Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για τα κατασχετήρια στους Δήμους

Τα κατασχετήρια φτάνουν σωρηδόν από τις αρχές του χρόνου στα δημαρχεία και θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη βιωσιμότητα των νέων «καλλικράτειων» δήμων, τη στιγμή που αυτοί, αντιμετωπίζουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, μετά και τη σημαντική μείωση της κρατικής επιχορήγησης προς τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.  Τέτοια κατασχετήρια, έφτασαν τις τελευταίες ημέρες σε δύο περιπτώσεις στο δήμο Θερμαϊκού, για οφειλές προς εργολάβους στην Επανομή. Ενώ σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ένα βήμα πριν από τις κατασχέσεις, βρίσκεται ο δήμος Θέρμης που παρέλαβε χρέη 2,1 εκατ. ευρώ για τη μελέτη οικιστικής επέκτασης της Μίκρας. Επίσης, κατασχετήρια έχουν ήδη σκάσει στους δήμους Παύλου Μελά και Κορδελιού - Ευόσμου.
Από αφορμή το γεγονός αυτό, ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης κατέθεσε στην ΚΕΔΚΕ πρόταση να ζητήσουν οι αιρετοί από το υπουργείο Εσωτερικών για τη νομοθετική ρύθμιση για την αναστολή των κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων των δήμων.
Οπως εξηγεί ο κ. Δανιηλίδης, στη βάση της νομοθετικής ρύθμισης για την αναστολή των πλειστηριασμών που αφορούν σε ανεξόφλητα χρέη για στεγαστικά δάνεια θα μπορούσε να υπάρξει μια αντίστοιχη που ν' αναστέλλει τις κατασχέσεις δημοτικής περιουσίας ώστε οι νέοι δήμαρχοι στους νεοσύστατους δήμους να έχουν ικανό χρόνο, προκειμένου να οργανώσουν τον τρόπο αποπληρωμής των χρεών που έχουν παραλάβει. Κατά τον ίδιο, μια τέτοια ρύθμιση είναι αναγκαίο να γίνει νομοθετική πράξη μέσα στο 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου