Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Σάλος και αναταράξεις από τις δηλώσεις Στρος Καν για "υπόγειες διαδρομές"


Σάλο στην κοινή γνώμη και πολιτικές αναταράξεις, προκαλεί απόσπασμα συνέντευξης του Ντομινίκ Στρος Καν σε γαλλικό κανάλι που προβλήθηκε την Τρίτη στην εκπομπή του Λάκη Λαζόπουλου.

Στο επίμαχο απόσπασμα, το οποίο σημειωτέον δεν μεταδόθηκε στο πρόσφατο ντοκιμαντέρ του γαλλικού «canal +», ο επικεφαλής του ΔΝΤ εμφανίζεται να δηλώνει ότι «δουλέψαμε επί μήνες πριν (την προσφυγή) με τις ελληνικές αρχές και το κάναμε υπόγεια». Υποστηρίζει ακόμη ότι «οι ελληνικές αρχές επιθυμούσαν την παρέμβαση του ΔΝΤ, αν και ο Παπανδρέου για πολιτικούς λόγους δεν το έλεγε στο λαό».
Γ. Πεταλωτής: Διαστρέβλωση της αλήθειας
 «Συστηματική παραπληροφόρηση και διαστρέβλωση της αλήθειας» χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τον τρόπο που η ΝΔ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης έσπευσαν να επικρίνουν τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.
Ο κ. Πεταλωτής μίλησε για «ανακάλυψη μιας δήθεν μεγάλης είδησης», επισημαίνοντας ότι όλα έγιναν δημόσια και στο φως. Συγκεκριμένα, επικαλέστηκε δηλώσεις του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες 11/12/2009 και στις 11/2/2010, στις οποίες ο κ. Παπανδρέου είχε αναφέρει ότι «έχω επαφές με τον Στρος Καν για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση στην χώρα και η κυβέρνηση έχει ζητήσει τη συνεργασία του ΔΝΤ», καθώς και ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών στις 13/1/2010, η οποία αναφερόταν στις συζητήσεις που είχε το οικονομικό επιτελείο με αντιπροσωπεία του ΔΝΤ, στην Αθήνα για την παροχή και συνδρομή τεχνικής βοήθειας, σε θέματα φορολογίας και εφαρμογής του προϋπολογισμού.
Όπως ανέφερε, ο Πρωθυπουργός «όφειλε λόγω εθνικού καθήκοντος να διερευνήσει όλες τις πιθανές λύσεις ώστε να μπορέσει η χώρα να δανειστεί» και ως εκ τούτου δεν χρειάζεται, όπως είπε, «να ανακαλύπτουμε σήμερα ότι είχαμε συζητήσεις με το ΔΝΤ».
 Συνεχίζοντας καταφέρθηκε με δριμύτητα κατά της ΝΔ, χρεώνοντάς της κριτική «υποκρισίας» για «υπόγειες διαδρομές της κυβέρνησης». «Θα μας πουν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έβαλε την Πορτογαλία και την Ιρλανδία στο μηχανισμό» σημείωσε και συμπλήρωσε: «Το μνημόνιο το έφερε η ΝΔ» και την κατηγόρησε ότι με "γκεμπελικό τρόπο απέκρυπτε τι γινόταν στη χώρα».
Από την πλευρά του, με δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM o υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Μ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι ο κ. Στρος Καν «δεν είναι παρθένα», αλλά ως έμπειρος, όπως είπε πολιτικός, επιχειρεί να βγάλει το πρόβλημα της Ελλάδας από πάνω του επειδή θα είναι υποψήφιος πρόεδρος της Γαλλίας.

ΝΔ: Πολιτικός κόλαφος για τον Πρωθυπουργό
Είχε προηγηθεί σκληρή επίθεση της ΝΔ στην κυβέρνηση, διά του εκπροσώπου της Γ. Μιχελάκη, ο οποίος χαρακτήρισε «πολιτικό κόλαφο» για την αξιοπιστία του Πρωθυπουργού τις εν λόγω δηλώσεις, αφού, όπως είπε, αποκαλύπτουν ότι, μαζί με τον κ. Παπανδρέου, δούλεψαν για πολλούς μήνες, ότι το έκαναν υπόγεια και ότι είχαν συστηματική επικοινωνία για το θέμα αυτό.
Κατηγόρησε επίσης τον Πρωθυπουργό ότι επιχείρησε να κρύψει από το λαό τις μεθοδεύσεις του για την υπαγωγή της χώρας στο ΔΝΤ και κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει άμεσα «χωρίς υπεκφυγές».
«Την ώρα που ο κ. Παπανδρέου έλεγε ότι «λεφτά υπάρχουν» και ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να προσφύγουμε στο ΔΝΤ», μυστικά και υπόγεια, σχεδίαζαν το ακριβώς αντίθετο, εξαπατώντας το λαό. Το ζήτημα, πλέον, δεν είναι η χαμένη αξιοπιστία του κ. Παπανδρέου. Το ερώτημα είναι τι κρύβεται πίσω από την απόφαση εκείνη; Ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει», κατέληξε.

KKE: ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έλεγαν και λένε ψέματα
«Δεν περιμέναμε τις δηλώσεις του Στρος Καν για να μάθουμε πόσο μεγάλα ψέματα έλεγαν και λένε στο λαό το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Κόμμα, υπενθυμίζοντας ότι πριν τις εκλογές το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει το λαό «για τη θύελλα που θα εξαπέλυαν εναντίον του, είτε βρισκόταν στην κυβέρνηση ο ένας, είτε ο άλλος».

ΛΑΟΣ: Πολιτική δολιότητα από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ
«Η αναγκαστική καταφυγή στην τρόικα ήταν προϊόν της αποτυχημένης οικονομικής πολιτικής της ΝΔ και της πολιτικής δολιότητας της κυβέρνησης που προέκυψε μετά τις εκλογές του 2009», σχολίασε εκ μέρους του ΛΑΟΣ ο Κ. Αϊβαλιώτης.

ΣΥΝ: Οι μάσκες έπεσαν
«Τώρα που οι μάσκες έπεσαν και επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά πως ο κ. Παπανδρέου γνώριζε την πραγματική κατάσταση της οικονομίας, απέκρυπτε τα σχέδιά του, ενώ έκανε τα πάντα για να βρεθούμε στη αγκαλιά του ΔΝΤ, ας υπάρξει ειλικρινής για έστω μια φορά», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ, Π. Σκουρλέτης, καλώντας τον Πρωθυπουργό να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στον ελληνικό λαό ζητώντας του την έγκριση για τα νέα μέτρα, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τις ιδιωτικοποιήσεις των 50 δισ.

Δημοκρατική Συμμαχία: Πολιτικός τυχοδιωκτισμός
Για πολιτικό τυχοδιωκτισμό και απουσία πολιτικού θάρρους, που όπως είπε, εξακολουθούν να χαρακτηρίζουν και σήμερα το πολιτικό σύστημα οδήγώντας τους Έλληνες στη φτώχεια και την ανεργία, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του κινήματος «Δημοκρατική Συμμαχία» Γ. Οικονόμου.
«Μετά την εκλογή του ως πρωθυπουργός ο κ. Γιώργος Παπανδρέου προτίμησε αντί για τις δύσκολες αποφάσεις, τις «υπόγειες» συνεννοήσεις με τον κ. Στρος Καν. Το έκανε προκειμένου να αναιρέσει το «λεφτά υπάρχουν», αλλά και όλα όσα έλεγε και έπραττε το κόμμα του τα τελευταία 30 χρόνια», σχολίασε με αφορμή τις δηλώσεις του Ντομινίκ Στρος Καν.
Κριτική από τη Δημοκρατική Αριστερά
«Για τη ΔΗΜΑΡ το πραγματικά μεγάλο πρόβλημα είναι ότι εκείνες τις ώρες που ο Πρωθυπουργός και ο Υπ. Οικονομικών μιλούσαν για γεμάτο πιστόλι πάνω στο τραπέζι, ενώ προωθούσαν την προσφυγή στο ΔΝΤ, οι ξένοι δανειστές μας κατέβαλαν συντονισμένες προσπάθειες και πέτυχαν να ξεφορτώσουν από πάνω τους ελληνικά ομόλογα», σημείωσε εκ μέρους της Δημοκρατικής Αριστεράς ο Δ. Χατζησωκράτης.
Υπενθύμισε παράλληλα ότι από τον Οκτώβριο 2009 ως την 1η Μαΐου 2010 οι ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία «φορτώθηκαν» 70 δισ. από ξένες τράπεζες και άλλα θεσμικά ή επιθετικά funds.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου