Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

"Γδέρνουν" 7.000.000 Έλληνες με τα νέα εξοντωτικά μέτρα

Ένα προφητικό σκίτσο του ΣΤΑΘΗ πριν ένα χρόνο
Η «σοσιαλιστική» κυβέρνηση γδέρνει στην κυριολεξία τουλάχιστο 7.000.000 μισθωτούς, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους, εισοδηματίες και άνεργους, με τα πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα, ύψους τουλάχιστον 6,4 δισ. ευρώ, που αποφάσισε να συμπεριλάβει στο βαρύγδουπο «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής», για να διασώσει  κατ΄επιταγή της τρόϊκας τον προϋπολογισμό του 2011 από τον εκτροχιασμό και να διασφαλίσει τη μείωση του ελλείμματος στο 7,6% του ΑΕΠ έως το τέλος Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.
Τα πρόσθετα μέτρα, τα οποία θα ληφθούν εντός του τριμήνου Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2011, προβλέπουν την επιβολή «ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης» στα φυσικά πρόσωπα που δηλώνουν ετήσια εισοδήματα μεγαλύτερα των 8.000-12.000 ευρώ, αυξήσεις-φωτιά στα τεκμήρια διαβίωσης, καθιέρωση επαγγελματικών τεκμηρίων για 800.000 μικρομεσαίους επιτηδευματίες, αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23% για τις υπηρεσίες μαζικής εστίασης, επιβολή φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, φορολόγηση χρηματοοικονομικών συναλλαγών, αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων, περικοπές μεγάλου αριθμού φοροαπαλλαγών, επιβάρυνση με έκτακτη εισφορά όσων κατέχουν μεγάλης αξίας κινητή και ακίνητη περιουσία, επιβολή πρόσθετων εισφορών σε μισθούς και συντάξεις, μείωση του εφάπαξ, των συντάξεων του ΟΓΑ και των επικουρικών συντάξεων, πάγωμα μισθολογικών ωριμάνσεων, περικοπές επιδομάτων και αύξηση των ωρών εργασίας για όλους τους υπαλλήλους του δημοσίου, απολύσεις δεκάδων χιλιάδων συμβασιούχων και κατάργηση εισοδηματικών ενισχύσεων για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Συνολικά, για την περίοδο 2011-2015 το νέο, για τρίτη φορά αναθεωρημένο, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής που εγκρίθηκε χθες από το υπουργικό συμβούλιο προβλέπει την επιβολή πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων, ύψους 28,4 δισ. ευρώ τουλάχιστον.
Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι, εφαρμόζοντας, σημαντικά ενισχυμένη, την συνταγή λιτότητας του αρχικού μνημονίου, θα επιτύχει τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος από τα 17 δισ. ευρώ ή 7,6% του ΑΕΠ φέτος στα 2,99 δισ. ευρώ ή στο 1,2% του ΑΕΠ ως το τέλος του 2015. Στην πραγματικότητα όμως ο συνδυασμός των νέων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις και των νέων υπέρμετρων αυξήσεων σε άμεσους και έμμεσους φόρους που προβλέπει αυτή η συνταγή θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση την οικονομία, καθώς θα συρρικνώσει περαιτέρω την οικονομική δραστηριότητα και θα οδηγήσει στην ανεργία, τη φτώχεια και την εξαθλίωση εκατομμύρια έλληνες πολίτες.

Τα μέτρα
1) Οι επιπλέον φόροι που θα κληθούν να πληρώσουν την περίοδο 2011-2015 τα φυσικά πρόσωπα και οι επιχειρήσεις, λόγω της εφαρμογής νέων φορολογικών μέτρων, θα ανέλθουν σε 9,08 δισ. ευρώ.
Από το ποσό αυτό τα 6,08 δισ. ευρώ θα προκύψουν από περικοπές φοροαπαλλαγών και άλλα φοροεισπρακτικά μέτρα, ενώ τα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα εξασφαλιστούν από διαρθρωτικές παρεμβάσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Ωστόσο, τα έσοδα από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής προβλέπεται να αρχίσουν να εισπράττονται από το 2013 και μετά. Μέχρι το τέλος του 2012 η κυβέρνηση δεν προβλέπει να εισπράξει καθόλου έσοδα από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Το κενό στα έσοδα από την ομολογημένη πλέον αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή θα κληθούν να το καλύψουν κυρίως οι νομοταγείς φορολογούμενοι, οι οποίοι θα υποχρεωθούν να πληρώσουν από φέτος «ειδική εισφορά αλληλεγγύης» για εισοδήματα μεγαλύτερα ενός ορίου που προβλέπεται να καθοριστεί μεταξύ 8.000 και 12.000 ευρώ. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, το σενάριο που εξετάζει τώρα η κυβέρνηση προβλέπει ότι η εισφορά θα επιβάλλεται με συντελεστή 1% σε όσους δηλώνουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 8.000 με 12.000 ευρώ και έως 20.000 ευρώ, με 2% σε έχοντες ετήσια εισοδήματα από 20.000,01 έως 40.000 ευρώ και με 3% σε όσους αποκτούν ετήσια εισοδήματα πάνω από 40.000 ευρώ. Δεν αποκλείεται πάντως το αφορολόγητο όριο, οι συντελεστές και τα κλιμάκια να τροποποιηθούν αρκετές φορές μέχρι την οριστικοποίηση του μέτρου στα τέλη Ιουνίου. Η εισφορά θα επιβληθεί για πρώτη φορά στα δηλωθέντα ή τεκμαρτά εισοδήματα του 2010 που δηλώνονται φέτος από τα φυσικά πρόσωπα. Εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2011 η γενική γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών θα στείλει στους υπόχρεους φορολογούμενους ειδικά εκκαθαριστικά σημειώματα για την καταβολή της εισφοράς.
Εντός του 2011 εξάλλου:
- Θα επιβληθεί ο νέος Φόρος Ακίνητης Περιουσίας με αφορολόγητο όριο μειωμένο από τα 400.000 στα 200.000-300.000 ευρώ για κάθε ιδιοκτήτη κτισμάτων και εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων.
- Θα αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα προϊόντα με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι λιανικές τιμές πώλησης στα φθηνά τσιγάρα από 2,40 σε 3 ευρώ το πακέτο.
- Θα επιβληθεί ειδικός φόρος κατανάλωσης 1,5 ευρώ ανά γιγατζάουλ στο φυσικό αέριο, με συνέπεια την αύξηση του ετήσιου κόστους κατανάλωσης περίπου κατά 50 ευρώ για ένα μέσο διαμέρισμα.
- Θα αυξηθούν τα τέλη κυκλοφορίας κατά 10% μεσοσταθμικά.
- Θα αυξηθεί ο ΦΠΑ από το 13% στο 23% για όλα τα είδη
(τρόφιμα, αναψυκτικά, χυμούς και εμφιαλωμένα νερά) που σερβίρονται σε εστιατόρια, ταβέρνες, σουβλατζίδικα, ψητοπωλεία, ουζερί, καντίνες, κυλικεία, φαστφουντάδικα, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία κτλ., με αποτέλεσμα να ανατιμηθούν κατά 9%. Η αύξηση του ΦΠΑ θα ισχύσει από τη 1 Σεπτεμβρίου 2011.
- Θα επιβληθεί έκτακτη εισφορά σε αυτοκίνητα άνω των 2.000 κυβικών εκατοστών, σε ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ, σε σκάφη μεγάλου μήκους και πισίνες.
- Θα μειωθεί το αφορολόγητο όριο για την αγορά πρώτης κατοικίας κατά 50%, από 200.000 σε 100.000 ευρώ για τον άγαμο και από 250.000 σε 125.000 ευρώ για τον έγγαμο, και θα επιβληθεί φόρος μεταβίβασης 5% στο τμήμα της αξίας μεταξύ του νέου μειωμένου και του ισχύοντος σήμερα αφορολογήτου.
- Θα περικοπούν φοροαπαλλαγές (σε τέλη ταξινόμησης και τέλη κυκλοφορίας) για πολύτεκνους, τρίτεκνους, ανάπηρους, μετοικούντες και θρησκεύματα.
- Θα επιβληθεί φόρος σε ορισμένες χρηματοοικονομικές συναλλαγές.
- Θα τεθεί σε εφαρμογή ρύθμιση για την «τακτοποίηση» τουλάχιστον 700.000 αυθαιρέτων
κτισμάτων.
Για το 2012 προβλέπονται επίσης αυξήσεις στα τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες, ΙΧ αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, πισίνες και αεροσκάφη και καθιέρωση επαγγελματικών τεκμηρίων για τον προσδιορισμών ελαχίστων ορίων καθαρού εισοδήματος σε 800.000 μικρομεσαίους επιτηδευματίες.
Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι εξετάζεται εκ νέου το ενδεχόμενο εξίσωσης των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και πετρέλαιο κίνησης, μέτρο που θα έχει συνέπεια την αύξηση του κόστους θέρμανσης κατά 30% έως 60% από το φθινόπωρο.
2) Οι δαπάνες για αποδοχές εργαζομένων στο δημόσιο προβλέπεται να περικοπούν κατά 2,175 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2015. Από το ποσό αυτό 800 εκατ. ευρώ θα επιδιωχθεί να περικοπούν φέτος.

Τα μέτρα για το δημόσιο
Ο στόχος να μειωθεί η δαπάνη για μισθούς του δημοσίου θα επιδιωχθεί να επιτευχθεί με τα εξής μέτρα:
α) Αύξηση του ρυθμού των αποχωρήσεων με αλλαγή του ισχύοντος κανόνα από μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις σε μία πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις, καθ’ όλη τη διάρκεια του 2011. Για την περίοδο 2012-2015 προβλέπεται επαναφορά του κανόνα μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις.
β) Αύξηση των ωρών εργασίας από 37,5 σε 40 ώρες την εβδομάδα.
γ) Μείωση της δαπάνης για υπερωρίες
και περαιτέρω μείωση των αμοιβών για συμμετοχή σε επιτροπές και των πρόσθετων αμοιβών των εξωτερικών συνεργατών.
δ) Απομακρύνσεις δεκάδων χιλιάδων συμβασιούχων από υπουργεία, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Για το 2011 προβλέπεται μείωση του αριθμού των συμβασιούχων κατά 50% ή κατά 29.000, ώστε από 58.000 άτομα να περιοριστούν σε 29.000 άτομα! Για την περίοδο 2012-2015 προβλέπεται μείωση του αριθμού των συμβασιούχων κατά 10% τον χρόνο, δηλαδή κατά 2.000-2.900 άτομα ετησίως.
ε) Αναστολή των αυξήσεων στους βασικούς μισθούς, οι οποίες, βάσει του ισχύοντος μισθολογίου, χορηγούνται εξαιτίας των μισθολογικών ωριμάνσεων. Θα πάψουν δηλαδή να δίνονται στους 700.000 υπαλλήλους και λειτουργούς του δημοσίου οι εισοδηματικές αυξήσεις που προκύπτουν από τη μετάβαση των βασικών μισθών σε ανώτερα μισθολογικά κλιμάκια, λόγω συμπλήρωσης διετιών. Ουσιαστικά, θα επιβληθεί «πάγωμα» στους βασικούς μισθούς μέσω προσωρινής αναστολής των ωριμάνσεων. Η έκτακτη αυτή αναστολή θα επιβληθεί από τη 1 Ιουλίου 2011. Ταυτόχρονα, θα αρχίσουν να τίθενται σε ισχύ και οι ρυθμίσεις για το νέο ενιαίο μισθολόγιο, οι οποίες είχαν προαναγγελθεί με το μνημόνιο του Μαΐου του 2010. Με τις ρυθμίσεις αυτές θα καταργηθούν σταδιακά τα περισσότερα από τα 102 επιδόματα που λαμβάνουν σήμερα οι 450.000 πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι. Ορισμένα από τα επιδόματα αυτά θα απορροφηθούν από τους βασικούς μισθούς, ενώ άλλα θα καταργηθούν πλήρως, δηλαδή θα πάψουν να καταβάλλονται. Μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αυτές, οι συνολικές αποδοχές των πολιτικών υπαλλήλων του δημοσίου θα αποτελούνται πλέον μόνο από τον βασικό μισθό, το επίδομα παραγωγικότητας, που θα αντικαταστήσει το κίνητρο απόδοσης αλλά θα καταβάλλεται με βάση αυστηρά κριτήρια αποδοτικότητας, την οικογενειακή παροχή και τα επιδόματα μεταπτυχιακών σπουδών και ευθύνης! Σε πρώτη φάση, στο δεύτερο εξάμηνο του 2011, το κίνητρο απόδοσης των πολιτικών δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο κυμαίνεται σήμερα από 57 έως 100 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με την κατηγορία κάθε εργαζομένου (ΥΕ, ΔΕ, ΤΕ ή ΠΕ), θα μειωθεί κατά 50%, θα περιοριστεί στα επίπεδα των 27 έως 50 ευρώ τον μήνα και θα μετονομαστεί σε «επίδομα παραγωγικότητας». Ο συνδυασμός του παγώματος των βασικών μισθών και της σταδιακής περικοπής, κατάργησης ή ενσωμάτωσης στον βασικό μισθό των περισσοτέρων ειδικών και κλαδικών επιδομάτων θα έχει ως τελικό αποτέλεσμα τη μείωση των συνολικών αποδοχών έως και 35% για εκατοντάδες χιλιάδες υπαλλήλους σταδιακά στην περίοδο 2011-2015. Η εξοικονόμηση που επιδιώκεται με την εφαρμογή των ρυθμίσεων για το ενιαίο μισθολόγιο ανέρχεται σε 800 εκατ. ευρώ συνολικά για την περίοδο 2011-2015, εκ των οποίων τα 300 εκατ. ευρώ θα επιδιωχθεί να εξοικονομηθούν το 2011, τα 100 εκατ. ευρώ το 2012, τα 200 εκατ. ευρώ το 2013 και τα υπόλοιπα 200 εκατ. ευρώ το 2014.
στ) Παροχή της δυνατότητας για μερική απασχόληση σε υπουργεία, ΟΤΑ και ΝΠΔΔ, καθώς και της δυνατότητας απασχόλησης δημοσίων υπαλλήλων στον ιδιωτικό τομέα με την παροχή μακροχρόνιας άδειας άνευ αποδοχών.
3) Από την αναδιάρθρωση δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών επιδιώκεται εξοικονόμηση 1,314 δισ. ευρώ (για το 2011 δεν προβλέπεται περαιτέρω εξοικονόμηση δαπανών από αυτή την κατηγορία δράσεων).
Για την αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ, σχεδιάζονται να ληφθούν τα ακόλουθα μέτρα:
- Νέες αυξήσεις στα εισιτήρια των λοιπών συγκοινωνιακών φορέων, καθώς και στα τιμολόγια κι άλλων ΔΕΚΟ.
- Η εφαρμογή αναλυτικού σχεδίου αναδιάρθρωσης «μεσοπρόθεσμης στρατηγικής».
- Ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), της Ελληνικής Αεροναυτικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) και του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος.
- Πώληση περιουσιακών στοιχείων επιχειρήσεων που συνδέονται με μη νευραλγικές- στρατηγικές δραστηριότητες.
- Μείωση των δαπανών για τις αποδοχές του προσωπικού των ΔΕΚΟ.
- Μείωση των λειτουργικών δαπανών των ΔΕΚΟ.
- Συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών.
4) Περαιτέρω εξοικονομήσεις συνολικού ύψους 1,739 δισ. ευρώ προβλέπονται στους τομείς της υγειονομικής και φαρμακευτικής περίθαλψης. Το 2011 θα εξοικονομηθούν 310 εκατ. ευρώ.
Τα μέτρα που θα εφαρμοστούν για την εξοικονόμηση του παραπάνω ποσού προβλέπουν:
- Επιβολή ειδικού τέλους καπνίσματος σε επιχειρήσεις άνω των 300 τετραγωνικών μέτρων, οι οποίες εξαιρούνται της απαγόρευσης του καπνίσματος. Το μέτρο θα αφορά 4.000 κέντρα διασκέδασης και καζίνα.
- Αύξηση των εσόδων των νοσοκομείων με:
α) ειδική συμφωνία για την παροχή υπηρεσιών νοσηλείας από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ σε ασφαλισμένους ιδιωτικών συμβολαίων,
β) χρέωση των αλλοδαπών για τις υπηρεσίες νοσηλείας που τους παρέχονται,
γ) περιορισμό των παρεχομένων υπηρεσιών για τους ανασφάλιστους.
- Καταργήσεις και συγχωνεύσεις νοσοκομείων.
- Εφαρμογή κεντρικού συστήματος προμηθειών στα νοσοκομεία για τη μείωση του μέσου κόστους ανά περιστατικό. Θα επιδιωχθεί να επιτευχθούν χαμηλότερες τιμές για τις προμήθειες των νοσοκομείων με τη δημιουργία παρατηρητηρίου τιμών, την καθιέρωση προδιαγραφών για τα προϊόντα, την εφαρμογή ποσοτικών και ποιοτικών δεικτών, την τιμολόγηση των ιατρικών ενεργειών και την επιβολή ποινών στο ιατρικό προσωπικό το οποίο δεν συμμορφώνεται.
- Έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Οργανισμού Πρωτοβάθμιας Υγείας. Με τη λειτουργία του ΕΟΠΥ εκτιμάται ότι θα επιτευχθούν εξοικονομήσεις μέσω της εφαρμογής ενιαίου κανονισμού για τη χορήγηση επιδομάτων και της υπογραφής συμβολαίων περιορισμού του κόστους φαρμάκων και των δαπανών υγείας (για ιατρικές εξετάσεις-διαγνώσεις, εξωνοσοκομειακές εργασίες κτλ.)
- Ψηφιοποίηση και έλεγχος χειρόγραφων συνταγών για τη χορήγηση φαρμάκων, επέκταση συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Εντός του 2011 προβλέπεται η επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε ασφαλιστικά ταμεία πέραν του ΟΑΕΕ, καθώς και σε νοσοκομεία.
- Διεύρυνση της λίστας φαρμάκων που δεν συνταγογραφούνται. Η λίστα των φαρμάκων που χορηγούνται για κοινές ασθένειες δεν πληρώνονται από τα ταμεία και άρα δεν χρειάζονται συνταγογράφηση θα αυξηθεί για να συμπεριλάβει άλλα 100-150 φάρμακα. Συνολικά θα φθάσει στα 350-400 φάρμακα, από 250 που περιλαμβάνει σήμερα.
- Εφαρμογή νέας τιμολογιακής πολιτικής για τα φάρμακα από το 2011, με στόχο τη μείωση των λιανικών τιμών πώλησης των φαρμάκων και την κατάργηση του πλαφόν στις μειώσεις τιμών.
- Εισαγωγή ασφαλιστικής τιμής στα φάρμακα. Προβλέπεται η διαπραγμάτευση της τιμής που χρεώνεται στα ταμεία από φαρμακεία και αποθήκες, μέσω ειδικών συμβάσεων.
5) Επιδιώκεται περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών και κοινωνικών δαπανών κατά 1 δισ. ευρώ το 2011 και κατά 3,47 δισ. ευρώ την περίοδο 2012-2015, με την εφαρμογή των ακόλουθων μέτρων:
α) Περιορισμός του αριθμού των δικαιούχων συγκεκριμένων κοινωνικών παροχών, όπως τα επιδόματα ανεργίας, τα επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων, οι παροχές του ΟΕΕ-ΟΕΚ και το ΕΚΑΣ. Στόχος είναι να περιοριστεί σημαντικά έως και 50% ο αριθμός των δικαιούχων, με τον αποκλεισμό κυρίως όσων έχουν εισοδήματα -πραγματικά ή τεκμαρτά- πάνω από τα πολύ χαμηλά εισοδηματικά όρια που θα τεθούν.
Σχεδιάζεται ειδικότερα η μείωση των δικαιούχων των παροχών του ΟΕΕ-ΟΕΚ από το τελευταίο τρίμηνο του 2011, με την αυστηροποίηση των κριτηρίων για όσους είναι τακτικά στη λίστα των δικαιούχων και την αξιολόγηση της λίστας των δικαιούχων επιχειρήσεων επιχορηγούμενων προγραμμάτων, προκειμένου να εντοπιστούν όσες δεν πληρούν τα κριτήρια. Προωθείται επίσης η ενοποίηση του συστήματος παροχής κοινωνικών επιδομάτων, ο περιορισμός των ειδικών εποχικών επιδομάτων ανεργίας.
β) Αυστηρός έλεγχος των συνταξιούχων και των δικαιούχων επιδομάτων και αναπηρικών συντάξεων για τον εντοπισμό όσων εισπράττουν τις συγκεκριμένες παροχές χωρίς να τις δικαιούνται. Προβλέπεται η εφαρμογή αριθμού κοινωνικής ασφάλισης, η διενέργεια διασταυρώσεων στοιχείων και η θέσπιση ανωτάτων ορίων για όσους παίρνουν 1 ή 2 συντάξεις, σε όλα τα ταμεία μέχρι τα τέλη του 2011. Επίσης, θα κοπεί το διπλό ΕΚΑΣ από ζευγάρια χαμηλοσυνταξιούχων, ώστε να λαμβάνει την παροχή αυτή μόνο ο ένας σύζυγος!
γ) Μείωση του εφάπαξ στο δημόσιο κατά 10% το 2011.
δ) Μείωση των επικουρικών συντάξεων στα ταμεία με ελλείμματα. Η μείωση θα επέλθει με την επιβολή εισφοράς τύπου ΛΑΦΚΑ στις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ.
ε) Επιβολή ειδικής εισφοράς 8% στις συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ που λαμβάνουν συνταξιούχοι κάτω των 60 ετών. Εξαιρούνται όσοι έχουν απολυθεί αυτοδικαίως (στρατιωτικοί, αστυνομικοί κτλ.)
στ) Αύξηση της «εισφοράς αλληλεγγύης» (του νέου «ΛΑΦΚΑ») που επιβάλλεται στις κύριες συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.700 ευρώ μεικτά.
ζ) Μείωση της δαπάνης του ΝΑΤ για συντάξεις κατά 6%.
η) Περικοπές αναπηρικών συντάξεων από άτομα που θα διαπιστωθεί μετά από αυστηρό έλεγχο ότι δεν τις δικαιούνται.
θ) Μείωση των κύριων συντάξεων του ΟΓΑ στο κατώτατο όριο των άλλων ασφαλιστικών ταμείων και αυστηροποίηση των κριτηρίων χορήγησης με βάση τον τόπο μόνιμης κατοικίας.
ι) Περαιτέρω περικοπές σε κοινωνικά επιδόματα, μέσω μιας νέας αξιολόγησης που σχεδιάζεται να ξεκινήσει από το 2013 και μετά.
6) Σχεδιάζονται παρεμβάσεις για την αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων 3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 629 εκατ. ευρώ προβλέπεται να εισπραχθούν εντός του 2011. Οι παρεμβάσεις αυτές προβλέπουν:
- Επιβολή «εισφοράς αλληλεγγύης υπέρ των ανέργων» 3% στους μισθούς των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα (των υπουργείων, των ΟΤΑ, των ΝΠΔΔ και των ΔΕΚΟ).
- Αύξηση της εισφοράς υπέρ ανέργων από 4% σε 5% για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.
- Επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης 4% στους ελεύθερους επαγγελματίες.
- Αύξηση στις εισφορές δικαιούχων του ΟΓΑ και του ΕΤΑΑ.
- Δημιουργία ταμείου αλληλεγγύης του ΟΑΕΕ με τη θέσπιση εισφοράς που θα επιβάλλεται επί των ακαθαρίστων εσόδων και των κερδών των επιχειρήσεων. Το μέτρο θα εφαρμοστεί από τη 1-1-2013.
- Αντιμετώπιση αδήλωτης εργασίας και εισφοροδιαφυγής με την εφαρμογή μέτρων που προβλέπουν υποχρεωτική καταβολή μισθών και εισφορών μέσω τραπεζών από το 2012, ενσωμάτωση του οικιακού προσωπικού στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, ρυθμίσεις ασφαλιστικών εισφορών, αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων που απασχολούν ανασφάλιστους, επιβολή αυστηρών κυρώσεων σε εισφοροφυγάδες και έκδοση κάρτας εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου