κατά της διοίκησης του δήμου λέγοντας ότι «κάνει αφαίμαξη των εισοδημάτων των συμπολιτών μας, χωρίς να υπάρχει αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών». Ενώ λίγο πριν κλείσει την ομιλία του ο κ. Μαυρομάτης διατύπωσε μομφή κατά της διοίκησης του δήμου, λέγοντας ότι «προκάλεσε μέτρα σοκ, καθώς αυτή η διοίκηση πήρε δάνεια την προηγούμενη τετραετία ύψους 7 εκατομμυρίων, 300 χιλιάδων ευρώ», προκαλώντας τις έντονες διαμαρτυρίες από τα έδρανα των συμβούλων της συμπολίτευσης που τον κατηγόρησαν για παραπληροφόρηση.

Καυστικός στην απάντησή του ο Δήμαρχος
Στην απάντησή του ο δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Γιάννης Αλεξανδρής ήταν ιδιαίτερα καυστικός, υπενθυμίζοντας στον κ. Μαυρομάτη την «προίκα» που εγκατέλειψε στην Μηχανιώνα, αποχωρώντας από τη δημαρχία. Είπε ο κ. Αλεξανδρής:
«Όπως γνωρίζετε, ακόμη και ο κρατικός προϋπολογισμός δεν εφαρμόζεται στο σύνολό του και δεν αντιλαμβάνομαι τις επικρίσεις που υπάρχουν για τον προϋπολογισμό του δήμου Θερμαϊκού. Εάν καταφέρουμε και φτάσουμε στο 60% του εκτελούμενου προϋπολογισμού, αυτό θα είναι επιτυχία.
Φέτος, καλούμαστε να ψηφίσουμε τον πρώτοι προϋπολογισμό του νέου «Καλλικρατικού» δήμου, με ότι δυσκολίες αυτό συνεπάγεται.
Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει δύο σκέλη: Τα έσοδα και τα έξοδα, τα οποία εκ των πραγμάτων πρέπει να είναι ισοσκελισμένα.
Σε αυτόν τον προϋπολογισμό, δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα, αφενός στην οικονομική υποστήριξη για τη συνέχιση των κοινωνικών δομών και δράσεων του Δήμου και αφετέρου εξασφαλίζεται η δυνατότητα ολοκλήρωσης των έργων που προγραμματίστηκαν από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές των πρώην Καποδιστριακών Δήμων.
Ένα ακόμη στοιχείο του προϋπολογισμού μας, στο οποίο δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή, είναι οι κακές συγκυρίες που υπάρχουν σήμερα και αναφέρω πρώτα την οικονομική κατάσταση της χώρας μας, η οποία είναι γνωστή σε όλους. Αναφέρομαι όμως και στην κακή κληρονομιά της Μηχανιώνας, η οποία περιλαμβάνει:
-Την υπεξαίρεση των 900.000 ευρώ από το ταμείο του Δήμου
-Το βαρύ πρόστιμο των 2.600.000 ευρώ για πολεοδομικές παραβάσεις.
Ακόμη, ελέγχεται ο πρώην δήμος Μηχανιώνας από ελεγκτές δημόσιας διοίκησης για το θέμα της επιβολής προστίμου 2.600.000 ευρώ, από πρόστιμα της πολεοδομίας.
Είναι γνωστό επίσης ότι κατασχέθηκαν 39 οικόπεδα στο Αγγελοχώρι, (για τα οποία η τότε διοίκηση του δήμου έλεγε ότι θα πουληθούν για να αξιοποιηθούν), προσημειώθηκαν και κάνουμε προσπάθειες να τα σώσουμε.
Οι αναφερόμενες οφειλές της προηγούμενης διοίκησης, δεν είναι πραγματικές, καθώς ουσιαστικά τα χρέη θα είναι πολύ μεγαλύτερα. Για παράδειγμα το πρόγραμμα «Θησέας» από το οποίο δόθηκαν 235.000 ευρώ παράτυπα σε προμηθευτές του Δήμου και τώρα τα απαιτεί ο εργολάβος από τη νέα διοίκηση.
Και κοντά σε όλα αυτά, υπάρχουν και άλλα που δεν έχουν οικονομικό αντικείμενο, όπως ο έλεγχος από το ΣΔΟΕ στο πρώην γραφείο τελετών της Νέας Μηχανιώνας για πιθανή έλλειψη παραστατικών.
Θέλω να επισημάνω ακόμη ότι ούτε στον δήμο Επανομής, ούτε στο δήμο Μηχανιώνας εισπράττονταν το 0,5% του τέλους παρεπιδημούντων, και το 2% προ διετίας, ούτε πολλά από τα ενοίκια και τους κοινόχρηστους χώρους, σε αντίθεση με τον παλιό δήμο Θερμαϊκού, που στο 90% των περιπτώσεων έχουν εισπραχθεί τα οφειλόμενα.
Όπως βλέπετε, το κατά κεφαλή χρέος είναι πολύ μικρότερο στο δήμο Θερμαϊκού, από ότι στον δήμο Μηχανιώνας και στον δήμο Επανομής.
Με δικομανίες και προσφυγές, δεν προχωρά η τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτή είναι η βοήθεια στην τοπική κοινωνία που επαγγέλεσθε;», κατέληξε ο δήμαρχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου