Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Γιούνκερ: "Έγκλημα κατά του ελληνικού λαού η αποχώρηση από το ευρώ"


Αισιόδοξος ότι θα βρεθεί συνολική λύση για τη νέα στήριξη της Ελλάδας, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος με απόλυτα κατηγορηματικό τρόπο απέκλεισε την αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ , θεωρώντας ότι θα αποτελούσε έγκλημα (η αποχώρηση) κατά του ελληνικού λαού.
 Ο κ. Γιούνκερ και ο αρμόδιος Επίτροπος, Ολι Ρεν, έλαβαν μέρος στη συνεδρίαση της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής της Ευρωβουλής, χθες το βράδυ στο Στρασβούργο.
Απαντώντας σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών, ο κ. Γιούνκερ επανέλαβε κατ΄αρχήν για μία ακόμη φορά την παρότρυνση προς τα πολιτικά κόμματα για συναίνεση, υπογραμμίζοντας ότι χωρίς συναίνεση δεν θα μπορέσουμε να φτάσουμε στην επίλυση των προβλημάτων.
Στη συνέχεια επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν βγαίνει από την ΟΝΕ, δεν συζητήθηκε ποτέ -όπως είπε- σε επίπεδο Γιούρογκρουπ θέμα αποχώρησης των «φίλων μας των Ελλήνων». Μια αποχώρηση «θα αποτελούσε έγκλημα σε βάρος του ελληνικού λαού».
Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το Γιούρογκρουπ και η Ε.Ε. θα καταλήξουν εντός του Ιουνίου σε μια συνολική λύση. Διευκρίνισε ότι η λύση δεν προβλέπει σε καμία περίπτωση την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, αλλά την εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στα πρότυπα της «πρωτοβουλίας της Βιέννης».
Τη χαρακτήρισε απολύτως απαραίτητη, διότι οι κυβερνήσεις ορισμένων χωρών πιέζονται από τα κοινοβούλιά τους για συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών. Στο πλαίσιο αυτό διαβεβαίωσε ότι η λύση που θα επιλεγεί για τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών δεν πρόκειται να εκληφθεί από τους οίκους αξιολόγησης ως χρεοκοπία της Ελλάδας.
Για τις ιδιωτικοποιήσεις ανέφερε ότι στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα, όσο περισσότερες γίνουν τόσο λιγότερες θα είναι οι θυσίες που θα ζητηθούν από τους οικονομικά ασθενέστερους. Είπε επίσης ότι οι ιδιωτικοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν από έναν ανεξάρτητο μηχανισμό διαχείρισης.
Ερωτηθείς σχετικά με τους αντιδράσεις των «αγανακτισμένων» πολιτών, ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι είναι πολύ ανήσυχος από τις αντιδράσεις του κόσμου στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία. «Διαπιστώνω ότι υπάρχουν αδικίες, αλλά δεν βλέπω άλλες εναλλακτικές λύσεις σ' αυτά τα προγράμματα γιατί επί δεκαετίες ασκήθηκαν λανθασμένες πολιτικές», τόνισε.
Από την πλευρά του ο κ. Ρεν χαρακτήρισε τον Ιούνιο κρίσιμο μήνα για την Ευρωζώνη διότι, όπως είπε, πρέπει να εμφανιστούμε θαρραλέοι και να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις, ώστε η Ελλάδα να μείνει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Οι νέες αποφάσεις πρέπει να σηματοδοτήσεων την αρχή τους τέλους της κρίσης, είπε χαρακτηριστικά.
Και ο Φινλανδός Επίτροπος διαβεβαίωσε ότι δεν είναι στην ημερήσια διάταξη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Ο κ. Ρεν θεωρεί, όπως και ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση για την Ελλάδα. Ωστόσο, κάλεσε τις τράπεζες να δώσουν δάνεια στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά για να πάρει πάνω της η οικονομία.
Ο κ. Τρισέ
Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων μπορεί, εφόσον πείσει για την αξιοπιστία του, να δώσει ώθηση στις προσπάθειες της Ελλάδας, επεσήμανε ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, αποκλείοντας για ακόμη μία φορά τις προτάσεις περί αναδιάρθρωσης του χρέους. «Οι ιδιωτικοποιήσεις μπορούν να κάνουν τη διαφορά, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα γίνουν με αξιόπιστο και επαγγελματικό τρόπο και θα είναι κατανοητές στην αγορά» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τρισέ από το βήμα συνεδρίου στο Μόντρεαλ του Καναδά.
Τόνισε ακόμη ότι οι μακροοικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές της Ελλάδας έχουν «βελτιωθεί δραστικά», καθώς και ότι δεν υπάρχει ανάγκη για αναδιάρθρωση ή «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Όσον αφορά, τέλος, στις προσπάθειες για ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρωζώνη, ο επικεφαλής της ΕΚΤ σημείωσε ότι βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν είναι «αρκετά φιλόδοξες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου