Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Ογκώδη τα συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα για την εργατική Πρωτομαγιά


Τιμή στην εργατική Πρωτομαγιά από δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους σε μεγάλα συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα, βροντοφωνάζοντας κατά της αδιέξοδης πολιτικής του Μνημονίου, η οποία όχι μόνο καταβαραθρώνει τις κατακτήσεις των εργαζομένων αλλά και δεν οδηγεί πουθενά. Με τρεις συγκεντρώσεις και πορείες, στο κέντρο της πόλης, οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης τίμησαν τους αγώνες της εργατικής τάξης.
Όλοι οι ομιλητές τόνισαν ότι η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους της χώρας μας σε μεγάλη δοκιμασία και με σοβαρά προβλήματα, αναφέρθηκαν στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, στις ανατροπές βασικών κοινωνικών δικαιωμάτων, στην ανεργία, στις περικοπές αποδοχών και συντάξεων και ζήτησαν απεμπλοκή της χώρας από τις δεσμεύσεις του "μνημονίου".
Από την πλατεία Αριστοτέλους, όπου πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου και της ΕΔΟΘ-ΑΔΕΔΥ, οι κεντρικοί ομιλητές, οι πρόεδροι του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ εξέφρασαν την αντίθεση τους «σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές, μέτρα και τα δεσμά που επιβάλλουν οι αγορές, η Ε.Ε. και το ΔΝΤ» τα οποία, όπως ανέφεραν, «εξαθλιώνουν τους εργαζόμενους και διευρύνουν την ύφεση και την κρίση».
Συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου, στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς, και πορεία πραγματοποίησε και το ΠΑΜΕ, με κεντρικό ομιλητή το μέλος της Ε.Γ. του ΠΑΜΕ Σωτήρη Ζαριανόπουλο και εκπροσώπους εργατικών σωματείων.
Ξεχωριστή συγκέντρωση στην Καμάρα και πορεία πραγματοποίησαν δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και σωματεία του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, η οποία κατέληξε στο Λευκό Πύργο.
Στην Αθήνα
Με χωριστές συγκεντρώσεις γιορτάστηκε και φέτος η Εργατική Πρωτομαγιά και στην Αθήνα. Κεντρικό αίτημα ήταν η απεμπλοκή από τη «μνημονιακή πολιτική», ενώ κυριάρχησαν τα αντικυβερνητικά συνθήματα.
 Σε δηλώσεις τους κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κλαυθμώνος, οι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης έκαναν λόγο για αδιέξοδη πολιτική που οδηγεί στην περιστολή των κοινωνικών δικαιωμάτων και στην απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων.
Ειδικότερα ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τους εργαζόμενους να ξεπεράσουν τις χωριστές συγκεντρώσεις και τις συνδικαλιστικές ηγεσίες και να ακολουθήσουν το παράδειγμα των κατοίκων της Κερατέας.
 Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος και ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΕ Στάθης Ανέστης υπογράμμισαν την ανάγκη για ενότητα του εργατικού κινήματος και έντασης των αγώνων.
 Νωρίτερα στις 10 είχε πραγματοποιηθεί στο Σύνταγμα το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, στο οποίο συμμετείχε και η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. «Ανατροπή των συσχετισμών από τα κάτω, συμπαράταξη με το ΚΚΕ, λαϊκή οργάνωση και πρωτοβουλία, αυτός είναι ο δρόμος που έχει φως» δήλωσε η κ. Παπαρήγα.
Οι ομιλητές έκαναν λόγο για την ανάγκη συντονισμού των σωματείων «ώστε να προστατευθούν τα συμφέροντα της λαϊκής εργατικής οικογένειας» και κατηγόρησαν τόσο την κυβέρνηση όσο και τον «κρατικό συνδικαλισμό».
Χωριστή συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος και πορεία προς τη Βουλή, πραγματοποίησαν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μεμονωμένα σωματεία και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου