Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Ένα προφητικό άρθρο για την κατάσταση στον Άρη

Από αφορμή την κρίση που ξέσπασε στην ποδοσφαιρική ομάδα του Άρη, ύστερα από τα τελευταία άσχημα αποτελέσματα και από την χτεσινοβραδινή υποβολή παραίτησης και την αποχώρηση του τεχνικού της Έκτορ Ραούλ Κούπερ, αναζητήσαμε και δημοσιεύουμε ένα προφητικό άρθρο που είχε συντάξει πριν από 3 μήνες περίπου ο προηγούμενος πρόεδρος της ΠΑΕ Άρης, κ.Λάμπρος Σκόρδας, επισημαίνοντας προφητικά ορισμένες αλήθειες για τις οποίες οι διοικούντες σήμερα την ομάδα εθελοτυφλούν: Ότι δηλαδή ο Άρης σύρεται και φέρεται από παραμυθάδες και σαλταδόρους, μέσα και έξω από το Σύλλογο, αποτελεί το πιο εύκολο θύμα τού κάθε επιτήδειου και το μεγάλο του πλεονέκτημα, η παθολογική αγάπη του για το Σύλλογο τείνει να μετατραπεί σε μπούμερανγκ, αφού σε αυτή την αγάπη πατούν πολλοί, για να διαστρεβλώνουν προς ίδιον όφελος την αλήθεια.

Ολόκληρο το άρθρο του Λάμπρου Σκόρδα με τίτλο «Δεν πείθουν οι δικαιολογίες» και υπότιτλο «όταν μια ομάδα έχει προβλήματα στις δομές της, τότε κανείς και τίποτε δεν μπορεί να τη μετατρέψει σε αληθινή ομάδα», έχει ως εξής:

«Είχα γράψει πριν από λίγες μέρες και με αφορμή τον άτυχο και ντροπιαστικό αγώνα του Άρη με την ΑΕΚ στο «Κλέανθης Βικελίδης» πως τα πράγματα στο ποδόσφαιρο είναι ξεκάθαρα και πως όταν βιάζεις την αλήθεια του αθλήματος, μόνο χαμένος θα καταλήξεις.
Δεν παρέθεσα τίποτε θεόσταλτα αποφθέγματα, ούτε δήλωσα ότι μόνο εγώ κατέχω την απόλυτη αλήθεια.
Απλώς μετέφερα τη φιλοσοφία όλου του ανεπτυγμένου ποδοσφαιρικά κόσμου για το απλοϊκότερο των αθλημάτων και γι’ αυτόν το λόγο το δικαιότερο και δημοφιλέστερο όλων, την «μπάλα».
Στο ποδόσφαιρο σε βάθος χρόνου κερδίζεις ό,τι αξίζεις.
Έτσι μου τη μετέφεραν οι σπουδαιότεροι που γνώρισα σε αυτόν το χώρο, έτσι απλά -δεν μπορώ απλότερα- σας τη μετέφερα.
Ξέρετε, μοιάζει με αυτά που γράφαμε μικροί. Είσαι ό,τι τρως, πες μου το φίλο σου να σου πω ποιος είσαι και άλλα τέτοια απλοϊκά σοφίσματα, που όμως περιγράφουν τέλεια την πραγματικότητα.
Στον Άρη δυστυχώς, για λόγους που πιθανώς ανάγονται στη σφαίρα της παραψυχολογίας, δεν είμαστε έτοιμοι να την αποδεχτούμε, αφού επί πολλά χρόνια η τεράστια αυτή ομάδα έχει περάσει τα πάνδεινα και ο κόσμος της δεν έχει δομημένες παραστάσεις.
Σύρεται και φέρεται από παραμυθάδες, μέσα και έξω από το Σύλλογο, αποτελεί το πιο εύκολο θύμα τού κάθε επιτήδειου και το μεγάλο του πλεονέκτημα, η παθολογική αγάπη του για το Σύλλογο τείνει να μετατραπεί σε μπούμερανγκ, αφού σε αυτή την αγάπη πατούν πολλοί, για να διαστρεβλώνουν προς ίδιον όφελος την αλήθεια.
Έτσι αναγορεύτηκαν σε ειδήμονες οι «σαλταδόροι» του χώρου, έτσι εθελοτυφλούμε για τη σχέση των επαγγελματιών με τα εσώψυχά μας. Γι’ αυτό και «μας τη λένε» οι μουεζίνηδες των φορέων της τάχα μοναδικής αλήθειας στα ραδιόφωνα και στα φόρα, γι’ αυτό και δε θα καταφέρουμε να δούμε ποτέ κατάματα την ουσία του προβλήματος.
Εάν μια ομάδα έχει προβλήματα στις δομές της, τότε κανείς και τίποτε δεν μπορεί να τη μετατρέψει σε αληθινή ομάδα.
 Τα ίδια είχα ξαναπεί πριν από λίγα χρόνια, τα ίδια σας λέω από την πρώτη μέρα που επικοινωνούμε μέσω των «Αθλητικών Νέων», τα ίδια θα ισχύουν και μετά από το σήμερα.
Το ποδόσφαιρο βέβαια δε σταματά σε μια ήττα, σε έναν αποκλεισμό, σε μια επιτυχία. Είναι ένας κύκλος, γιατί έτσι είναι και η ζωή των ανθρώπων.
Απλώς τώρα, επιτακτικά πλέον, έχουμε την υποχρέωση -αφού εμείς αποφασίζουμε για το μέλλον της ομάδας και ταυτόχρονα και το δικό μας- να δούμε τα πράγματα με νηφαλιότητα και ευθύνη. Να πούμε «όχι» στα παραμύθια που μας ταΐζουν χρόνια τώρα διάφοροι και να αποδεχτούμε επιτέλους την αλήθεια του ποδοσφαίρου.
Τότε θα αντιληφθούμε γιατί ποντάρουμε σε «κουτσά» άλογα, γιατί δεν επιτρέπεται να πετάμε τα λεφτά μας σε επιλογές πολυτελείας και σπατάλης, γιατί δεν πιάνουν οι μεταγραφές, γιατί έχουμε ελλιπές ρόστερ με πολλαπλάσιο μπάτζετ, γιατί μια ηλίθια διακοπή ενός αγώνα μπορεί να κάνει ό,τι είναι να πάει στραβά να πάει ακόμη χειρότερα και τότε θα καταλάβουμε πως από τον παράδεισο η ομάδα μπορεί να βρεθεί στην κόλαση ενός αποκλεισμού, που θα της στερήσει τη μοναδική ευκαιρία που έχει, να πάρει φέτος έναν τίτλο.
Τότε θα επιμερίσουμε τις ευθύνες του καθένα χωρίς να πέφτουμε στη λούμπα τη μία να αποθεώνουμε και την άλλη να λυντσάρουμε άκριτα όποιον εμπλέκεται με την ομάδα ή να επιτρέπουμε στους ανεγκέφαλους να ιδεολογικοποιούν τη βλακεία.
Μέχρι τότε, έως ότου δηλαδή επικρατήσει η αλήθεια και η πραγματική λαϊκή βούληση, συνταχθείτε με την ομάδα και δώστε της τη δύναμη που θα χρειαστεί για να αποφύγει τις περιπέτειες και τις διαφαινόμενες νέες εκτροπές, αφού οι επιτήδειοι καιροφυλακτούν για να εκμεταλλευτούν εκ νέου, προς ίδιον όφελος, την αγωνιστική της αστάθεια.
Νίκες και μόνο νίκες χρειάζεται ο Άρης στα επόμενα παιχνίδια για να προχωρήσει και ανοικτά μάτια, αυτιά και παραγωγική σκέψη από τους οπαδούς του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου