Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Στο "κόκκινο" 24 δήμοι της χώρας και άλλοι 34 βουτηγμένοι στα χρέη


Ευτυχώς, ο δήμος Θερμαϊκού δεν βρίσκεται στους 24 υπερχρεωμένους δήμους της χώρας, που βρίσκονται στο «κόκκινο» και για τους οποίους θα εφαρμοστεί αναγκαστικά πρόγραμμα εξυγίανσης, με απαγόρευση προσλήψεων, έλεγχο των δαπανών κλπ. Έτσι λοιπόν προς το παρών ο δήμος μας φαίνεται να την γλιτώνει. Ενώ στην κατηγορία αυτή ευτυχώς δεν υπάρχει και κανένας δήμος του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, ενώ από τη βόρεια Ελλάδα συμπεριλαμβάνονται οι δήμοι Κοζάνης και Σιθωνίας.

Όμως παραμένει το ερώτημα πόσα τελικά χρωστάει συνολικά ο δήμος Θερμαϊκού; Και πόσο είναι το έλλειμμα από τους τρεις πρώην δήμους Μηχανιώνας, Επανομής και Θερμαϊκού; Πότε η δημοτική αρχή σκοπεύει να ανακοινώσει το αποτέλεσμα της απογραφής που διενήργησε;

Συνολικά 58 δήμοι, σε σύνολο 325 εντάσσονται σε «πρόγραμμα εξυγίανσης», δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης. Όπως ανακοινώθηκε, πρόκειται για 24 δήμους που βρίσκονται στο «κόκκινο» σε ό,τι αφορά την οικονομική τους κατάσταση και άλλους 34, που έχουν συνολικό χρέος, σε σχέση με τα τακτικά τους έσοδα, έως και 100%.
Οι παραπάνω δήμοι θα ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα εξυγίανσης, αφού προηγουμένως διαπιστωθεί η οικονομική κατάσταση από ορκωτούς ελεγκτές και η έγκριση του προγράμματος από ανεξάρτητη ελεγκτική επιτροπή, που έχει συσταθεί στο υπουργείο Εσωτερικών.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών και τον πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, Αλέξανδρο Αντωνόπουλο, το πρόγραμμα από όπου θα αναχρηματοδοτηθούν οι υπερχρεωμένοι δήμοι, προβλέπει πάγωμα προσλήψεων, πάγωμα χρηματοδότησης ορισμένων εκδηλώσεων, δημοσίων σχέσεων κλπ. και υποχρέωση υλοποίησης του προγράμματος εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος.
Το πρόγραμμα εξυγίανσης θα περιλαμβάνει επιμήκυνση αποπληρωμής δανείων, χαμηλότερο επιτόκιο και χορήγηση περιόδου χάριτος για ορισμένες περιπτώσεις δήμων.
Άμεσα στο πρόγραμμα πρέπει να ενταχθούν 24 δήμο που είναι: ο Δήμος Τήλου και ακολουθούν Φυλής, Αμαρουσίου, Περάματος, Αχαρνών, Πειραιώς, Σπάτων-Αρτέμιδος, Αγιάς, Δίου-Ολύμπου, Ρόδου, Καρδίτσας, Ασπροπύργου, Πύλης, Λυκόβρυσης – Πεύκης, Μαρκοπούλου – Μεσογαίας, Βιάννου, Βύρωνος, Τροιζήνας, Σαλαμίνας, Παξών, Κορυδαλλού, Κρικκαίων , Κοζάνης, Σιθωνίας.
Ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε πως μόλις το 0,7% του χρέους ενός δήμου αντιστοιχεί στο δημόσιο χρέος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου