Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Η αδιέξοδη πολιτική των Σκοπίων και η στάση του ελληνικού ΥΠΕΞ


Θέλουμε να απευθυνθούμε στο υπουργείο μας των Εξωτερικών και να ρωτήσουμε τι γίνεται με τις προσπάθειες του διπλωματικού μας σώματος για την υπεράσπιση του ονόματος Μακεδονία; Καθώς οι συνεχείς αναγνωρίσεις της ΠΓΔΜ με την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», αφενός μεν δείχνουν την προσπάθεια της ηγεσίας των Σκοπίων να «στριμώξει» τη χώρα μας, με την αναγνώριση της από όσο το δυνατόν περισσότερα κράτη της υφηλίου και αφετέρου αποκαλύπτουν τη χαλαρότητα και την «εξ απαλών ονύχων» αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού θέματος από το ΥΠΕΞ και τη διπλωματική μας υπηρεσία σε όλο τον κόσμο. Καθώς, η αναγνώριση της ΠΓΔΜ ως σκέτη «Μακεδονία» τις τελευταίες ημέρες από τη Βολιβία και τη Ζιμπάμπουε, έρχονται να επιβεβαιώσουν τις ανησυχίες αυτές.

Παράλληλα, κι ενώ η ελληνική εξωτερική πολιτική εργάζεται αθόρυβα, σε μία προσπάθεια να υπάρξουν κάποια πρώτα βήματα για την επίλυση του ακανθώδους προβλήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ενόψει και της συνάντησης των διαπραγματευτών, Αδαμάντιου Βασιλάκη και Γιόραν Γιόλεφσκι, με τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς στις 9 Φεβρουαρίου στη Γενεύη, από την άλλη πλευρά, ο εξτρεμιστής πρωθυπουργός των Σκοπίων Νίκολα Γκρούεφσκι έχει σημάνει μία ολόκληρη εκστρατεία. Μία τεράστια προσπάθεια προκειμένου να εξασφαλίσει όσο γίνεται περισσότερες αναγνωρίσεις της ΠΓΔΜ με την πλαστή ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας» από αφρικανικές χώρες, προκειμένου να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η πραγματικότητα υπερβαίνει τις διαπραγματεύσεις.
Στην κατεύθυνση αυτή, είναι χαρακτηριστικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Βρέμε» των Σκοπίων, η οποία, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές, αναφέρει ότι η διπλωματία της ΠΓΔΜ κατά την προηγούμενη περίοδο, έλαβε οδηγίες από τον πρωθυπουργό της χώρας κ. Γκρούεφσκι να ασκηθεί πολιτική πιέσεων σε χώρες της Αφρικής και της Νότιας Αμερικής, ώστε να αναγνωρίσουν την ΠΓΔΜ «υπό το συνταγματικό της όνομα», κάτι το οποίο θα επιτρέψει στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να ζητήσει να διεξαχθεί συζήτηση στον ΟΗΕ για την απόρριψη της προσωρινής και την αποδοχή της συνταγματικής ονομασίας.
Μία τέτοια εκδοχή, λένε οι ίδιες πηγές της εφημερίδας, θα ληφθεί υπόψη σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για το όνομα αλλάξουν πορεία και κινηθούν σε κατεύθυνση μη ευνοϊκή για την ΠΓΔΜ. Στην περίπτωση αυτή, αναφέρουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, η ΠΓΔΜ θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Σερβίας σχετικά με το αίτημά της για διεξαγωγή ψηφοφορίας στον ΟΗΕ σχετικά με το Κόσοβο. Στο ίδιο δημοσίευμα προστίθεται ότι δύο μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία, οι οποίες έχουν αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ υπό την προσωρινή ονομασία, πιθανότατα δεν θα στηρίξουν την απόφαση που ενδεχομένως θα υπερψηφίσει η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, κατόπιν αιτήματος της ΠΓΔΜ.
Πρέπει στο σημείο αυτό να πούμε ότι με την με την υπογραφή συμφωνίας με τη Ζιμπάμπουε, η αφρικανική αυτή χώρα καθίσταται η 130ή που αναγνωρίζει την ΠΓΔΜ ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Με συνέπεια τα Σκόπια τις τελευταίες μέρες να πανηγυρίζουν, θεωρώντας ότι πλέον διαθέτουν την πλειοψηφία των δύο τρίτων (130 αναγνωρίσεις στο σύνολο 192 μελών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ), που είναι απαραίτητη προκειμένου να προσφύγουν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με αίτημα την αναγνώριση της χώρας τους ως «Δημοκρατίας της Μακεδονίας».
Το σίγουρο είναι ότι αυτή τη στρατηγική του κ. Γκρούεφσκι, όπως σημειώνουν και  ελληνικές διπλωματικές πηγές, είναι εντελώς αναποτελεσματική, και εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι δεν είναι ρεαλιστική η επιδίωξη των Σκοπίων για ανατροπή μέσω ΟΗΕ, αλλά δεν κρύβουν και την απογοήτευσή τους για την αντιπαραγωγική στάση της ΠΓΔΜ. Και όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, η ανακίνηση της συζήτησης στα Σκόπια περί προσφυγής στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, είναι μία υπονόμευση της διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη με τον ειδικό μεσολαβητή.  Όσον αφορά την τύχη μιας τέτοιας προσφυγής, η Αθήνα έχει λάβει διαβεβαιώσεις από σημαντικό αριθμό χωρών ότι η υπογραφή συμφωνίας αναγνώρισης της συνταγματικής ονομασίας της ΠΓΔΜ αφορά τις διμερείς σχέσεις και όχι τη στάση που θα υιοθετήσουν ενώπιον διεθνών οργανισμών.
Και βέβαια, θέλουμε εμείς να προσθέσουμε στο σημείο αυτό, ο κ. Γκρούεφσκι, η ηγεσία των Σκοπίων και η διπλωματική τους υπηρεσία, τη δουλειά τους κάνουν και αρμενίζουν στην ίδια αδιέξοδη θάλασσα της αντιπαλότητας προς την Ελλάδα. Το ζητούμενο είναι τι κάνουμε εμείς από την πλευρά μας και πόσο παραγωγικά εργάζονται εκεί στο ΥΠΕΞ για την αποτροπή όλων αυτών των αναγνωρίσεων που αν συνεχιστούν, θα βρεθεί και άλλο στριμωγμένη η χώρα μας στο πρόβλημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και την διεθνή αποδοχή των θέσεών μας.
Σπύρος Κουζινόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου