Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Ένταση και διαξιφισμοί στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θερμαϊκού

Σε κλίμα έντασης και έντονων φραστικών διαξιφισμών, πραγματοποιήθηκε η 2η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Θερμαϊκού, ουσιαστικά η πρώτη μετά τις δημαιρεσίες της 2ας Ιανουαρίου. Το επιθετικό ύφος και ο καταγγελτικός λόγος, άνευ λόγου και αιτίας που είχαν ορισμένοι δημοτικοί σύμβουλοι, όταν έπαιρναν το λόγο, «άναψε τα αίματα» στην αίθουσα. Μέχρι τέτοιου σημείου ώστε ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Αυτοδιοίκηση», κ. Γρηγόρης Παραδείσης, να παρατηρήσει εύστοχα ότι «κάποιοι εδώ ήρθαν για να κερδίσουν τις εντυπώσεις του ακροατηρίου». Και όντως το ακροατήριο που παρακολουθούσε το βράδυ της Δευτέρας τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ήταν μεγάλο, η αίθουσα ήταν γεμάτη και κάποιοι υπήρξαν και αρκετά εκδηλωτικοί, επιδοκιμάζοντας κάποιες φορές, αποδοκιμάζοντας (κόσμια είναι αλήθεια) και μερικοί χειροκροτώντας.



Τα είπε "χύμα"
Κοντά σ΄ αυτό το κλίμα, ήρθε και η έκρηξη του δημάρχου Θερμαϊκού, Γιάννη Αλεξανδρή, με αφορμή την ένσταση κατά του κύρους των δημοτικών εκλογών που υπέβαλε ο επικεφαλής του συνδυασμού «Θερμαϊκός Νέα Πορεία», Γιάννης Μαυρομάτης.  Καταπέλτης ο δήμαρχος, τα είπε «χύμα» απευθυνόμενος στον τέως δήμαρχο Μηχανιώνας και στα στελέχη της παράταξής του. Και το ερέθισμα ήρθε μάλλον από τα όσα συζητήθηκαν την περασμένη Παρασκευή στο Πρωτοδικείο, κατά την εκδίκαση της ένστασης Μαυρομάτη. Αναλυτικό ρεπορτάζ για την ομιλία Αλεξανδρή, δημοσιεύουμε σε άλλη σχετική ανάρτησή μας.
Η ατμόσφαιρα, βάρυνε εξαρχής από τον κ. Μαυρομάτη, ο οποίος με την έναρξη της συνεδρίασης, άρχισε σε έντονο ύφος να «πυροβολεί» φραστικά τη διοίκηση του δήμου και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, κ. Κυριάκο Στεφανίδη για το γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμη κανονισμός λειτουργίας του Δ.Σ. «Δείξτε λίγη ανοχή, ακόμη δεν οργανωθήκαμε. Εξάλλου σύντομα περιμένουμε να εκδοθεί και ο κανονισμός λειτουργίας των Καλλικράτειων δήμων από το Υπουργείο Εσωτερικών», αντέτεινε ο πρόεδρος του Δ.Σ. 
Όλοι σχεδόν συμφώνησαν με τα λεγόμενα του κ. Στεφανίδη. Όλοι, εκτός του κ. Μαυρομάτη, που άρχισε να βάζει βροχή θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης. Όπως για τα νεκροταφεία της Περαίας, για τη μόλυνση του περιβάλλοντος, για τις αρμοδιότητες των αντιδημάρχων και πολλά άλλα. Κατηγόρησε επίσης τον δήμαρχο Θερμαϊκού ότι κάνει συγκέντρωση και όχι αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, ενώ μίλησε ακόμη και για την ανάγκη ύπαρξης γραμματειακής υποστήριξης στις δημοτικές και τοπικές κοινότητες. Ήταν ακριβώς το σημείο κατά το οποίο ο κ. Γρηγόρης Παραδείσης παρατήρησε εύστοχα ότι «κάποιοι ήρθαν εδώ για να κερδίσουν τις εντυπώσεις του ακροατηρίου».


Παρέμβαση Οικονομίδη
 Στο σημείο αυτό παρενέβη και ο πρώην δήμαρχος Επανομής, κ. Απόστολος Οικονομίδης. Ο οποίος αφού επισήμανε ότι ο δήμος βρίσκεται ακόμη σε φάση οργάνωσης, κάλεσε τους δημοτικούς συμβούλους τα θέματα που έχουν, εφόσον δεν πρόκειται για κάτι άμεσο και επιτακτικό, να τα θέτουν στον πρόεδρο του Δ.Σ. ώστε να γίνεται διερεύνησή τους και να δίδονται απαντήσεις στο επόμενο Δ.Σ.
Τέθηκε επίσης στη συνεδρίαση επιτακτικά από τον κ. Μπαλασά,  το θέμα της αποχέτευσης στην Επανομή, καθώς ο εργολάβος μετά τις εκλογές εγκατέλειψε το έργο και η Επανομή εμφανίζει όψη βομβαρδισμένης πόλης. Στο σημείο αυτό ο δήμαρχος κ. Αλέξανδρής υπογράμμισε ότι το θέμα αυτό είναι από τα σημαντικότερα που αντιμετωπίζει η νέα διοίκηση και προς τούτο μεταβαίνει στις 19 Ιανουαρίου στην Αθήνα μαζί με τον πρώην δήμαρχο κ. Οικονομίδη, προκειμένου να συζητήσουν στο υπουργείο Οικονομικών τη συνέχιση της χρηματοδότησης για την αποπεράτωση του έργου.
Ένα σοβαρό ζήτημα που έθεσε η επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Ντίνα Μώραλη, ήταν για κάποιους υπαλλήλους στον πρώην δήμο Επανομής που θα έπρεπε να είχαν μονιμοποιηθεί, δεν έγινε αυτό και απολύθηκαν. Καθώς και για δημοτικούς υπαλλήλους στη Μηχανιώνα, που ενώ υπήρξαν δικαστικές αποφάσεις υπέρ τους οι οποίες μάλιστα είχαν τελεσιδικήσει, οι εργαζόμενοι βρίσκονται ακόμη στον αέρα, με συνέπεια να υπάρχει αβεβαιότητα στο προσωπικό. 


Οι μονιμοποιήσεις σε Θερμαϊκό και Μηχανιώνα
Παρεμβαίνοντας ο δήμαρχος ενημέρωσε ότι ακόμη από το 2006, μονιμοποιήθηκαν στον τότε δήμο Θερμαϊκού όλοι οι υπάλληλοι για τους οποίους υπήρχε η σχετική δυνατότητα. Στο σημείο αυτό, πήρε το λόγο ο αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών κ. Κωστής Κούτουκας, για να παρατηρήσει ότι ενώ στο δήμο Θερμαϊκού το θέμα των υπαλλήλων έκλεισε συνολικά, στο δήμο Μηχανιώνας έκλεινε για έναν-έναν υπάλληλο και με βάση τις παραταξιακές προτιμήσεις του καθενός. Και αναφορικά με προηγούμενη σημείωση του κ. Μαυρομάτη ότι άδειασε από προσωπικό ο πρωην δήμος Μηχανιώνας, ο κ. Κούτουκας επισήμανε ότι έφυγαν όλοι, γιατί είχαν βαφτιστεί όλοι «εργολάβοι». «Ακόμη κι αυτός που στα νεκροταφεία της Μηχανιώνας άνοιγε τους λάκκους, έφυγε κι αυτός γιατί ήταν με σύμβαση και είχε χαρακτηριστεί «εργολάβος», είπε ο κ. Κούτουκας.
Το δημοτικό συμβούλιο ψήφισε ακόμη για την κατανομή ποσού στους σχολικούς τροχονόμους, για την πρόσληψη 40 εργατών με δίμηνες συμβάσεις, κυρίως για την καθαριότητα, για τη διάθεση χώρου προκειμένου να στεγαστεί η ανώνυμη εταιρία που δημιούργησε ο δήμος για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και για την επιστροφή χρημάτων στους καταστηματάρχες της Περαίας, των Ν.Επιβατών και της Αγ.Τριάδας που είχαν πληρώσει δημοτικά τέλη προς 28 ευρώ το τετραγωνικό, ενώ ο δήμος ήδη είχε προβεί σε μείωση τελών στα 15 ευρώ, λόγω της οικονομικής κρίσης. Ακόμη, αποφασίστηκε να γίνουν ενέργειες στο υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να παραμείνει ως αυτοδιοικούμενη και ΝΠΔΔ η Δημοτική Βιβλιοθήκη της Κερασιάς, ενώ τέλος αποφασίστηκε η συγκρότηση διάφορων επιτροπών, κυρίως για την παραλαβή έργων, υλικών κ.α.


Σοβαρό το θέμα με τα οικονομικά του δήμου
Πάντως, αυτό που ακροθιγώς προέκυψε από μία παρατήρηση του αντιδημάρχου Διοικητικών και Οικονομικών κ. Κωστή Κούτουκα, είναι ότι ο δήμος αντιμετωπίζει σήμερα ένα πολύ σοβαρό οικονομικό πρόβλημα. Πρότεινε δε το θέμα να συζητηθεί στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, προκειμένου να ληφθούν δραστικά μέτρα, όπως είπε. Επίσης, συνεχίζεται η απογραφή που γίνεται στους τρεις πρώην δήμους και μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου που έχει ορισθεί, θα υπάρξει το πόρισμα της επιτροπής που δημιουργήθηκε από δημοτικούς συμβούλους και υπαλλήλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου