Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Πρωτομαγιά της ανεργίας, των απολύσεων και της αβεβαιότητας


Την εργατική Πρωτομαγιά, τιμούν σήμερα οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο με την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Στην Ελλάδα, οι Πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις γίνονται φέτος με φόντο τη ραγδαία απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και την κατακόρυφη εκτίναξη της ανεργίας και της αδήλωτης-μαύρης εργασίας.
Στη Θεσσαλονίκη το πρωί της Κυριακής έχουν προγραμματιστεί δύο πανεργατικές απεργιακές συγκεντρώσεις, στην πλατεία Αριστοτέλους και στο άγαλμα Βενιζέλου, ενώ ανάλογες συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.
Τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το ΕΚΘ ενόψει της κυριακάτικης κινητοποίησης για την Πρωτομαγιά καταγράφουν επικίνδυνη επιδείνωση όλων των δεικτών που αφορούν την απασχόληση, τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα και τις αποδοχές. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, η ανεργία επισήμως με μετρήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής στον νομό Θεσσαλονίκης κινείται από το ποσοστό του 19,1% του περασμένου Δεκεμβρίου σε ποσοστό 21%, ενώ αναμένεται επιδείνωση εντός του Μαΐου. «Τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Η δική μας εκτίμηση σύμφωνα με στοιχεία των συνδικάτων και των σωματείων είναι ότι η πραγματική ανεργία κινείται γύρω στο 26%, ενώ ανάλογο και μεγαλύτερο, πάνω από 27%, είναι το ποσοστό της μαύρης αδήλωτης εργασίας» τόνισε.
Παράλληλα, ανέφερε ότι οι νέες μορφές εργασίας κυριαρχούν στους χώρους εργασίας. Η πλειονότητα των νέων θέσεων εργασίας συνδέεται με ευέλικτες μορφές απασχόλησης. «Για κάθε δέκα θέσεις εργασίας που χάνονται, δημιουργούνται μόλις πέντε καινούργιες, από τις οποίες οι τρεις είναι εκ περιτροπής ή με μειωμένο ωράριο» σημείωσε, ενώ περιέγραψε με μελανά χρώματα την κίνηση της αγοράς της πόλης. «Από τον Σεπτέμβριο του 2009, δηλαδή από την έναρξη της κρίσης, το 17% των εμπορικών καταστημάτων όλων των κατηγοριών έχει κλείσει, ενώ 15 μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονταν στο κόκκινο (όπως ΕΛΒΟ, «Πετζετάκις», «Φιλκεραμ Τζόνσον» κ.ά.)» ανέφερε. υποστηρίζοντας ότι ακόμα και όσοι εργαζόμενοι διατηρούν τις θέσεις εργασίας, έχουν υποστεί απώλειες εισοδήματος πάνω από 10%.
Όπως είπε, η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους της Θεσσαλονίκης και της χώρας στη χειρότερη θέση των τελευταίων 30 χρόνων, ενώ καταδίκασε ως νεοφιλελεύθερες και αντιλαϊκές τις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Τάχθηκε δε κατά των ιδιωτικοποιήσεων των ΔΕΚΟ και προειδοποίησε ότι οι εργαζόμενοι έχουν εξαντλήσει τα όρια της αντοχής τους. «Την Κυριακή θα δώσουμε αγωνιστική απάντηση στα αντεργατικά μέτρα», σημείωσε και κάλεσε όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στη συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς.
Ανάλογα δυσμενής ήταν και η εικόνα που παρουσίασαν οι συνδικαλιστές της ΕΔΟΘ για τους δημόσιους υπαλλήλους. «Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα έχουν περικοπή στον μισθό τους πάνω από 30%», τόνισε ο γραμματέας της ΕΔΟΘ Απόστολος Παζάρας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα ελλείμματα, περικόπτοντας τους μισθούς των υπαλλήλων.

Οι συγκεντρώσεις
Στη Θεσσαλονίκη η απεργιακή συγκέντρωση του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Αριστοτέλους. Μισή ώρα νωρίτερα, στις 10 το πρωί, θα ξεκινήσει η συγκέντρωση των σωματείων της δύναμης του ΠΑΜΕ στο άγαλμα Βενιζέλου.
Στην Αθήνα ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν προγραμματίσει απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11.00 το πρωί, ενώ το ΠΑΜΕ διοργανώνει τη δική του συγκέντρωση μια ώρα νωρίτερα στην πλατεία Συντάγματος.
«Προετοιμαζόμαστε γρήγορα με όλες μας τις δυνάμεις ενιαία για την επιτυχία των απεργιακών συγκεντρώσεων για την Πρωτομαγιά. Παράλληλα, μαζί με την Πρωτομαγιά που είναι βήμα κλιμάκωσης του αγώνα, δίνουμε αποφασιστικά τη μάχη και προετοιμάζουμε την εργατική τάξη για Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία στις 11 Μάη. Τα συνδικάτα, όλες οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ να πάρουν τα μέτρα τους γρήγορα. Τα μέτρα κυβέρνησης - κεφαλαίου - Ε.Ε. δεν έχουν ημερομηνία λήξης, άρα και οι αγώνες δεν έχουν», τονίζει το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου