Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Οργή για το "γράψε-σβήσε" ονομάτων στην υπόθεση Siemens


Αισθήματα οργής και αγανάκτησης, αλλά και αποστροφής προς την πολιτική, δημιουργεί αυτό το τεράστιο «αλισβερίσι» που από χτες βρίσκεται σε εξέλιξη στα δύο μεγάλα κόμματα της χώρας, ιδιαίτερα στο ΠΑΣΟΚ, για τα ονόματα των «πράσινων» και «γαλάζιων» πρώην υπουργών που θα αναφέρονται στα πορίσματα της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση Siemens. Και αυτό το «γράψε-σβύσε» με την προσθαφαίρεση ονομάτων από την λίστα των άλλοτε κυβερνητικών στελεχών, που έβαλαν το δάχτυλο «στο μέλι» απολαμβάνοντας των «δώρων» της γερμανικής πολυεθνικής εταιρίας, αποκαλύπτει και το μέγεθος των ευθυνών για τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ της τελευταίας τουλάχιστον 20ετίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΠΑΣΟΚ παραπέμπει για περαιτέρω διερεύνηση υπουργούς του κόμματος και της ΝΔ, ενώ η ΝΔ από την πλευρά της επικαλείται την απόφαση του δικαστικού συμβουλίου περί παραγραφής τυχόν ποινικών ευθυνών πρώην υπουργών στην υπόθεση Βατοπεδίου και σύμφωνα με πληροφορίες, θα διατυπώνει ευθύνες και θα κατονομάζει πρόσωπα για πράξεις πριν από το 2007. Ωστόσο θα αναφέρει ότι με βάση το Σύνταγμα, η Βουλή δεν έχει αρμοδιότητα να ασκήσει δίωξη για παραγεγραμμένες υποθέσεις. 
Σε λίγη ώρα (με καθυστέρηση περίπου 2 ωρών) αναμένεται να ξεκινήσει η τελευταία συνεδρίαση της εξεταστικής, αφού σήμερα Πέμπτη είναι η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης του πορίσματος, ενώ από το πρωί βρίσκονταν σε εξέλιξη σύσκεψη στο ΠΑΣΟΚ με αντικείμενο το πόρισμα για τη υπόθεση Siemens.

Τα μικρά κόμματα
Το ΚΚΕ θα καταθέσει δικό του πόρισμα, ενώ ο ΛΑ.Ο.Σ. θα καταθέσει πόρισμα στο οποίο – σύμφωνα με πληροφορίες – θα αναφέρει τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τους Τάσο Μαντέλη και Άκη Τσοχατζόπουλο από το ΠΑΣΟΚ, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο να εντάξει και την πρώην υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και τον αδελφό της Κυριάκο Μητσοτάκη. 
Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει κείμενο με το οποίο θα αιτιολογεί γιατί καταψηφίζει το απο κοινού συνταχθέν κείμενο ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και θα διατυπώνει τα δικά του συμπεράσματα. 
Τέλος, χωριστή πρόταση θα καταθέσει ο βουλευτής της ΝΔ, Πάνος Καμμένος, ζητώντας την παραπομπή σε προανακριτική -σύμφωνα με πληροφορίες- του Κώστα Σημίτη και του Τάσου Μαντέλη, ως αποδέκτες προϊόντων εγκλήματος.

Βούγιας: «Εφαρμόζονται λάθος οι νόμοι» 
«Το θέμα στην Ελλάδα δεν είναι ότι δεν υπάρχουν νόμοι, αλλά ότι δεν εφαρμόζονται ή εφαρμόζονται με λάθος τρόπο», δήλωσε στην Τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Υποδομών, Σπύρος Βούγιας. 
Αναφερόμενος στην υπόθεση Siemens ο κ. Βούγιας υποστήριξε ότι έπρεπε να επιμείνουμε και να πιέσουμε τη Γερμανία να δώσει στη δημοσιότητα συγκεκριμένα στοιχεία και ονόματα για το ποιος πήρε μίζες. 
«Η χειρότερη τιμωρία για τον πολιτικό είναι η δημόσια διαπόμπευση», πρόσθεσε ο κ. Βούγιας και κατέληξε λέγοντας ότι θα πρέπει να επιμείνουμε στην κάθαρση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου