Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Αυξάνονται τα λουκέτα στην περιοχή - Να ενισχύσουμε την τοπική αγορά


Σφίγγεται η ψυχή σου, βλέποντας τα καταστήματα της περιοχής μας να κλείνουν  το ένα μετά το άλλο. Και νέοι άνθρωποι, επιχειρηματίες με όρεξη και ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο για τους ίδιους και τα παιδιά τους, να βρίσκονται ξαφνικά ξεκρέμαστοι, φορτωμένοι υποχρεώσεις.

Προχτές ακόμη, παραμονή της Πρωτομαγιάς, έβαλαν λουκέτο δύο πολύ καλά μαγαζιά με έτοιμα ενδύματα, στην κεντρική οδό Δημοκρατίας, στην αγορά της Νέας Μηχανιώνας. Και οι ιδιοκτήτες τους,  δύο σχετικά νέα σε ηλικία παιδιά, με οικογένειες και παιδιά να μεγαλώσουν, αναγκάστηκαν να τα παρατήσουν καθώς είδαν ότι δεν μπορούσαν πλέον να τα βγάλουν πέρα. «Το ρούχο στην Ελλάδα έχει πεθάνει πλέον. Σε εποχή κρίσης, ποιος ενδιαφέρεται για καινούρια ενδύματα; Ο καθένας βολεύεται όπως μπορεί με αυτά που έχει», μας είπε ο ένας από τους δύο λίγο πριν σφαλίσει για τελευταία φορά την πόρτα του μαγαζιού του.
Με θλίψη όμως, διαπιστώσαμε μόλις σήμερα ότι εδώ και λίγο καιρό έβαλε λουκέτο και ο «Άτλας», το μοναδικό στεγνοκαθαριστήριο της Νέας Μηχανιώνας. Καθώς είχαμε γίνει πελάτες του πρόσφατα, βλέπαμε τις προσπάθειες που κατέβαλε ο ιδιοκτήτης του, ένας ευγενικός και πάντα γλυκομίλητος άντρας, να κρατήσει με νύχια και με δόντια την επιχείρηση. Μέχρι και προσφορές είχε καθιερώσει και εάν του πήγαινες τρία κοστούμια, το ένα το καθάριζε δωρεάν. Δεν μπόρεσε όμως κι αυτός να αντέξει.  Τον έφαγε κι αυτόν η οικονομική κρίση αλλά και η μανία κάποιων να δίνουν ρούχα όχι στην πόλη τους, αλλά μακριά, στα πολυκαταστήματα ή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση μία πινακίδα που είναι κρεμασμένη έξω από το πρώην στεγνοκαθαριστήριο «Άτλας», με ευχαριστίες του ιδιοκτήτη του «προς όλους όσους με εμπιστεύθηκαν και με συμπαραστάθηκαν». Και ο άνθρωπος, εκτός από την ευγένειά του διακρίνονταν και για το άψογο καθάρισμα που έκανε.
Λογικό συμπέρασμα μετά από όλα αυτά; Ότι σε αυτή τη δύσκολη εποχή της κρίσης και της απαξίωσης των πάντων, αυτό που έχει απομείνει, είναι η κοινωνική αλληλεγγύη. Αλληλεγγύη προς τους συγγενείς, τους γείτονες, τους φίλους, όσους την έχουν ανάγκη. Γιαυτό και στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να ενισχύουμε πάντα την τοπική αγορά της περιοχής μας, για να μπορέσουν τα μαγαζιά να αντέξουν. Είναι υποχρέωσή μας νομίζουμε.  Θεωρούμε δε ότι η διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού, θα πρέπει να αναλάβει σχετική εκστρατεία ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης στο ζήτημα αυτό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου