Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Τέσσερις νεκροί και δεκάδες τραυματίες στην Αλβανία μετά από διαδηλώσεις

Βίντεο με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον υπ.Οικονομικών σε υπόθεση διαφθοράς, βγάζει στο δρόμο τους πολίτες
Τεταμένη, είναι η κατάσταση στην Αλβανία, όπου ανήλθε στους τέσσερις ο αριθμός των νεκρών από τις συμπλοκές που σημειώθηκαν χθες ανάμεσα σε υποστηρικτές του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος με την αστυνομία, σε διαδήλωση στα Τίρανα. Δύο ακόμη άτομα νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες. Αίτημα των διαδηλωτών ήταν η παραίτηση της κυβέρνησης, την οποία κατηγορούν για διαφθορά, μετά και τη δημοσιοποίηση βίντεο με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον υπουργό Οικονομικών να πρωταγωνιστούν σε οικονομικό σκάνδαλο.

Τα επεισόδια άρχισαν όταν ομάδα διαδηλωτών άρχισε να πετάει πέτρες και μολότοφ κατά των αστυνομικών, που απάντησαν με χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών.
Τόσο ο πρόεδρος της χώρας όσο και ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού κόμματος απηύθυναν έκκληση για ηρεμία.
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα εξέφρασε τη λύπη του για τα θύματα της διαδήλωσης, ενώ καταφέρθηκε κατά του ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος Έντι Ράμα. Συγκεκριμένα, τον κατηγόρησε για τα επεισόδια, δηλώνοντας ότι «όλο αυτό ήταν μια χυδαία ηθική πράξη του Ράμα». Υποστήριξε μάλιστα ότι ο Ράμα χρησιμοποίησε εγκληματικά στοιχεία και λαθρέμπορους (200 με 300 άτομα).
Παράλληλα ο Σαλί Μπερίσα δήλωσε ότι η χώρα δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Τυνησίας τονίζοντας πως κανείς δεν μπορεί καταλάβει την εξουσία δια της βίας. Φόβοι για ξέσπασμα συγκρούσεων και σήμερα καθώς έχουν προγραμματιστεί νέες διαδηλώσεις.
Κατά τη χθεσινή διαδήλωση, η οποία οργανώθηκε από την αντιπολίτευση, περισσότεροι από 20 χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους και ζήτησαν την παραίτηση του πρωθυπουργού κατηγορώντας τον για διαφθορά.
Έκκληση για ηρεμία απηύθυναν ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Μπαμίρ Τόπι και ο δήμαρχος Τιράνων και αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Έντι Ράμα, που επεσήμανε ότι “οι εκλογές και όχι η βία είναι η λύση για αλλαγή διακυβέρνησης στη χώρα”. Για περισσότερους από 50 τραυματίες κάνουν λόγο τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Η πληροφορία για το θάνατο των διαδηλωτών μεταδόθηκε, αρχικά, από το τοπικό κανάλι News 24, που επικαλέστηκε αξιωματούχους του Στρατιωτικού Νοσοκομείου στα Τίρανα.
"Τα σημάδια δείχνουν ότι πυροβολήθηκαν από κοντινή απόσταση με όπλο μικρού διαμετρήματος. Ήταν νεκροί όταν τους έφεραν εδώ", δήλωσε στο κανάλι ο Sami Koceku, χειρούργος του Στρατιωτικού Νοσοκομείου των Τιράνων. Ομάδα διαδηλωτών πέταξε πέτρες κατά των αστυνομικών, που βρίσκονταν έξω από το κυβερνητικό μέγαρο ενώ ορισμένοι έβαλαν φωτιά σε οχήματα.
Βίντεο για διαφθορά ανάβει τα αίματα
Η αντιπολίτευση της Αλβανίας έχει εντείνει τις εκκλήσεις για προκήρυξη πρόωρων εκλογών, κατηγορώντας την κυβέρνηση Μπερίσα για διαφθορά.
Αφορμή γι' αυτή την εξέλιξη υπήρξε η δημοσιοποίηση βίντεο, που προκάλεσε πολιτικό σκάνδαλο. Σε αυτό εμφανίζεται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ιλίρ Μέτα να ζητά από τον τότε υπουργό Οικονομίας, Ντρίταν Πρίφτι, να ακυρώσει δύο διαγωνισμούς για συμβόλαια εκμετάλλευσης ενός υδροηλεκτρικού σταθμού, ώστε να ευνοηθεί μια άλλη εταιρία.
Ο κ. Μέτα παραιτήθηκε έπειτα από τη δημοσιοποίηση του βίντεο. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αλβανίας είχε ζητήσει επανάληψη των βουλευτικών εκλογών, μετά τις κάλπες του Ιουνίου του 2009, στις οποίες το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα επικράτησε με πολύ μικρή διαφορά, και απείχε από τις συνεδριάσεις της βουλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου