Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Αναστάτωση στο δήμο Θερμαϊκού για το "Μνημόνιο Εξυγίανσης"

Ευτυχώς τα χρέη βρίσκονται λίγο πάνω από το 100% και ίσως αποφύγει την εφαρμογή των καταστροφικών συνεπειών του
Αναστάτωση, προκάλεσε το πρωί της Παρασκευής στο δήμο Θερμαϊκού η είδηση ότι ο δήμος βρίσκεται στο «πορτοκαλί» των υπερχρεωμένων δήμων της χώρας, με κίνδυνο να εφαρμοστεί και εδώ το «πρόγραμμα εξυγίανσης» του υπουργείου Εσωτερικών, κάτι που θα ήταν καταστροφικό για την περιοχή μας. Δεδομένου ότι οι εντασσόμενοι στο πρόγραμμα δήμοι, υποχρεούνται να παγώσουν εντελώς τις προσλήψεις προσωπικού, να περιορίσουν στο ελάχιστο τις δαπάνες τους και να διακόψουν τα έργα.
Όπως πληροφορηθήκαμε, ο δήμος Θερμαϊκού δεν είχε μέχρι σήμερα καμία ειδοποίηση από το ΥΠΕΣ σχετικά με τη διαχείριση των χρεών του, ενώ ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Κωστής Κούτουκας, που τον εντοπίσαμε στο κινητό του τηλέφωνο ενώ επέστρεφε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο Δημαρχείο, μας είπε ότι θα επικοινωνούσε τηλεφωνικά με το υπουργείο για να πληροφορηθεί σχετικά.
Πάντως, ένα ενθαρρυντικό στοιχείο είναι, όπως ανέφερε και ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιάννης Αλεξανδρής, είναι ότι αφενός μεν η κατηγοριοποίηση αυτή από το υπουργείο, είναι με βάση τα στοιχεία που είχαν αποσταλεί στο υπουργείο στις 31-12-2010, ενώ στη σχετική κατάσταση των "πορτοκαλί" δήμων, που καταρτίστηκε με βάση το ύψος των χρεών των δήμων, ο δήμος Θερμαϊκού αναφέρεται πέμπτος από το τέλος, γεγονός που σημαίνει ότι τα χρέη του δήμου Θερμαϊκού πρέπει να βρίσκονται λίγο πάνω από το 100%, στο 103% έως 105%.
Το… «παρήγορο» στην όλη ιστορία είναι ότι ο δήμος Θερμαϊκού δεν βρίσκεται στους δήμους με «κόκκινο», δηλαδή αυτούς που τα χρέη τους ξεπερνούν το 150% των εσόδων τους και στους οποίους το "μνημόνιο" θα εφαρμοστεί άμεσα, αλλά στους «πορτοκαλί 2», δηλαδή αυτούς που τα χρέη τους κυμαίνονται μεταξύ 100%-120% των εσόδων τους. Ενώ στην κατηγορία «πορτοκαλί 1» βρίσκονται οι δήμοι με χρέη μεταξύ 120%-150% των εσόδων τους. Τον σχετικό πίνακα μπορείτε να δείτε στο τέλος του κειμένου μας.
Το σίγουρο είναι ότι στο "μνημόνιο εξυγίανσης" θα ενταχθούν αμέσως οι δήμοι που βρίσκονται στο "κόκκινο". Είναι όμως πολύ πιθανόν να ενταχθούν και άλλοι δήμοι, που κινούνται γύρω από την κόκκινη ζώνη. Το ποιοι θα ενταχθούν, θα εξαρτηθεί από την οικονομική δυνατότητα του καθενός να ανταποκριθεί στην εξυπηρέτηση του χρέους του.
Υπενθυμίζουμε ότι το πρόγραμμα εξυγίανσης που ανακοίνωσε την Πέμπτη, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, έχει και μία θετική πλευρά, καθώς προβλέπει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων έως και 25 χρόνια, μείωση κατά 55% των δόσεων και επανεξέταση – κατά περίπτωση – του επιτοκίου δανεισμού.
Το πρόγραμμα εξυγίανσης των υπερχρεωμένων δήμων, αναμένεται να τεθεί άμεσα σε ισχύ.
Ταυτόχρονα, όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων κ.Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, αναμένεται να υπάρξουν διευκολύνσεις για την αποπληρωμή των χρεών και άλλων υπερχρεωμένων δήμων, οι οποίοι δεν θα ενταχθούν στο πρόγραμμα εξυγίανσης του υπουργείου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών, συνολικά τα χρέη των 325 δήμων ανέρχονται σε 1.891.098.604 ευρώ.

Οι υποχρεώσεις των δήμων
Οι υποχρεώσεις των δήμων προς τρίτους είναι 1.269.756.697 ευρώ, οι απαιτήσεις τους 1.878.386.170 ευρώ και τα διαθέσιμα 735.700.436 ευρώ.
Το συνολικό χρέος αυτών των δήμων κυμαίνεται άνω του 150% των τακτικών εσόδων τους, συμπεριλαμβανομένης και της ΣΑΤΑ.
Επιπλέον άλλοι 12 δήμοι έχουν συνολικό χρέος από 120% ως 150% των τακτικών τους εσόδων και της ΣΑΤΑ, 22 από 100% ως 120%, 45 από 80% ως 100%, 82 από 50% ως 80% και 140 μέχρι 50%.
Το ποσοστό του χρέους των δήμων στα τακτικά τους έσοδα και την ΣΑΤΑ και όχι το ύψος του χρέους τους ήταν το κριτήριο, το οποίο ελήφθη για την ένταξή τους ή μη στο μηχανισμό εξυγίανσης, καθώς προσμετρήθηκε η ικανότητα αποπληρωμής του.
Έτσι, για παράδειγμα στο πρόγραμμα εξυγίανσης δεν εντάσσονται μεγάλοι δήμοι της χώρας, όπως ο Δήμος Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Περιστερίου κ.λπ, οι οποίοι παρότι έχουν υψηλά χρέη, κρίνεται ότι μπορούν να τα αποπληρώσουν, καθώς διαθέτουν και αυξημένα έσοδα.
Οι δήμοι που εντάσσονται στο μηχανισμό εξυγίανσης, όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών, υποχρεούνται να παγώσουν τις προσλήψεις προσωπικού, να υλοποιούν συγκεκριμένο πρόγραμμα περιορισμού των δαπανών που δεν θα υπερβαίνει τη δημοτική περίοδο και να παγώσουν ορισμένα έργα και κονδύλια όπως είναι τα κονδύλια για δημόσιες σχέσεις.

ΟΙ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΙ
Δήμοι στο «κόκκινο»
(Xρέος άνω του 150% των εσόδων)
Τήλου, Φυλής, Αμαρουσίου, Περάματος, Αχαρνών, Πειραιώς, Σπάτων – Αρτέμιδος, Αγιάς, Δίου – Ολύμπου, Ρόδου, Καρδίτσας, Ασπρόπυργου, Πύλης, Λυκόβρησης – Πεύκης, Μαρκόπουλου, Βιαννου, Βύρωνος, Τροιζηνίας, Σαλαμίνας, Παξών, Κορυδαλλού, Τρικκαίων, Κοζάνης, Σιθωνίας
Δήμοι στο «πορτοκαλί 1»
(Χρέος μεταξύ 120% και 150% εσόδων)
Ζωγράφου, Σύμης, Μεταμορφώσεως, Νίκαιας –Ρέντη, Αγίας Βαρβάρας, Κέρκυρας, Ιστιαίας – Αιδηψού, Μαντουδίου – Λίμνης Αγ. Άννας, Αλίμου, Βέλου – Βόχας, Κασσάνδρας, Σερβίων – Βελβεντού

Δήμοι στο «πορτοκαλί 2»
(Χρέος μεταξύ 100% – 120% των εσόδων)
Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Κύμης-Αλιβερίου, Μεγαρέων, Κισσάμου, Λαυρεωτικής, Ηλίδας, Ωρωπού, Κεφαλλονιάς, Νέας Προποντίδας, Σκιάθου, Ζακύνθου, Ύδρας, Κατερίνης, Ορχομενού, Περιστερίου, Καισαριανής, Ιωαννιτών, Θερμαϊκού, Αίγινας, Ρεθύμνης, Κρωπίας, Διρφύων –Μεσσαπίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου