Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Μέτρα για τους "Μετρόπληκτους"

Μέτρα για την ανακούφιση των καταστηματαρχών που πλήττονται ή αναμένεται να πληγούν οικονομικά από τα εργοτάξια του μετρό προωθεί ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης σε συνεργασία με οκτώ φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.
Xαρτογράφηση που είναι σε εξέλιξη από τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης έδειξε ότι 180 καταστήματα βρίσκονται πίσω από τις λαμαρίνες των εργοταξίων στις οδούς Εγνατία, Μοναστηρίου και Δελφών και πλήττονται οικονομικά, ενώ σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν επιπλέον 120 επιχειρήσεις που λειτουργούν στις κάθετες οδούς. “Έχουμε καταλήξει στις βασικές αρχές και στα βασικά βοηθήματα για τους επαγγελματίες. Έχουμε πει ότι το μετρό μας ενώνει όλους και πρέπει να το υποστηρίξουμε. Οκτώ φορείς συνεργάστηκαν και ο καθένας από την πλευρά του θα προσφέρει συγκεκριμένη βοήθεια στους επαγγελματίες”, τόνισε ο κ. Γιάννης Μαγκριώτης, μετά τη σύσκεψη που έγινε χθες στα γραφεία της Αττικό Μετρό στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή εκπροσώπων των φορέων.
·         Η Αττικό μετρό, σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, θα τοποθετήσει τις επόμενες ημέρες πινακίδες στις λαμαρίνες όπου κατασκευάζονται οι σταθμοί, με τις οποίες θα ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό για τα καταστήματα που βρίσκονται πίσω από τις περιφράξεις. “Είναι θετικά τα μέτρα που λαμβάνονται”, έκρινε ο αντιπρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Κοσμάς Καλογιάννης.
·         Ο δήμος Θεσσαλονίκης, από την πλευρά του, προχωρά σε μείωση κατά 50% των ανταποδοτικών τελών και θα ακολουθήσουν αναπλάσεις για την αισθητική αναβάθμιση των περιοχών.
·         Ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) θα συνδράμει τους επαγγελματίες με δύο μέτρα, όπως ανέφερε ο διοικητής του, Γεράσιμος Βουδούρης, ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη. Οι πληγέντες επαγγελματίες, σύμφωνα με τον κ. Βουδούρη, θα μπορούν να αλλάξουν ασφαλιστική κλίμακα προς τα κάτω για δύο χρόνια και θα έχουν μετά τη δυνατότητα να πληρώσουν τη διαφορά χωρίς επιβαρύνσεις. Το δεύτερο μέτρο αφορά το πάγωμα της εισφοράς ασφαλίστρων για δύο χρόνια.
·         Οι “μετρόπληκτοι” θα υπαχθούν σε ρύθμιση καταβολής του ΦΠΑ, όπως γίνεται σε περιπτώσεις θεομηνίας. Μειώσεις στα τιμολόγια και ρυθμίσεις στην καταβολή των οφειλών θα γίνουν από την ΕΥΑΘ, όπως είπε ο διευθυντής της Μιχάλης Βαδράτσικας, και από τη ΔΕΗ, όπως ανέφερε ο διευθυντής πωλήσεων Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος.
·         Το ΙΚΑ, σύμφωνα με τον διευθυντή του κεντρικού καταστήματος της πόλης Δημήτρη Καλάμπαλη, θα φροντίσει για τη διακοπή της αναγκαστικής είσπραξης οφειλών μέχρι το τέλος του 2012, όπως προβλέπεται για όλους τους επαγγελματίες με τον νόμο 3943/2011 και τη σταδιακή αποπληρωμή των οφειλών τους.
·         Εκατόν σαράντα τέσσερις επιχειρήσεις με 480 εργαζόμενους, που λειτουργούν στους άξονες Μοναστηρίου, Εγνατία και Δελφών, έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα επιδότησης διατήρησης θέσεων εργασίας του ΟΑΕΔ, όπως είπε η κ. Κυριακή Τεκτονίδου, περιφερειακή διευθύντρια του οργανισμού.
Όσον αφορά τις εργασίες για το μετρό, ο πρώτος μετροπόντικας συνεχίζει το υπόγειο ταξίδι του ανατολικά μετά τον σταθμό του “Ευκλείδη”, ενώ τις επόμενες ημέρες αρχίζει η κατασκευή του σταθμού στον σιδηροδρομικό σταθμό, όπου ολοκληρώθηκαν οι αρχαιολογικές ανασκαφές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου