Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Το μεσοπρόθεσμο προκαλεί βαθύ ρήγμα σε κυβέρνηση-ΠΑΣΟΚ

Σε βαθύ ρήγμα στη συνοχή της κυβέρνησης, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ και του κυβερνώντος κόμματος γενικά, αναδεικνύεται η “επιχείρηση Μεσοπρόθεσμο”, καθώς η προχθεσινή σκληρή επιστολή των 16 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ έχει προκαλέσει σοβαρούς κραδασμούς και αμφιβολίες για το αν θα περάσουν τα νέα μέτρα από τη Βουλή.
Το ρήγμα στο εσωτερικό της κυβερνώσας παράταξης βαθαίνει και το κλίμα είναι βαρύ. Χθες, η Σ. Γιαννακά, μία εκ των “16”, άφησε αιχμές κατά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και της υπουργού Εργασίας. Μιλώντας στον ρ/σ Real, δήλωσε ότι θα ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, αλλά διερωτήθηκε με νόημα: “Τι μας εμπόδισε έναν χρόνο τώρα να κάνουμε συγχωνεύσεις οργανισμών”; Στοχοποιώντας, μάλιστα, τη Λ. Κατσέλη, διερωτήθηκε επίσης “πόσα χρόνια θα της χρειαστούν για να μην υπάρχει εμπλοκή με την τρόικα στις εργασιακές συμβάσεις”. Συνεχίζοντας τις αιχμές της, κατήγγειλε “κάποιους” που “κάνουν τον φίλο του λαού” και “προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη ζημιά στην Ελλάδα”.
 Τη δική του “κόκκινη γραμμή” έθεσε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Θ. Ρομπόπουλος, που ξεκαθάρισε στο Mega ότι “αν το Μεσοπρόθεσμο έρθει ως κατεπείγον, δε θα το ψηφίσει”. Όταν, μάλιστα, τού επισημάνθηκε ότι η “απειλή” του μπορεί να οδηγήσει σε εκλογές, ο κ. Ρομπόπουλος είπε: “Ας γίνουν εκλογές. Εδώ έχουμε δημοκρατία, δεν έχουμε ολιγαρχία”. “Θα ήταν καλύτερα να είχαν γίνει εκλογές πριν φθάσουμε στο περιθώριο της πέμπτης δόσης”, είπε και ο Ν. Αλευράς, ενώ η Όλ. Ρενταρή συνέχισε και χθες, με ραδιοφωνικές της παρεμβάσεις, να ζητεί εξηγήσεις για την -μη- απόδοση των μέτρων.
Την επιφύλαξή του για το τι θα γίνει αν δεν εισακουστούν τα αιτήματα των βουλευτών εξέφρασε ο Π. Κουρουμπλής, ενώ η κ. Σ. Μερεντίτη διέψευσε τα περί οργανωμένης κίνησης των “16”. “Δεν είμαστε φράξια”, είπε στον ΒήμαFM. Κλειστά τα χαρτιά του για τη στάση που θα ακολουθήσει στην ψηφοφορία κράτησε ο Δ. Λιντζέρης, που φέρεται να διαφωνεί εντόνως με την πώληση του ΟΛΠ. Επέμεινε, πάντως, ότι δεν πρέπει όλα τα μέτρα να μπουν σε ένα άρθρο, μιλώντας ακόμη και για”εκβιασμό” της κυβέρνησης. Εμφανίστηκε, μάλιστα, μετανιωμένος για τη θετική του ψήφο στο Μνημόνιο, λέγοντας στον ΑΝΤ1 ότι “δεν ήξερε τις συνέπειές του όταν το ψήφιζε”...

Ένα άρθρο το Μεσοπρόθεσμο
Πάντως, ο κύβος έχει ριφθεί και το Μεσοπρόθεσμο θα εισαχθεί στη Βουλή (αναμένεται να ψηφιστεί ώς τις 22 Ιουνίου) ως ένα και μόνο άρθρο. Αυτό επισήμανε χθες ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, Β. Έξαρχος, προαναγγέλλοντας, πάντως, ότι δεν θα ψηφιστεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος. “Το Μεσοπρόθεσμο είναι τριετής προϋπολογισμός. Θα ακολουθήσει εκτελεστικός νόμος. Άρα, η λογική του Μεσοπρόθεσμου είναι λογική προϋπολογισμού και ο προϋπολογισμός δεν έχει πολλά άρθρα. Θα πάει με την κανονική διαδικασία των δύο συνεδριάσεων της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής”, είπε ο κ. Έξαρχος, εκτιμώντας, πάντως, ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν θα το καταψηφίσουν. “Μέχρι τώρα”, σημείωσε, “οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στέκονται στο ύψος των περιστάσεων”. Παράλληλα, ο γραμματέας της Κ.Ο. του κυβερνώντος κόμματος αναγνώρισε ότι στο κείμενο των “16” “τίθενται ορισμένα θέματα αυτονόητα”.

Αντιδράσεις... χωρίς πρακτικά
Στο Μαξίμου, πάντως, δεν περιμένουν αντιδράσεις μόνο από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ή στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, αλλά ακόμη και από ορισμένους υπουργούς. Δεν είναι τυχαίο ότι χθες διοχετεύθηκαν πληροφορίες που ήθελαν τους Δ. Ρέππα και Λ. Κατσέλη να σκέφτονται να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση και τη Βουλή, οι οποίες διαψεύστηκαν από συνεργάτες αμφοτέρων των υπουργών. Κύκλοι του υπουργού Υποδομών έλεγαν ότι ο Δ. Ρέππας “ήταν και παραμένει παράγοντας σταθερότητας και όχι αστάθειας στην κυβέρνηση”, ενώ συνεργάτες της υπουργού Εργασίας μιλούσαν για “φήμες στα όρια της προβοκάτσιας”.
Σε κάθε περίπτωση, ενδεικτική των αντιδράσεων που περιμένει ο Γ. Παπανδρέου από υπουργούς είναι η απόφασή του να συνεδριάσει μεθαύριο, Δευτέρα, ατύπως το Υπουργικό Συμβούλιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις άτυπες συνεδριάσεις του Υπουργικού δεν τηρούνται πρακτικά, ενώ είναι και λιγότερες οι πληροφορίες που διοχετεύονται στα ΜΜΕ... Μία ημέρα αργότερα, την προσεχή Τρίτη, θα συνεδριάσουν ο διευρυμένος ΚΤΕ Οικονομικών (με τη συμμετοχή άλλων τεσσάρων υπουργών, εκτός του Γ. Παπακωνσταντίνου) και το απόγευμα της ίδιας ημέρας το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Την Τετάρτη θα συνέλθει το Υπουργικό Συμβούλιο, όπου αναμένεται να εγκριθεί και επισήμως το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα -που “κλείδωσε” χθες- και ή την ίδια ημέρα ή το αργότερο την Πέμπτη θα κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή. Και εκεί, αναμένεται να αρχίσουν τα δύσκολα...
(πηγή: εφημερίδα «Αυγή»)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου