Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Υπόθεση όλων μας η οικονομική διάσωση του δήμου Θερμαϊκού


του Σπύρου Κουζινόπουλου

Οι εξελίξεις, δυστυχώς μας επιβεβαιώνουν πλήρως. Και οι προειδοποιήσεις που επί μήνες απευθύναμε, αποδείχτηκε ότι γίνονταν σε «ώτα μη ακουόντων». Σε απανωτά μας άρθρα, από το περασμένο καλοκαίρι, λίγο μετά την προκήρυξη των τελευταίων δημοτικών εκλογών, προειδοποιούσαμε ότι τα χρέη του νέου δήμου «θα ξεπεράσουν τα 20 εκατομμύρια ευρώ». Επισημαίνοντας παράλληλα τον κίνδυνο, όπως γράφαμε στις 23 Οκτωβρίου 2010, «…να επιβληθεί στο νέο Δήμο Θερμαϊκού πολιτική τύπου ΔΝΤ, λόγω του υπέρογκου χρέους του».

Τις προειδοποιήσεις μας εκείνες κάποιοι τις λοιδόρησαν. Κάποιοι άλλοι τις χαρακτήρισαν «δημοσιογραφικές υπερβολές», ενώ μερικοί μας αποκάλεσαν «ευφάνταστο» και «κινδυνολόγο». Τα γεγονότα, ιδιαίτερα μετά τις προχτεσινές δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούσης και τα μέτρα τύπου Μνημονίου, που θα ληφθούν για τους υπερχρεωμένους δήμους, ένας εκ των οποίων είναι και ο δήμος Θερμαϊκού, μας επιβεβαιώνουν πλήρως.
Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, σε δύο μας άρθρα, στις 24/9/2010 και στις 23/10/2010, αναπτύσσοντας τον έντονο προβληματισμό μας για τους κινδύνους που εγκυμονεί η ύπαρξη της τεράστιας «μαύρης τρύπας» στα οικονομικά των τριών πρώην δήμων Μηχανιώνας, Θερμαϊκού και Επανομής, επισημαίναμε τον κίνδυνο να επιβληθεί στο νέο Δήμο Θερμαϊκού πολιτική τύπου ΔΝΤ, λόγω του υπέρογκου χρέους του και προειδοποιούσαμε για το νόμο 3852/2010, που ρυθμίζει τα σχετικά με τη  νέα αρχιτεκτονικής της Αυτοδιοίκησης. Στο νόμο αυτόν, ορίζεται ότι «για δήμους που έχουν υπερβολικό δανεισμό ή άλλα χρέη, εισάγεται διαδικασία εξυγίανσης βάσει ειδικού προγράμματος…. Με την υπαγωγή στο πρόγραμμα τίθενται αυστηρά όρια στο δανεισμό, αναστέλλονται οι προσλήψεις, περιορίζεται η χρηματοδότηση για επενδύσεις ώστε να χρηματοδοτηθεί η αποπληρωμή των χρεών».
Αναλύοντας το νόμο, προειδοποιούσαμε:
Ποιές θα είναι οι συνέπειες από την εφαρμογή αυτών των περιοριστικών μέτρων που θυμίζουν έντονα Διεθνές Νομισματικό Ταμείο; Ολέθριες. Ο νέος δήμαρχος Θερμαϊκού, δεν θα μπορεί πλέον να εκτελεί έργα, έστω βουλώνοντας κάποιες λακκούβες, ούτε να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις υποχρεώσεις του. Ενώ φυσικά, ούτε συζήτηση δεν θα μπορεί να γίνεται για την εφαρμογή ενός αναπτυξιακού προγράμματος με βάση επενδύσεις.
Με βάση λοιπόν τον κίνδυνο αυτό, προτείναμε να καθίσουν γύρω από το ίδιο τραπέζι οι επικεφαλής όλων των παρατάξεων που πήραν μέρος στις εκλογές «…για να συζητήσουν σχετικά με το χρέος που θα κληθεί να παραλάβει η νέα δημοτική αρχή. Αλλά και τα αναγκαία βήματα που πρέπει έγκαιρα να γίνουν και τα μέτρα που χρειάζεται άμεσα να ληφθούν. Μία συζήτηση που πρέπει να γίνει ΤΩΡΑ και όχι μετά τις εκλογές, οπότε ίσως να είναι αργά».
Δυστυχώς, εκείνη η πρόταση έπεσε στο κενό, καθώς όλες οι παρατάξεις την αγνόησαν. Μόνο ο επικεφαλής της παράταξης «Μπροστά Μαζί», Απ. Οικονομίδης, είχε συμφωνήσει με την πρότασή μας και την συμπεριέλαβε στην "παρθενική" του ομιλία, ως υποψηφίου δημάρχου Θερμαϊκού, στο "Ακρωτήρι".
Από τότε, «κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι». Και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Με τον υπουργό Εσωτερικών να συμπεριλαμβάνει το δήμο Θερμαϊκού στους υπερχρεωμένους δήμους. Κι αν δεν ήμαστε στην κατηγορία των «κόκκινων» δήμων, δηλαδή εκείνων που έχουν χρέη πάνω από το 150% των εσόδων τους και βρισκόμαστε στους «πορτοκαλί» δήμους με χρέη από 100% έως 120% των εσόδων,  αυτό δεν λέει τίποτα, καθώς πολύ εύκολα μπορούμε να διολισθήσουμε στην πρώτη κατηγορία.
Τα περιθώρια λοιπόν στενεύουν επικίνδυνα. Τα πράγματα, είναι περισσότερο ζόρικα από ότι τα περίμεναν όλοι σχεδόν στο δημοτικό συμβούλιο. Και η υπόθεση της διάσωσης του δήμου μας, απαιτεί μία παν-Θερμαϊκή προσπάθεια.
Θέλουμε λοιπόν να προτείνουμε τη διοργάνωση μιας συζήτησης στρογγυλής τράπεζας με τη συμμετοχή των μελών του δημοτικού συμβουλίου, της Επιτροπής Διαβούλευσης αλλά και προσωπικοτήτων από όλα τα δημοτικά διαμερίσματα προκειμένου να καθοριστεί μία πορεία διάσωσης και ανόρθωσης του δήμου μας.
Σε τέτοιες δύσκολες στιγμές, θα πρέπει να αντιληφθούν όλοι ότι δεν χωρούν μικροπαραταξιακά συμφέροντα και ωφελιμιστικές τακτικές. Και ότι απαιτείται να προτάξουν και να προφυλάξουν όλοι το κοινό καλό. Διότι, σε τελευταία ανάλυση, ο δημότης είναι αυτός που θα κληθεί εξολοκλήρου πλέον, έτσι που τα κατάφερε αυτή η κυβέρνηση, να «πληρώσει τα σπασμένα» με νέα άγρια φορολογία. Και η αντοχή όλων, έχει πλέον εξαντληθεί… 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου