Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Γιορτάζουμε το περιβάλλον κατεδαφίζοντάς το


Yπό τη μέγγενη του Μνημονίου γιορτάζεται σήμερα Κυριακή η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος εν Ελλάδι. Εκβιάζοντας με αυτό οι κυβερνώντες, λάτρεις της "πράσινης " ανάπτυξης στα λόγια, κατεδαφίζουν ακόμη και τα λιγοστά περιβαλλοντικά κεκτημένα. Ο νόμος για τις fast track επενδύσεις καταργεί ακόμη και τη γνωμοδότηση των φορέων, όπως και τη συμμετοχή των δημόσιων υπηρεσιών στην περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την αδειοδότηση των βιοτεχνιών και βιομηχανιών αρπάζει τις αρμοδιότητες που αφορούν την ίδρυση και την αδειοδότησή τους από τις περιφέρειες και την παραδίδει στα επαγγελματικά επιμελητήρια, κεντρικά και περιφερειακά, ενώ ιδιωτικοποιεί και του περιβαλλοντικούς ελέγχους έργων και δραστηριοτήτων με τη δημιουργία άλλου σώματος ελεγκτών.
Η τουριστική κατοικία του Γ. Σουφλιά, η επέλαση του real estate σε παράκτιες περιοχές, νησιά, βουνά, περιοχές Νatura επανέρχεται με επαχθέστερους όρους από το υπουργείο Πολιτισμού.
Σε μια χώρα που δεν "γνωρίζει" την κατάσταση του περιβάλλοντός της, ελλείψει πρωτογενών πληροφοριών και στοιχείων, καθώς η έρευνα είναι ανύπαρκτη, αναγγέλλεται η κατάργηση του ΙΓΜΕ και του ΕΘΙΑΓΕ.
Σε αυτή την πραγματικότητα το ΥΠΕΚΑ αναρτά μόνον για τρεις περιοχές της Αττικής δασικούς χάρτες, έλλειψη και εκκρεμότητα αιώνων... Ταυτόχρονα, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί την αυθαιρεσία για να καλύψει μαύρες τρύπες όταν η πλούσια νομολογία του ΣτΕ επιμένει πως μετά το 1983 δεν μπορεί να γίνει εξαίρεση αυθαιρέτων από την κατεδάφιση...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου