Κοκκίνησε ο Θερμαϊκός! Όχι από ντροπή για τα όσα συμβαίνουν γύρω μας, αλλά εξαιτίας του φαινομένου της «ερυθράς παλίρροιας», το οποίο έχει καταγραφεί ήδη από την εποχή των Φαραώ της Αιγύπτου.
Η «ερυθρά παλίρροια», εμφανίζεται σε ποτάμια και κλειστούς όρμους, ενώ δεν είναι η πρώτη φορά που τη συναντούν οι Θεσσαλονικείς περπατώντας κατά μήκος της παραλίας δίπλα στον Θερμαϊκό.
«Πρόκειται για φυσικό φαινόμενο που προκύπτει από τη ραγδαία ανάπτυξη μονοκύτταρων φωτοσυνθετικών οργανισμών που κατατάσσονται στο φυτοπλαγκτόν», όπως εκτιμούν οι βιολόγοι. Εμφανίζεται μάλιστα τη θερινή και τη φθινοπωρινή περίοδο.
Η «ερυθρά παλίρροια» εμφανίζεται όλο και συχνότερα τα τελευταία χρόνια στον Θερμαϊκό κόλπο, με ανθρωπογενή αίτια, κυρίως δηλαδή τα αστικά λύματα και τα λιπάσματα που καταλήγουν ακόμη και επεξεργασμένα στη θάλασσα. Ευνοείται από τις μετεωρολογικές συνθήκες, όπως ζέστη και ηλιοφάνεια. Οταν αποσυντίθεται το πλαγκτόν καταναλώνει οξυγόνο και δημιουργεί ασφυκτικά φαινόμενα στον κόλπο. Δυστυχώς, δεν μπορεί να εξαφανιστεί με τα καραβάκια της καθαριότητας. Πρέπει να κάνει τον «κύκλο» του για περίπου δύο με τρεις εβδομάδες. Στο μεταξύ, απειλεί μυδοκαλλιέργειες και ψάρια.
Η ανάπτυξη αυτών των μονοκύτταρων φωτοσυνθετικών οργανισμών ευνοείται από το φως, τα θρεπτικά άλατα, τις υψηλές θερμοκρασίες αλλά και τη διοχέτευση λιπασμάτων και υγρών αποβλήτων στον θαλάσσιο χώρο.
Η διεθνής πρακτική που ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η μόνιμη παρακολούθηση των θαλάσσιων συστημάτων. Πάντως, σύμφωνα με την άποψη του καθηγητή του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ Κωνσταντίνου Φυτιάνου, «το φαινόμενο είναι συνηθισμένο για την περιοχή του Θερμαϊκού και συνήθως διαρκεί 3-4 εβδομάδες».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου