Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Τι γίνεται με το νερό της Περαίας;

Για να αποφευχθούν φαινόμενα λειψυδρίας, θα... δανειστεί νερό η Περαία από την Επανομή λόγω υφαλμύρωσης του νερού σε δύο γεωτρήσεις
Λουκέτο σε δύο από τις δεκαοχτώ συνολικά γεωτρήσεις αναγκάστηκε να βάλει πρόσφατα ο δήμος Θερμαϊκού λόγω της υφαλμύρωσης του νερού, ενώ ορατός είναι ο κίνδυνος να μην μπορεί να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση ενόψει του καλοκαιριού στην πλέον τουριστική περιοχή της Θεσσαλονίκης.
Σε πρώτη φάση, ο δήμος θα… δανειστεί νερό από τη Δημοτική Ενότητα Επανομής, προκειμένου να αποφύγει φαινόμενα λειψυδρίας, έως ότου βρει τα κονδύλια, για να ανοίξει νέες γεωτρήσεις.
Αυτή τη στιγμή, τα νοικοκυριά στις τρεις ενότητες του Θερμαϊκού -Περαία, Αγία Τριάδα, Νέοι Επιβάτες- χρειάζονται 400-500 κ.μ. νερού ημερησίως, για να καλυφθούν οι ανάγκες τους, αριθμός που, σύμφωνα με τον δήμο, αναμένεται να μεταβληθεί στα μέσα του καλοκαιριού λόγω της αύξησης του πληθυσμού. 

Πρόκειται τόσο για τους μόνιμους κατοίκους όσο και τους παραθεριστές που διαθέτουν στην περιοχή εξοχικές κατοικίες, αλλά και τους επισκέπτες του Σαββατοκύριακου. 


O δήμαρχος Θερμαϊκού
Ο δήμαρχος Γιάννης Αλεξανδρής εμφανίζεται καθησυχαστικός προς το παρόν, δεδομένου ότι ο δήμος θα φροντίσει να καλύψει τις ποσότητες νερού από τις δύο γεωτρήσεις που έκλεισαν στην Περαία με νερό που θα αναγκαστεί να πάρει από την Επανομή, όπου υπάρχει επάρκεια. “Προς το παρόν, καλύπτουμε τις ανάγκες σε νερό, αλλά το καλοκαίρι είναι μπροστά, και δεν ξέρουμε ακόμα τι ανάγκες θα προκύψουν από τους παραθεριστές και τους επισκέπτες”, σημείωσε ο κ. Αλεξανδρής. Πρόσθεσε μάλιστα ότι το νερό από την περιοχή της Επανομής θα ληφθεί προληπτικά, “για να είμαστε σε θέση να καλύψουμε νέες ανάγκες μέσα στο καλοκαίρι”.

“Λεφτά τέλος για νέες γεωτρήσεις”
Ο δήμαρχος Θερμαϊκού δηλώνει ότι πρόθεση του δήμου είναι να ξεκινήσει ακόμα δύο γεωτρήσεις στην περιοχή, έργο για το οποίο απαιτούνται τουλάχιστον 400.000-500.000 ευρώ. “Τα χρήματα δεν τα έχουμε και, για να κάνουμε άμεσα τις γεωτρήσεις, θα πρέπει να επιβαρύνουμε οικονομικά τους πολίτες. Αυτό όμως, σε μία τόσο δύσκολη οικονομικά συγκυρία, δεν μπορεί να γίνει”, ανέφερε ο κ. Αλεξανδρής και πρόσθεσε ότι αναγκαστικά το έργο θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Ο ίδιος υπογράμμισε ακόμα ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να λύνεται εφ’ όρου ζωής με τις γεωτρήσεις, γιατί μπορεί μεν ο δήμος να τις ανοίξει, αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι το νερό θα είναι κατάλληλο για πόση. Και αυτό δεν είναι ευθύνη του δήμου, σημείωσε.

“Έχουμε φαινόμενα σπατάλης”
Αισιόδοξη ότι η περιοχή του Θερμαϊκού, που το καλοκαίρι συγκεντρώνει περί τις 60.000-70.000 κατοίκους, δεν θα διψάσει εμφανίστηκε η πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Κυριακή Καζουλίδου, λέγοντας ότι το έργο της μεταφοράς νερού από την Επανομή είναι θέμα χρόνου. “Δεν ξέρουμε ακόμα πόσος κόσμος θα φιλοξενηθεί φέτος στην Περαία, την Αγία Τριάδα και τους Νέους Επιβάτες, αλλά το νερό θα φτάσει, γιατί θα ενισχύσουμε την κεντρική δεξαμενή του δήμου με νερό από την Επανομή”, επεσήμανε η κ. Καζουλίδου. 

Ανέφερε επίσης ότι, παρά την αυξημένη ζήτηση, ο δήμος έχει καταγράψει φαινόμενα αλόγιστης χρήσης νερού σε κήπους και γκαζόν, παρά τις επισημάνσεις του δήμου για περιορισμό της σπατάλης. Τέλος, σημείωσε ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού σημειώνονται πολλές βλάβες στις γεωτρήσεις, με αποτέλεσμα να γίνονται αναγκαστικά διακοπές νερού.


(πηγή: εφημερίδα "Μακεδονία")

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου