Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Σφίγγουμε κι άλλο το ζωνάρι: Πρόσθετα μέτρα 26 δις μέχρι το 2015


Κρίσιμη εβδομάδα για την οικονομία, καθώς η κυβέρνηση αποστέλλει στις Βρυξέλλες το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2010-2014 που περιλαμβάνει πρόσθετα μέτρα, συνολικού ύψους 13 δισ. ευρώ, για τη διετία 2011-2012 και άλλα 13 δισ. μέχρι και το 2015, με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ μέχρι και το 2013.

Παράλληλα, πρόκειται να ανακοινωθούν το πακέτο των μέτρων κατά της φοροδιαφυγής, η περιστολή των δαπανών και το σχέδιο για την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων. Με τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής το οικονομικό επιτελείο προσδοκά να εισπράξει τουλάχιστον 3,5 δισ. ευρώ. 
Σύμφωνα με πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, μεταξύ των μέτρων περιλαμβάνεται το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών φορολογουμένων και ταυτόχρονα ο έλεγχος του «πόθεν έσχες» για όλους. 
Ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό προανήγγειλε την επανεξέταση των φοροαπαλλαγών από μηδενική βάση, σημειώνοντας ότι υπάρχουν κάποια εισοδήματα μεγάλα, τα οποία ευνοούνται από την παρουσία αυτών των φοροαπαλλαγών. 
Επίσης αναμένεται η άφιξη του κλιμακίου των τεχνοκρατών της τρόϊκας για τους καθιερωμένους ελέγχους προκειμένου να εκταμιευτεί η επόμενη δόση του δανείου των 110 δισ. ευρώ.
Ο Φ. Σαχινίδης, σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», δηλώνει πως η αναδιάρθρωση θα έφερνε αναγκαστικά μια μεγάλη περίοδο σκληρής λιτότητας, και τονίζει το ενδεχόμενο «κούρεμα», «θα οδηγήσει στα τάρταρα ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες». 
Σφάλμα θεωρεί τη συζήτηση για την αναδιάρθρωση ο Ευ. Βενιζέλος, με συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», σημειώνοντας ότι «πρέπει επειγόντως να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος φημών και συζητήσεων που ανεβάζουν τα επιτόκια και τα ασφάλιστρα κινδύνου, μειώνουν συνεχώς την αξία των ελληνικών ομολόγων, οδηγούν σε αναπαραγωγή των ίδιων φημών και συζητήσεων». 
Ο Μ. Χρυσοχοΐδης μιλώντας στο "Έθνος της Κυριακής", σημειώνει ότι η αναδιάρθρωση του χρέους θα ήταν αρνητική και για την ευρωζώνη, αλλά και για την ελληνική οικονομία. 
Ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ο Φιλελεύθερος", εκφράζει τη βεβαιότητα του ότι "η Ελλάδα δεν πρόκειται ούτε να χρεοκοπήσει ούτε να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της", και εξηγεί ότι "το Μνημόνιο είναι ένα εργαλείο για να κερδίσουμε χρόνο".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου