Αυστηρές είναι οι απαιτήσεις της τρόικας, η οποία ζητά από την Ελλάδα να λάβει σκληρά μέτρα προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η οικονομική βοήθεια για το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας.
Εντωμεταξύ, νέο πακέτο βοήθειας που θα φτάσει τα 100 δισ. ευρώ μπορεί να χρειαστεί η Ελλάδα για το διάστημα ως το 2014, υποστηρίζει σε δημοσίευμα του το γερμανικό περιοδικό Spiegel.
Παράλληλα, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών φέρεται να επεξεργάζεται την εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών στο ελληνικό χρέος, με τρόπο ώστε η διευθέτηση να μην θεωρείται πιστωτικό γεγονός, άρα αναδιάρθρωση, σύμφωνα με δημοσίευμα της κυριακάτικης εφημερίδας της Γερμανίας Welt am Sonntag.
Σύμφωνα με τη Welt, οι πιστωτές που κατέχουν ομόλογα που λήγουν το 2012, το 2013 και το 2014 καλούνται να τα ανταλλάξουν εθελοντικά με νέα που θα έχουν περίοδο αποπληρωμής επτά ετών.
Κίνητρο για τους ομολογιούχους θα είναι μία «ρήτρα συλλογικής δράσης» (collective action clause) που θα εισαχθεί στα υφιστάμενα ομόλογα σε περίπτωση που δεν βρεθούν αρκετοί επενδυτές για να συμμετάσχουν στο σχέδιο.
Το σχέδιο είναι παρόμοιο με την «Πρωτοβουλία της Βιέννης», η οποία ενεργοποιήθηκε το 2008 για την διασφάλιση του ανατολικοευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος της τρόικας στην Αθήνα, Πολ Τόμσεν, δήλωσε ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζεται στην Ελλάδα πάει πολύ καλύτερα απ' ό,τι νομίζουν μερικοί και πολλοί στόχοι έχουν ήδη επιτευχθεί.
Τι ζητά η τρόικα
Μεταξύ άλλων, η τρόικα έχει ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση μείωση του αφορολόγητου ορίου, μετάταξη στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ των υπηρεσιών εστίασης, μείωση του ορίου επιβολής Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, αύξηση των τελών κυκλοφορίας, επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης σε αναψυκτικά, χυμούς, φυσικό αέριο και αύξηση φορολογίας στα τσιγάρα.
Η πέμπτη δόση θα εκταμιευτεί πιθανότατα τον Ιούλιο, μετά από περαιτέρω συνομιλίες για το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας οι οποίες θα γίνουν τις επόμενες εβδομάδες, αναφέρει η τρόικα στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το απόγευμα.
Το υπουργείο Οικονομικών έκανε λόγο για θετική κατάληξη των συζητήσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων της τρόικας.
Στην ανακοίνωση της τρόικας, παρότι σημειώνεται ότι «η επόμενη δόση θα διατεθεί, πιθανότατα, στις αρχές Ιουλίου» μετά από τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 20 Ιουνίου, οι απαιτήσεις από την πλευρά της χώρας μας είναι πολλές.
Η Ελλάδα καλείται σε «αυστηρή εφαρμογή» των κάτωθι:- Σημαντική μείωση της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα.
- Αναδιάρθρωση ή κλείσιμο δημοσίων φορέων.
- Εξορθολογισμός των επιδομάτων με ταυτόχρονη προστασία των πλέον ευάλωτων ομάδων. Δηλαδή μείωση δικαιούχων με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
- Μείωση φοροαπαλλαγών, κάτι που συνεπάγεται αύξηση της φορολόγησης.
- Αύξηση της φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας
- Ένταση των προσπαθειών καταπολέμησης της φοροδιαφυγής
- Αποκρατικοποιήσεις με στόχο έσοδα 50 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2015. Προς τον σκοπό αυτό, η κυβέρνηση θα συστήσει φορέα ιδιωτικοποίησης, με επαγγελματική και ανεξάρτητη διαχείριση. Η πρόοδος του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων θα αξιολογείται βάσει ενδιάμεσων στόχων, τριμηνιαίων και ετήσιων.
- Εφαρμογή μέτρων για την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.
Η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί βοήθεια 100 δισ. ευρώ ώς το 2014, εκτιμά το Spiegel
Νέο πακέτο βοήθειας που θα φτάσει τα 100 δισ. ευρώ μπορεί να χρειαστεί η Ελλάδα για το διάστημα ως το 2014, υποστηρίζει σε δημοσίευμα του το γερμανικό περιοδικό Spiegel.Όπως επισημαίνει στο τεύχος της Δευτέρας το Spiegel, πρόκειται για ποσό μεγαλύτερο από αυτό που είχε εκτιμηθεί αρχικά και έφτανε τα 60 με 70 δισ. ευρώ. Προσθέτει ότι είναι ποσό που έρχεται να προστεθεί στα 110 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκαν πέρυσι.
Το Spiegel σημειώνει ότι η ενίσχυση σε αυτό το ύψος μπορεί να είναι απαραίτητη αν η χώρα εξακολουθεί να βασίζεται σε διεθνή οικονομική βοήθεια το 2013 και το 2014.
Το δημοσίευμα επικαλείται παράγοντες από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
Οι δηλώσεις Τόμσεν
Ο Πολ Τόμσεν, υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα, παρά το γεγονός ότι πολλοί στόχοι έχουν ήδη επιτευχθεί. Ειδικότερα, επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει περαιτέρω αποφασιστική προσπάθεια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Ο κ. Τόμσεν ήταν ομιλητής σε εκδήλωση που πραγματοποίησε ο ελληνικός σύλλογος «Προμηθέας» της πολιτείας Μέριλαντ με τίτλο «Ελληνική οικονομία μετά από ένα έτος μεταρρύθμισης: Πρόοδος και προκλήσεις».
Μεταξύ άλλων, το στέλεχος του ΔΝΤ υποστήριξε ότι το μνημόνιο αλλάζει, γιατί αλλάζουν οι συνθήκες, όπως είπε, επισημαίνοντας ότι είναι σαν ένας ζωντανός οργανισμός που πρέπει να προσαρμόζεται στις καινούριες ανάγκες.
Ο κ. Τόμσεν ανέφερε επίσης ότι τέτοιου είδους προγράμματα, όπως αυτό που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, παρουσιάζουν πάντα προβλήματα και ότι αυτά ξεπερνιούνται, όταν υπάρχει προσήλωση στους στόχους.
Τέλος, διατύπωσε την άποψη ότι χωρίς την εξωτερική βοήθεια η Ελλάδα θα είχε καταρρεύσει, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι το ΔΝΤ, η ΕΕ και η ΕΚΤ έκαναν για την Ελλάδα ό,τι δεν έκαναν για καμία άλλη χώρα, επαναλαμβάνοντας ότι έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος και ότι το μόνο που δεν θα γίνει είναι η είσοδος της Ελλάδας στις αγορές μέσα στο χρονικό διάστημα που είχε αρχικά υπολογιστεί.
Ολόκληρη η ανακοίνωση της τρόικας έχει ως εξής:«Το Κλιμάκιο στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Ελλάδα, που αποσκοπούσε στη συζήτηση των πρόσφατων οικονομικών εξελίξεων και των πολιτικών που απαιτούνται προκειμένου να διατηρηθεί η πορεία υλοποίησης του οικονομικού προγράμματος της χώρας. Η αποστολή κατέληξε σε συμφωνία, σε επίπεδο κλιμακίου εκπροσώπων, με τις ελληνικές αρχές επί μιας δέσμης οικονομικών και χρηματοπιστωτικών πολιτικών που απαιτούνται για να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος. Η αυστηρή εφαρμογή τους θα βοηθήσει να αποκατασταθεί η δημοσιονομική βιωσιμότητα, να διαφυλαχθεί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα και να δοθεί ώθηση στην ανταγωνιστικότητα ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη και απασχόληση«.
»Συνολικά έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος κατά το πρώτο έτος του προγράμματος προσαρμογής, ιδίως στον τομέα της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Εν τούτοις είναι αναγκαία η αναζωογόνηση των δημοσιονομικών και ευρύτερων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ώστε να μειωθεί περαιτέρω το έλλειμμα και να επιτευχθεί η κρίσιμη μάζα των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για να βελτιωθεί το επιχειρηματικό κλίμα και να προετοιμαστεί το έδαφος για μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη.
»Όσον αφορά τις προοπτικές, η ύφεση το 2010 ήταν ελαφρώς χειρότερη από ό,τι είχε προβλεφθεί. Πρόσφατα όμως υπήρξαν ενθαρρυντικές ενδείξεις, με σημαντικότερη την αξιοσημείωτη πρόοδο των εξαγωγών. Το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω στηρίζοντας έτσι την ισχυρή εξαγωγική δυναμική, ο δε πληθωρισμός διαγράφει πτωτική τάση. Αναμένουμε σταθεροποίηση της οικονομίας στο τέλος του χρόνου.
»Όσον αφορά το δημοσιονομικό τομέα, περαιτέρω διατηρήσιμη μείωση του ελλείμματος θα απαιτήσει εκτεταμένες δημοσιονομικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να ακολουθήσει φιλόδοξη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική η οποία θα της επιτρέψει να διατηρήσει τους δημοσιονομικούς της στόχους για το 2011 και σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο. Η στρατηγική αυτή συμπεριλαμβάνει την σημαντική μείωση της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα, την αναδιάρθρωση ή το κλείσιμο δημοσίων φορέων και τον εξορθολογισμό των επιδομάτων με ταυτόχρονη προστασία των πλέον ευάλωτων ομάδων. Από πλευράς εσόδων, η κυβέρνηση θα μειώσει τις φοροαπαλλαγές, θα αυξήσει τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και θα εντείνει τις προσπάθειες καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.
»Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να επιταχύνει αισθητά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Προς το σκοπό αυτό θα συστήσει φορέα ιδιωτικοποίησης με επαγγελματική και ανεξάρτητη διαχείριση. Η κυβέρνηση έχει ήδη συντάξει εκτεταμένο κατάλογο περιουσιακών στοιχείων προς αποκρατικοποίηση με στόχο έσοδα 50 δις ευρώ μέχρι τα τέλη του 2015. Η κυβέρνηση θα αξιολογεί την πρόοδο που έχει σημειωθεί βάσει ενδιάμεσων στόχων, τριμηνιαίων και ετησίων.
»Στον χρηματοπιστωτικό τομέα, συνεχίζεται η έλλειψη ρευστότητας, έχουν όμως δρομολογηθεί μέτρα για να διασφαλιστεί η παροχή ενδεδειγμένης ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ο τραπεζικός τομέας παραμένει βασικά υγιής, οι δε ελληνικές αρχές θεσπίζουν αυστηρότερα κριτήρια κεφαλαιακής επάρκειας ώστε να ενισχυθούν περαιτέρω τα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας, δίδοντας προτεραιότητα σε λύσεις που βασίζονται στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Εν τούτοις, το Ταμείο Δημοσιονομικής Σταθερότητας είναι διαθέσιμο ως δικλείδα ασφαλείας για τις βιώσιμες τράπεζες που δεν μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια στην ιδιωτική αγορά.
»Στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων έχει σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος. Η νομοθεσία για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, τη μεταρρύθμιση της υγείας, τη βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς εργασίας, την εξάλειψη των εμποδίων για τη σύσταση και λειτουργία επιχειρήσεων και την απελευθέρωση των μεταφορών και της ενέργειας έχει ψηφιστεί είτε πρόκειται να ψηφιστεί. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις προσπάθειες στους παραπάνω τομείς και ταυτόχρονα θα δώσει νέα έμφαση σε παράγοντες ανάπτυξης όπως η αναζωογόνηση της τουριστικής βιομηχανίας και η εξάλειψη των διοικητικών εμποδίων στις εξαγωγές. Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το νέο πλαίσιο μεταρρυθμίσεων θα είναι αποτελεσματικό το ταχύτερο δυνατό, οι ελληνικές αρχές θα ενισχύσουν τη διαδικασία υλοποίησης, μεταξύ άλλων μέσω τεχνικής συνδρομής από το ΔΝΤ, από κράτη μέλη της ΕΕ και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και μέσω δημιουργίας μηχανισμών παρακολούθησης.
»Με βάση τη συμφωνηθείσα συνολική δέσμη μέτρων, αναμένεται να λάβουν χώρα εντός των επομένων εβδομάδων συζητήσεις για τους τρόπους χρηματοδότησης του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία και κατόπιν εγκρίσεως του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ και του Eurogroup, η επόμενη δόση θα διατεθεί, πιθανότατα, στις αρχές Ιουλίου» καταλήγει το ανακοινωθέν.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών έχει ως εξής:
«Ολοκληρώθηκαν σήμερα θετικά οι συζητήσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
» Οι συζητήσεις αφορούσαν τόσο στην αξιολόγηση της μέχρι τώρα πορείας του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, όσο και για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής, τις πρόσθετες παρεμβάσεις που κρίνονται αναγκαίες για την επίτευξη του στόχου του ελλείμματος για το 2011, τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την οικονομική ανάκαμψη και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας.
» Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει ήδη κάνει τις τελευταίες βδομάδες σχετικές ανακοινώσεις με συγκεκριμένες αποφάσεις που επιβεβαιώνουν τη βούλησή της να προχωρήσει σε αυτήν την πορεία. Τα σχετικά κείμενα θα συζητηθούν τις επόμενες ημέρες για την οριστικοποίησή τους και τελούν υπό την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, πριν κατατεθούν στη Βουλή».
(πηγή: εφημερίδα "Τα Νέα")
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου