Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Σε τραγική κατάσταση η δασοπυρόσβεση στη χώρα μας

Παρότι μπήκαμε στο καλοκαίρι, η πυροπροστασία στη χώρα μας βρίσκεται σε τραγικό σημείο, επισημαίνει σε ερώτησή του ο βουλευτής στη Β΄ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Καράογλου. Σημειώνοντας τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και επίγεια και εναέρια μέσα στο Πυροσβεστικό Σώμα, με αποτέλεσμα να ελλοχεύουν σημαντικοί κίνδυνοι και να τίθεται σε διαρκή κίνδυνο η δασοπυρόσβεση.
Η αντιπυρική περίοδος, που ξεκίνησε πριν ένα μήνα, βρήκε την πυροσβεστική υπηρεσία απογυμνωμένη και το προσωπικό αντιμέτωπο με τρομακτικές ελλείψεις. Είναι χαρακτηριστικό, ότι το σώμα διαθέτει μόλις 8  αεροπλάνα καναντέρ σε ετοιμότητα, από τα 21 που έχει στο στόλο του, ενώ έως τώρα δεν έχουν μισθωθεί ελικόπτερα, όταν τα προηγούμενα έτη μισθώνονταν 12 συνολικά. Στα επίγεια μέσα, το 20% των υδροφόρων πυροσβεστικών οχημάτων βρίσκονται εκτός λειτουργίας, ενώ οι δαπάνες για τη συντήρηση των οχημάτων έχουν μειωθεί κατά 50% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Το προσωπικό αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα, μεταξύ των οποίων και οι ελλείψεις, που αγγίζουν τα 4.100 άτομα. Είναι φανερό, ότι η κατάσταση πλέον δεν είναι διαχειρίσιμη, με αποτέλεσμα οι πυροσβέστες να ξεπερνούν τα όριά τους και να βρίσκονται σε μια πρωτοφανή κατάσταση. Σε όλα αυτά, το αρμόδιο Υπουργείο αδιαφορεί επιδεικτικά για την επίλυση αυτών των προβλημάτων. Δεν έχει αντιληφθεί, ότι σε βασικούς τομείς της καθημερινότητας, όπως στην υγεία, την παιδεία και την ασφάλεια δεν χωρούν εκπτώσεις. Οφείλει άμεσα να λάβει μέτρα, προτού είναι αργά και ζήσουμε θλιβερές σκηνές, όπως κατά το παρελθόν.
Με βάση όλα αυτά ο κ. Καράογλου ερωτά τον αρμόδιο υπουργό Προστασίας του Πολίτη τι μέτρα προτίθεται να λάβει, αρμόδιου Υπουργείου, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τα σημαντικά προβλήματα πυροπροστασίας, που αντιμετωπίζει το Πυροσβεστικό Σώμα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου