Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Απειλούνται με κλείσιμο 20 προνοιακά ιδρύματα στην Κεντρική Μακεδονία


Σε απελπιστική κατάσταση βρίσκονται τα 20 προνοιακά ιδρύματα (ΝΠΙΔ) της Κεντρικής Μακεδονίας και απειλούνται με κλείσιμο, καθώς περικόπηκε δραματικά η κρατική χρηματοδότηση που κάλυπτε περίπου το 50% των λειτουργικών τους δαπανών. Το υπόλοιπο καλυπτόταν από τους γονείς, από χορηγίες και δωρεές.

Ανάμεσα σε αυτά τα ιδρύματα είναι το ορφανοτροφείο «Μέλισσα», το «Άσυλο του Παιδιού», η «Ελπίδα» για παιδιά με αυτισμό, καθώς και άλλα που φιλοξενούν άτομα με κινητικά προβλήματα. Στα 20 ιδρύματα φιλοξενούνται συνολικά περισσότερα από 1.000 παιδιά τα οποία κινδυνεύουν να μείνουν «άστεγα», χωρίς ειδική φροντίδα.
Η περικοπή της χρηματοδότησης ξεκίνησε από το 2010, καθώς η τότε Νομαρχία Θεσσαλονίκης έλαβε 4,1 εκατ. ευρώ αντί 4,5 εκατ. ευρώ, για τα 14 ιδρύματα του νομού. Φέτος η χρηματοδότηση περικόπηκε κατά 60-70%, αφού για το πρώτο τρίμηνο του 2011 η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έλαβε μόλις 437.000 ευρώ για την κάλυψη των αναγκών των 20 ιδρυμάτων. Συνολικά εκτιμάται ότι η χρηματοδότηση για το 2011 δε θα ξεπεράσει το 1,7 εκατ. ευρώ.
Οι περίπου 250 εργαζόμενοι που απασχολούνται στα ιδρύματα, στην πλειοψηφία τους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, είναι απλήρωτοι εδώ και 6 μήνες.
Προχτές, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης έστειλε επιστολή στον υπουργό Υγείας με την οποία ζητά την άμεση καταβολή της κρατικής επιχορήγησης.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση»
Για τη δεινή κατάσταση στα προνοιακά ιδρύματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» σημειώνει σε ανακοίνωσή της: «Η Πρόνοια στην Κεντρική Μακεδονία με συνειδητή κυβερνητική πολιτική επιλογή, τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ, οδηγείται εδώ και χρόνια στην υποβάθμιση και στη συρρίκνωση της λειτουργίας της, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τεράστια προβλήματα όχι μόνο για τους εργαζόμενους σε αυτά, αλλά και στις παρεχόμενες προνοιακές υπηρεσίες στα άτομα με αναπηρία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου