Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Βουλγαρία: Οικονομική κρίση κι εκεί


Η οικονομική κρίση μαστίζει και τη γειτονική μας Βουλγαρία. Και όπως δείχνουν τα στοιχεία έρευνας για τις επιπτώσεις της κρίσης στα βουλγαρικά νοικοκυριά, η έξοδος από την κρίση θα είναι δύσκολη και θα διαρκέσει πολύ. Η έρευνα διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο «Ανοιχτή κοινωνία» και την Παγκόσμια Τράπεζα.
Τον Μάρτιο του 2011 το 23% των βουλγαρικών νοικοκυριών δηλώνουν ότι πλήγηκαν από κρίση, ενώ το επίπεδο φτώχειας στη Βουλγαρία παραμένει αμετάβλητο και εξαιρετικά υψηλό για την ΕΕ, ξεπερνώντας το 21%. 
Τα δύο τρίτα των βουλγαρικών νοικοκυριών δηλώνουν ότι δύσκολα τα βγάζουν πέρα, και το 5% πνίγεται στα χρέη. Λόγω της έλλειψης χρημάτων οι άνθρωποι περιορίζουν τα έξοδά τους για ηλεκτρικό, νερό και θέρμανση, καθώς και για ρούχα και υποδήματα. 
Στους Βουλγάρους με τα χαμηλότερα εισοδήματα παρακολουθούνται και πιο ριζικά μέτρα όπως ο περιορισμός της κατανάλωσης βασικών ειδών διατροφής. Ένα στα πέντε νοικοκυριά στερείται των απαραίτητων φαρμάκων και ιατρικών εξετάσεων. 
«Η οικονομική κρίση θα εξακολουθήσει να έχει πιο μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για τα νοικοκυριά απ’ ό, τι για το σύνολο της οικονομίας», σχολιάζει ο Γκεόργκι Στόιτσεφ. «Υπάρχει και μια άλλη ιδιαιτερότητα. Ενώ ένα μέρος των συνεπειών της κρίσης στην οικονομία μπορούν να είναι θετικές σε μακροπρόθεσμο επίπεδο - για παράδειγμα η οικονομική κρίση οδηγεί στην αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας- για τα νοικοκυριά η κρίση δημιουργεί κυρίως μακροπρόθεσμους κινδύνους. Έτσι, τα παιδιά που σήμερα έχουν εγκαταλείψει το εκπαιδευτικό σύστημα λόγω της κρίσης ή οι άνθρωποι που σήμερα δεν έχουν λάβει κατάλληλη θεραπεία γιατί δεν μπορούν να την πληρώσουν, μπορούν να βρεθούν σε πολύ δύσκολη κατάσταση.» 
Παρά το γεγονός ότι η πτώση των μέσων εισοδημάτων ήδη σταμάτησε, η κρίση οδήγησε στην ενίσχυση της κοινωνικής ανισότητας, δείχνουν τα στοιχεία της δημοσκόπησης. Το μερίδιο των Βουλγάρων που αναγκαστικά δουλεύουν λιγότερο επίσης έχει μειωθεί στους περισσότερους κλάδους, με εξαίρεση τις κατασκευές, το λιανεμπόριο και τις επισκευές αυτοκινήτων. 
Η αγορά εργασίας όμως παραμένει ασταθής. Η παρατήρηση αυτή επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των ανθρώπων που δηλώνουν ότι έχουν βρει εργασία το τελευταίο δωδεκάμηνο είναι λιγότερος από τον αριθμό εκείνων που δηλώνουν ότι έχασαν τη δουλειά τους. Σύμφωνα με τους αναλυτές αυτό σημαίνει ότι ακόμη δεν υπάρχουν σοβαρές προϋποθέσεις για μείωση της ανεργίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου