Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Υποδέχθηκαν με φίμωτρο τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας


Με φίμωτρο στο στόμα και κραδαίνοντας λευκά πρωτοσέλιδα εφημερίδων υποδέχθηκαν τον Ούγγρο πρωθυπουργό οι ευρωβουλευτές σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον επίμαχο νόμο για τον Τύπο. Την ώρα που ο Βίκτορ Ορμπαν άρχιζε να παρουσιάζει τις προτεραιότητες της ουγγρικής προεδρίας της Ε.Ε., οι ευρωβουλευτές της ομάδας των Πρασίνων ύψωναν τα πρωτοσέλιδα, μεγέθους σελίδας Α3, όλων των ουγγρικών εφημερίδων, με την αναφορά «λογοκριμένο» πάνω τους.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας δήλωσε έτοιμος να απαντήσει στις επικρίσεις επαναλαμβάνοντας την δέσμευσή του να τροποποιήσει τον εν λόγω νόμο για τα μέσα ενημέρωσης, αν αυτό κριθεί αναγκαίο. «Μην ανακατεύετε τις επικρίσεις για την ουγγρική εσωτερική πολιτική με την εξάμηνη ουγγρική προεδρία της ΕΕ», τόνισε ενώπιον του ευρωκοινοβουλίου που συνεδριάζει στο Στρασβούργο κατά την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της ουγγρικής προεδρίας της Ε.Ε. (η Ουγγαρία ανέλαβε την προεδρία από την 1η Ιανουαρίου). «Αν θέτετε και τα δυο μαζί, τότε είμαι έτοιμος να δώσω μάχη. Αλλά πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι αυτό δεν θα συνιστά μόνο πλήγμα για την Ουγγαρία αλλά για την ΕΕ στο σύνολό της», συμπλήρωσε απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές, σημειώνοντας πάντως πως «αν οι αντιρρήσεις καθοριστούν και διαπιστωθούν (από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή), τότε θα είμαστε πολύ ευτυχείς να τροποποιήσουμε το νόμο». «Αν θέλετε να δώσετε μάχη υπέρ της ελευθερίας στην Ευρώπη, μπορείτε πάντα να υπολογίζετε στην ουγγρική προεδρία», υποστήριξε.
Ο επίμαχος νόμος έχει προκαλέσει τις επικρίσεις βουλευτών από όλα τα κόμματα της Ευρωβουλής, οι οποίοι κάνουν λόγο για λογοκρισία.
Ο επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών Μάρτιν Σουλτς ζήτησε την απόσυρσή του, ενώ ο Γκι Φέρχοφσταντ (επικεφαλής των Φιλελευθέρων) εξέφρασε χθες την ικανοποίησή του για την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι θα στείλει έως τα τέλη της εβδομάδας επιστολή στην οποία θα ζητεί διευκρινίσεις από την ουγγρική κυβέρνηση για το νομοσχέδιο αυτό. «Όταν τέτοιου είδους απειλές βαρύνουν τις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ, όπως η ελευθερία του Τύπου, δεν πρέπει να χάνουμε χρόνο», υπογράμμισε ο Βέρχοφσταντ.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ανακοίνωσε την Τρίτη την αποστολή μιας "πρώτης επιστολής στην ουγγρική κυβέρνηση, στην οποία οι ουγγρικές αρχές θα πρέπει να απαντήσουν". Όπως διευκρινισε εκπρόσωπος της Επιτροπής, είναι μια επιστολή για παροχή διευκρινίσεων και όχι μια επιστολή-κλήτευση που θα σήμαινε την αρχή μιας διαδικασίας παράβασης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου