Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Μία "αποχαιρετιστήρια" κλήση σε απολογία του τ. δημάρχου Μηχανιώνας

Τα περιστατικά που θα σας εξιστορήσουμε παρακάτω, όσο μπορούμε πιο αντικειμενικά, δίνουν μία μικρή μόνο εξήγηση του γιατί δεν πηγαίνει μπροστά αυτός ο τόπος.
Πρόκειται για τον «περίεργο» (επιεικώς) τρόπο που ενήργησε η απελθούσα διορισμένη Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Μαρία Λιονή, απέναντι στον τέως δήμαρχο Μηχανιώνας κ. Γιάννη Μαυρομάτη, για μία τουλάχιστον σοβαρή υπόθεση που εμφανίστηκε στο Δήμο. Καθώς  περίμενε μέχρι και την τελευταία ημέρα της απομάκρυνσής της από την καταργημένη πλέον με τη μορφή που ξέραμε Περιφέρεια, για να αποστείλει στον τέως δήμαρχο Μηχανιώνας κ. Γιάννη Μαυρομάτη κλήση σε απολογία για την υπόθεση της υπεξαίρεσης των 894.000 από το ταμείο του Δήμου Μηχανιώνας. 

Και να πει κανείς ότι δεν ήξερε την υπόθεση της κατάχρησης η κ. Λιονή, που σήμερα πλέον είναι αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου υπό τον εκλεγμένο στις τελευταίες εκλογές Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη;
Την ήξερε και μάλιστα πολύ καλά από το καλοκαίρι του 2010, καθώς ήταν μεταξύ των αποδεκτών του πορίσματος που είχε συντάξει η Οικονομική Επιθεώρηση Μακεδονίας, μετά τον εξονυχιστικό διαχειριστικό-οικονομικό έλεγχο που είχε διενεργήσει για την ιστορία της κατάχρησης. Και μάλιστα στο έγγραφό της με αριθμό πρωτοκόλλου 33412 της 30ης Δεκεμβρίου 2010, καλώντας τον κ. Μαυρομάτη σε απολογία «για σοβαρή παράβαση καθήκοντος από βαριά αμέλεια», στα έγγραφα που λαμβάνει υπόψη της, αναφέρει και την από 30-6-2010 Πορισματική Έκθεση του Οικονομικού Επιθεωρητή κ. Αθανάσιου Γερονάτσιου, ο οποίος διενήργησε και τον σχετικό έλεγχο στα ταμεία του Δήμου Μηχανιώνας. Και επειδή η Περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας ήταν μεταξύ των αποδεκτών εκείνης της Πορισματικής Έκθεσης, άντε το σχετικό έγγραφο να μην στάλθηκε αυθημερόν, άντε να πήγε και ένα μήνα αργότερα. Το σίγουρο είναι ότι βρισκόταν στα συρτάρια της Περιφέρειας επί μήνες. 
Η Περιφερειάρχης, η εκπρόσωπος του κράτους στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, δεν προχώρησε στις ενέργειες που επιβάλλονταν να προβεί, όπως η κλήση σε απολογία και η επιβολή ποινής παύσης από τα καθήκοντα του δημάρχου στον κ. Μαυρομάτη, καθώς περίμενε να περάσει η προεκλογική περίοδος και ο απελθών δήμαρχος Μηχανιώνας να μπορεί να ισχυρίζεται μέχρι και την παραμονή των δημοτικών εκλογών της 7ης Νοεμβρίου και των επαναληπτικών της 14ης Νοεμβρίου, ότι είχε «πλήρη άγνοια» του πορίσματος, αν και αυτό του είχε κοινοποιηθεί, με δικαστικό κλητήρα μάλιστα, μήνες πριν.
Και γιατί η κ. Λιονή απέστειλε στις 30 Δεκεμβρίου 2010 προς τον κ. Μαυρομάτη  την κλήση σε απολογία; Διότι εάν δεν το έκανε αυτό και αποχωρούσε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δίχως να κινήσει την παραμικρή διαδικασία για την υπόθεση της υπεξαίρεσης, διέτρεχε τον κίνδυνο να κατηγορηθεί για κατάχρηση εξουσίας. Πολύ περισσότερο που η ίδια στο «δια ταύτα» της κλήσης προς απολογία που απέστειλε προς τον κ. Μαυρομάτη, αναφέρει πως ο τέως δήμαρχος Μηχανιώνας «υπέπεσε στο πειθαρχικό παράπτωμα της σοβαρής παράβασης καθήκοντος από βαριά αμέλεια». Και μάλιστα τον καλεί εντός δέκα ημερών από την παραλαβή της απόφασης, να καταθέσει στην Περιφέρεια γραπτή απολογία, διαφορετικά θα κληθεί αναπολόγητος.  
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η κλήση σε απολογία που στάλθηκε από την Περιφέρεια στις 30 Δεκεμβρίου, έφτασε, λόγω και των εορταστικών ημερών, στο Δημαρχείο Μηχανιώνας στις 7 Ιανουαρίου και επιδόθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2011 στον ενδιαφερόμενο, δημοτικό σύμβουλο πλέον του δήμου Θερμαϊκού κ. Γιάννη Μαυρομάτη.     
Με την ευκαιρία να πούμε ότι η απελθούσα διορισμένη Περιφερειάρχης Κεν. Μακεδονίας Μαρία Λιονή-Τσαγαλά, βρισκόταν στη θέση αυτή για ένα χρόνο, καθώς είχε τοποθετηθεί με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών τον Δεκέμβριο του 2009.
Η τελευταία της δραστηριότητα, ως διορισμένη Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, καταγράφθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 2010, όταν μαζί με τον απελθόντα επίσης δήμαρχο Μηχανιώνας κ. Γιάννη Μαυρομάτη τέλεσαν τα εγκαίνια και τοποθέτησαν αναμνηστική πλάκα στο νέο δημοτικό γυμναστήριο Νέας Μηχανιώνας. Ένα εξαιρετικά χρήσιμο για την περιοχή κλειστό γήπεδο μπάσκετ, το οποίο όμως δεν μπορεί να λειτουργήσει, καθώς δεν είχαν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να κριθεί κατάλληλο από τη Νομαρχία και να λάβει τη σχετική άδεια λειτουργίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου